Dobro je vedeti: Tudi vi kupujete takšno sadje in zelenjavo?

Mnogo kupcev se ne zaveda, koliko je ostankov pesticidov na sadju in zelenjavi, ki jo vsakodnevno uživajo, tudi ko je že bila umita ali olupljena.
Priporočljivo je jesti ekološko pridelano hrano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priporočljivo je jesti ekološko pridelano hrano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Po opravljeni analizi ameriškega Ministrstva za kmetijstvo je bilo ugotovljeno, da je kar 70 odstotkov konvencionalno pridelanega sadja in zelenjave kontaminiranega z ostanki pesticidov.

Različne raziskave so pokazale, da lahko daljša izpostavljenost otrok organofosfatnim pesticidom povzroči trajne poškodbe možganov in živčnega sistema, prav tako pa slabo vpliva na plodnost žensk in moških.

Kako se lahko izognemo uživanju pesticidov?

Priporočljivo je jesti ekološko pridelano hrano, kupljeno hrano pa je potrebno vedno dobro umiti pod tekočo vodo ali jo namočiti v mešanico vode in sode bikarbone. Če si ne moremo privoščiti ekoloških pridelkov, je bolje kar le lahko skuhati, saj se tako stopnja pesticidov občutno zmanjša.

Objavljen pa je bil tudi seznam najbolj onesnaženega sadja in zelenjave, ki nam lahko pomaga pri nakupu:

Jagode, špinača, nektarine, jabolka, grozdje, breskve, češnje, hruške, paradižnik, zelena, krompir, sladka paprika. 

Čeprav se zazdi, da smo prikrajšani za ogromno sadja in zelenjave, pa je bil seveda objavljen tudi seznam najmanj onesnaženih pridelkov:

Avokado, sladka koruza, ananas, zelje, čebula, zamrznjen grah, papaja, šparglji, mango, medena melona, kivi, melona, cvetača, brokoli.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Živilo, ki preprečuje vnetje grla, zdravi prehlad, odvaja odvečno vodo iz telesa ...

Del te zdravilne zelenjave največkrat zavržemo in se ni...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.