Iz Jožičine kuhinje: Žajbelj na mleku za obolelo grlo

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila Zdravilni napitek po starem receptu. Z njim boste pozdravili kašelj, hitro pa boste pozdravili tudi boleče in vneto grlo.
Žajbelj z mlekom zdravi kašelj in vneto grlo. (foto: Jožica Ostrožnik)
Žajbelj z mlekom zdravi kašelj in vneto grlo. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Žajbelj je naravno antibakterijsko zdravilo, ki uspešno zdravi trdovraten in suh kašelj.Lažje se boste odkašljali in očistili dihalne poti ter se znebili sluzi.
Vsebuje eterična olja, vitamine C, B1, P, tanin, fosforno kislino.

Za pripravo potrebujete:

1 žlico sladkorja
2 dcl mleka
par listov žajblja (lahko je svež, suh ali 1 žlica zdrobljenega).

V 1/2 litrskem lončku prežgite (karamelizirajte) sladkor.

Sedaj pa pozor! Lonček s karameliziranim sladkorjem odstavite in vanj previdno vlijte 2 dcl zavretega mleka (biti morate previdni, ker kipi), postavite nazaj na štedilnik in mešajte, da se otrdeli sladkor raztopi.

Dodajte žajbelj in počakajte, da ponovno zavre, odstavite in za 2 minutki pokrijte.

Žajbljevo mleko precedite.

Pijte kolikor se da vročega, počasi po požirkih, enkrat dnevno, najbolje pred spanjem.

Po nekaj dneh boste pričeli izkašljevati sluz, grlo pa bo manj boleče.

Pripis: če žajblja nimate doma, ga dobite v lekarni, najbolj pa pomaga tisti, ki si ga lepo rečeno, sposodite iz sosedovega vrta.

Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro okrevanje!

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Tihe težave s ščitnico – simptomi, ki jih pogosto povežemo z »lenobo«

Ko se počutimo utrujene, brezvoljne ali se soočamo s pr...

Učinkovit nasvet: Odpravite neprijetni vonj iz odtokov!

Kadar se pojavi neprijetni vonj iz pomivalnega stroja a...

Kaj se zgodi, če zmešate med in sodo bikarbono?

V prispevku preberite, kako močno zdravilo dobite, če z...

Naredite sami: Naravni losjon za po sončenju

Koža, ki je poleti izpostavljena soncu, potrebuje hrani...

Rastlina, ki takoj prežene utrujenost in povrne energijo

Poznana je že stoletja, naši predniki so jo znali upora...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Naredite sami: Past za komarje, ki deluje!

Povsem preprosto lahko naredite zelo učinkovito past za...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Najboljši naravni piling, ki pomladi celo telo

Potrebujete le dve sestavini in sami lahko pripravite z...

Domača zdravila proti zobobolu

Če vas boli zob in ne morete takoj do zobozdravnika, si...

Imate težave s herpesom? Pomagajte si s česnom!

Ste vedeli, da lahko nadležni herpes zelo hitro odpravi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.