Če se odpravljate na dopust, upoštevajte to ...

Kako enostavno, varno in ugodno plačevati v tujini in kako uveljavljati pravice do zdravstvenih storitev? Kako skleniti turistično zavarovanje in na kaj morate biti pozorni? Kakšne so cene bencina in kje kupiti vinjete? Vse in še več najdete v prispevku Zveze potrošnikov Slovenije!
Preden se odpravite na dopust, se pozanimajte o zavarovanju, telefoniranju, cenah ... (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Preden se odpravite na dopust, se pozanimajte o zavarovanju, telefoniranju, cenah ... (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za enostavno, varno in ugodno plačevanje v tujini
Prvi nasvet
Na dopust vzemite več različnih plačilnih sredstev: debetno kartico (Maestro ...), kartico z odloženim plačilom (MasterCard, Visa ...) in seveda nekaj gotovine. Plačilne kartice so priročne, a povsod z njimi ni mogoče plačevati, preveč gotovine pa ni pametno nositi s seboj. Če boste imeli s seboj različna plačilna sredstva, ne boste v zadregi, kako plačati kosilo, hotel ali sveže sadje na tržnici. A pozor: nikoli naj ne bodo vsa na istem mestu!

Drugi nasvet
Kartica z odloženim plačilom pride prav pri večjih nakupih, ki se lahko "zgodijo" med dopustom. Trgovci raje sprejemajo kartice, ki so razširjene po vsem svetu, saj jih poznajo. Priložnosti za ugodne nakupe je med dopustom po navadi kar veliko, vendar ne pozabite, da bo treba račun plačati že naslednji mesec.

Tretji nasvet
Če potujete zunaj evrskega območja, imejte s seboj vsaj nekaj tuje gotovine za prve izdatke. Kune za obisk sosednje Hrvaške (za evro dobite okrog sedem kun in pol), dolarje ali pa lokalno valuto za potovanje po drugih celinah, če jo ponujajo v naših bankah (če boste želeli že doma kupiti večjo količino tuje valute, jo naročite pred obiskom banke). Z menjalnim tečajem se seznanite že doma in z menjavo večje količine valute ne hitite; menjava na letališčih običajno ni najugodnejša. Na dopustu primerjajte tečaj v različnih bankah in menjalnicah ter izberite najugodnejšo. Pozorni bodite, če vam bodo pri menjavi zaračunali provizijo. Ne menjujte valute na ulici!

Četrti nasvet
Za dvige gotovine na bankomatu uporabljajte debetno kartico (Maestro ...). Kartice z odloženim plačilom (MasterCard, Visa ...) sicer omogočajo tudi dvigovanje gotovine, a je provizija zelo zasoljena - tudi deset evrov in več. V evroobmočju je provizija za dvig z debetno kartico enaka kot doma, zunaj območja pa je precej višja, skoraj zagotovo več kot 2 evra. Velja tudi za Hrvaško.

Peti nasvet
Kaj storiti v primeru kraje? Če je le mogoče, hranite dokumente in denar v sefu (hotel, kamp) in imejte pri sebi le najnujnejše. V primeru kraje čim prej prekličite bančne kartice, zato imejte vedno pri sebi številko za preklic; seveda naj bo shranjena ločeno od kartic. Pred odhodom na dopust se v banki naročite na varnostna SMS-sporočila, saj vam lahko kratko sporočilo o opravljenem dvigu z bančnega računa "reši" veliko denarja.

Zdravje
Šesti nasvet
Pred odhodom ne pozabite poskrbeti za ustrezno zdravstveno zavarovanje. Ko potujete v EU, EGP, Švico, Makedonijo, Črno goro, BiH ali Avstralijo, si priskrbite (brezplačno) evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (za BiH potrebujete konvencijsko potrdilo). Kartico naročite po spletu, telefonu ali na izpostavi ZZZS vsaj teden dni pred odhodom. Obseg pravic se lahko razlikuje glede na državo.

Zavarovanje
Sedmi nasvet
Za dodatno varnost lahko poskrbite s turističnim zavarovanjem, a velja skrbno prebrati, kaj vsebuje. Pred sklenitvijo preverite pogodbene pogoje, posebej omejitve in izključitve, da boste seznanjeni, kaj zavarovanje krije in česa ne. Poskrbite, da bo zavarovalna vsota dovolj velika. Paketi turističnih zavarovanj vsebujejo tudi različna dodatna kritja, npr. zavarovanje prtljage, ki pa zaradi strogih pogojev in majhnih zavarovalnih vsot najpogosteje niso smiselna. Ko izbirate med ponudbami, se zato osredotočite predvsem na zdravstveno zavarovanje v tujini.

Avto
Osmi nasvet
Če se odpravite na dopust z avtomobilom, še posebej, če greste na dolgo pot, preverite cene goriva v državah, po katerih boste potovali. V vseh državah cene goriva tudi niso enotne, tako kot so pri nas. Na dolgi poti lahko precej prihranite z vnaprej premišljeno izbiro postajališč, kjer boste odžejali svojega jeklenega konjička. Seveda ne pozabite tudi pridobiti informacij o drugih stroških, povezanih z vožnjo in uporabo cest (cestnine, predornine, ekološke takse). Nikar ne varčujte tako, da bi se v državi, kjer je obvezna vinjeta, vozili brez nje, pa četudi se boste po avtocesti peljali le nekaj kilometrov. Kazni so visoke, npr. v Švici 190 € (+ nakup vinjete: 40 €), na Češkem 180 €, v Avstriji 120 € ...

Telefoniranje in prenos podatkov
Deveti nasvet
Uporabljate na dopustu tudi mobilni telefon ali tablico? Pred odhodom v tujino preverite cene pogovorov in predvsem prenosa podatkov ter morebitne ugodnejše opcije pri operaterju. V Evropski uniji vas zmerna uporaba ne bo ravno udarila po žepu, drugje pa še vedno priporočamo, da uporabljate mobilni telefon le, ko je to zares nujno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Goriška Brda

Goriška Brda so najbolj sredozemski del Posočja. Zaradi...

IDEJA ZA IZLET: Parenzana - železnica za vse čase

Železniška proga Parenzana ali Porečanka je bila gorska...

Ideja za izlet: Trst - prestolnica kave

Ko zaslišite besedo »Trst«, katera je vaša prva asociac...

Najlepše francoske vasi

Ko pomislimo na Francijo, se nas večina najprej spomni ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.