5. obletnica Zavoda PET

Aktualno > Dogodki | piše: Zavod PET | 16.11.2016
Zavod PET je z novinarsko konferenco in srečanjem terapevtskih parov (vodnik - pes) z malimi bolniki na Pediatrični kliniki UKCL obeležil peto obletnico svojega delovanja – posredovanja s pomočjo psa.
5. obletnico Zavoda PET je podprl tudi predsednik Borut Pahor. (foto: Zavod PET)
5. obletnico Zavoda PET je podprl tudi predsednik Borut Pahor. (foto: Zavod PET)
5. obletnico Zavoda PET je podprl tudi predsednik Borut Pahor. (foto: Zavod PET) Nina Mitrič in psička Avša (foto: Zavod PET)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
To je posredovanje, ki v terapevtski proces namensko vključuje psa, ali preko vodenih aktivnosti s pomočjo psa posameznikom z različnimi omejitvami po vsej državi izboljšuje kakovost vsakdanjega življenja. Strokovno usposobljeni prostovoljci s pomočjo terapevtskih psov hkrati spodbujajo k nesebični pomoči sočloveku in medsebojnemu sodelovanju skupnosti. Poslanstvo zavoda je s svojo prisotnostjo podprl častni gost, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Na novinarski konferenci so sodelovali prof. dr. Rajko Kenda, dr. med., strokovni direktor Pediatrične klinike UKCL; Nataša Ogrin Jurjevič, delovna terapevtka v URI Soča; Ksenija Lumpert, delovna terapevtka v Domu upokojencev dr. Janka Benedika Radovljica in tamkajšnja stanovalka, gospa Janja Bajda; Bor Slana, bolnik z atopijskim dermatitisom ter predstavnice Zavoda PET: Valentina Horvat Kokalj, direktorica, Monika Rijavec, predsednica sveta zavoda in delovna članica Dunja Vodopivec.

Zavod PET je zasebni zavod, ki ga je sredi oktobra 2011 ustanovilo 11 ustanovnih članic. Danes neprofitna in humanitarna organizacija združuje 46 članov, od tega 40 aktivnih terapevtskih parov in pripravnikov. Ti delujejo v 23tih zdravstvenih, rehabilitacijskih, socialno – varstvenih in izobraževalnih ustanovah po vsej državi, kjer vsako leto opravijo okoli 500 ur prostovoljskega dela in vsaj 50 enkratnih obiskov ustanov. V petih letih so prostovoljci zavoda opravili več kot 2.500 ur rednih obiskov v ustanovah, s katerimi sodelujejo.

Prisotni smo na Goriškem, Gorenjskem, Notranjskem, v osrednji Sloveniji, Zasavju, Savinjski dolini in na Štajerskem. V zdravstvenih, rehabilitacijskih in socialno – varstvenih ustanovah izvajamo terapije ali aktivnosti s pomočjo psa, v vzgojno - izobraževalnih pa t.i. izobraževanje s pomočjo psa, posebna programa Berem za PET (R.E.A.D.) in Poslušam za PET ter delavnice na temo sobivanja s psi in sožitja z naravo. V rehabilitacijskih in socialno - varstvenih ustanovah dobro sodelujemo z delovnimi terapevti in fizioterapevti, ki s pomočjo terapevtskih parov dosegajo boljše rezultate v svojem poklicnem delu”, delovanje terapevtskih parov opisuje Valentina Horvat Kokalj, direktorica Zavoda PET.

Medicinska stroka je zelo naklonjena posredovanju s pomočjo psa, saj raziskave kažejo, da lahko prisotnost psa zniža krvni tlak in srčni utrip ter ima mnoge druge pozitivne učinke na posameznikovo telesno in duševno zdravje. Obisk terapevtskega para lahko med drugim izboljšuje motorične sposobnosti, zmanjšuje anksioznost, povečuje pozornost, izboljša izražanje čustev, govor in komunikacijo ter povečuje samospoštovanje.
Ali kot pravi strokovni direktor Pediatrične klinike UKCL, prof. dr. Rajko Kenda: “Psi so pogosto bolj prijazni kot ljudje. Otroci to čutijo in naklonjenost postane v hipu vzajemna. V vseh teh letih sodelovanja lahko ugotovim, da terapevstki psi na otroke delujejo pomirjujoče, saj še odraslega prime, da bi jih pobožal in tudi naši zaposleni niso nobena izjema. Podatki in raziskave kažejo, da prisotnost psa blagodejno vpliva na otroke in zmanjšuje njihove stiske. In če to velja za zdrave otroke, toliko bolj za bolne, ki jim stisko povzroča že njihova bolezen."
Terapevtska psička Avša in njena vodnica Nina Mitrič ljubljansko pediatrično kliniko obiskujeta že leta. Zaradi njiju je bilo bivanje v bolnišnici bolj znosno tudi za 11- letnega Bora Slano, bolnika z atopijskim dermatitisom, ki je precejšen del svojega otroštva preživel v bolnišnicah. Bor je povedal: “Ugibali smo, kakšne pasme je Avša, se učili o psih in igrali spomin. Avšo smo lahko božali, res je tako prijazna in pametna!

Delovna terapevtka URI SOČA, Nataša Ogrin Jurjevič terapevtske pare s pridom vključuje v rehabilitacijo: “V rehabilitacijskem procesu je ključen tim strokovnjakov in v ta tim so vse pogosteje vključeni tudi terapevtski pari. Zaradi bolezni ali poškodbe je videz posameznika pogosto spremenjen, zato izgubi voljo do življenja, ni motiviran za delo, obupa. Terapevtski pes ga sprejme, ne glede na videz in ne glede, koliko v danem trenutku zmore. Posameznik ga lahko objame, čeprav nima vseh prstov, ga ogovarja z nepopolnim govorom in gre z njim na sprehod, čeprav ima nožno protezo.

Ingrid Kermavnar s psičkom Fidom že tretje leto razveseljuje stanovalce radovljiškega doma upokojencev: “Ta srečanja našim stanovalcem zelo polepšajo bivanje, o njih se še dolgo pogovarjajo med seboj in s svojci. Na srečanjih se spominjajo časov, ko so imeli še svojega psa, vedno so navdušeni nad triki, ki jih z vodnico prikažeta in tudi izvajanje kognitivnih dejavnosti je s Fidom zabavnejše”, pripoveduje delovna terapevtka Doma upokojencev dr. Janka Benedika Radovljica, Ksenija Lumpert. Monika Rijavec, predsednica sveta Zavoda PET pa je opozorila na pomen odgovornega skrbništva živali, o katerem prostovoljci Zavoda PET vedno znova ozaveščajo uporabnike in javnost.

Delo Zavoda PET so s svojo prisotnostjo na peti obletnici podprli tudi v javnosti prepoznavnejši ljubitelji psov Anamarija Mitić, Katja Fašink, Sekumady Conde in Jernej Kuntner.

Več informacij na www.zavod-pet.si

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.