Kaj se dogaja v Postojnski jami?

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 1.2.2017
Mineva leto dni od prvega odloženega jajčeca človeške ribice. Skrb pa vzbuja velika onesnaženost reke Pivke.
Reka Pivka nosi v podzemlje in s tem življenjsko okolje človeške ribice vidno in nevidno onesnaženje_foto Iztok Medja za Postojnsko jamo
Reka Pivka nosi v podzemlje in s tem življenjsko okolje človeške ribice vidno in nevidno onesnaženje_foto Iztok Medja za Postojnsko jamo
Reka Pivka nosi v podzemlje in s tem življenjsko okolje človeške ribice vidno in nevidno onesnaženje_foto Iztok Medja za Postojnsko jamo Takole izgleda osemmesečni zmajček_foto Iztok Medja za Postojnsko jamo
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mineva leto dni od trenutka, ki je presenetil, razveselil in zgodovinsko zaznamoval postojnsko leto in močno odmeval po vsem svetu. V soboto, 30. januarja 2016 smo na steklu velikega razstavnega akvarija opazili prvo odloženo jajčece človeške ribice.

Ob obletnici tega dogodka sta predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama d. d. Marjan Batagelj in Katja Dolenc Batagelj, direktorica marketinga ter vodja ekipe in laboratorija, kjer skrbijo za 21 mladičkov človeških ribic, predstavila potek dogajanja v minulem letu in načrte ter pričakovanja za prihodnost.

Po mnenju strokovnjakov je rezultat izleganja in preživetja ličink izjemen, postojnski laboratorij pa z vzpostavitvijo optimalnih pogojev in predano skrbjo za male zmajčke predstavlja pomemben prispevek k znanju. Dosežek je prelomen za uspešno rejo proteusov v ujetništvu. Pomeni odmik od paradigme jamskega laboratorija, ki je veljala desetletja, a je bila manj uspešna.

Marjan Batagelj in Katja Dolenc Batagelj sta ob pogovoru o »zmajčkih« novinarjem predstavila mnenje strokovnjakov o izpustitvi mladičkov človeških ribic v naravno okolje in tveganja, ki bi jih to lahko predstavljalo. Ker gre za živali, ki so se razvijale in odraščale v optimalnem umetnem okolju, bi lahko njihova izpustitev v naravo pomenila tveganje. V naravnem okolju verjetno ne bi preživele, s svojo mikrobioto pa bi lahko ogrozile tudi naravno populacijo proteusov.

Ob pogovoru o naravnem habitatu človeških ribic pa Marjan Batagelj ni mogel mimo problematike onesnaževanja reke Pivke. Omenil je tudi pozitiven odnos resorne ministrice in njen posluh za težave z onesnaževanjem reke Pivke, in s tem celotnega jamskega habitata. Znova so novinarjem postregli tudi s pretresljivimi fotografijami onesnaženja reke Pivke, ki so mu bili priča pred 15 dnevi. Takrat je po dolgem sušnem obdobju začelo deževati in izpirati gnojnico, ki so jo po okoliških poljih polivali v mesecu decembru, kar je povzročilo močno penjenje reke Pivke. 

Vodstvo podjetja je na tiskovni konferenci znova predstavilo pozitivne poslovne rezultate v lanskem letu in visoke številke občudovalcev Postojnske jame. Visoki prihodki, velike investicije v razvoj podjetja (minulo leto je zaznamovala obnova Hotela Jama), zadovoljni gostje (dočakali smo že 37-milijontega obiskovalca) in uspešna skrb za okolje, predvsem mladičke človeških ribic, so zaznamovali minulo leto, ki je bilo v marsičem rekordno (v lanskem letu so v Parku Postojnska jama zabeležili več kot milijon obiskovalcev). Ocenjujejo, da je bilo najboljše v zgodovini poslovanja. Tudi prve letošnje številke jih navdajajo s samozavestjo in prepričanjem, da tudi leto 2017 ne bo razočaralo. Prve investicije v Parku Postojnska jama pa že potekajo (prenova Vivarija, prenova izhodnega perona).

V letošnjem letu se pričenjajo vse aktivnosti za pestro dogajanje, ki bo Postojnsko jamo spremljalo naslednje leto, ko obeležujejo 200 let organiziranega turizma v Postojnski jami. V letu 2018 se bodo najprej spomnili Luke Čeča, svetilničarja in odkritelja notranjih in najlepših delov Postojnske jame in nadaljevali z vsemi zgodovinskimi in tudi kulturnimi zgodbami naše bogate podzemne lepotice. Projekt so poimenovali Poklon Postojnski jami. Vsak mesec v letu bo imel posebno temo in vsak mesec bo postregel s posebnim dogajanjem. Gre za izjemen dogodek, ogromen organizacijski podvig in poseben trenutek za Slovenijo, zato pri organizaciji dejavnosti računajo tudi na pomoč in sodelovanje vlade in STO. Da bi se skupaj poklonili lepotici, ki v temi in tišini spremlja našo zgodovino in beleži vsa naša dejanja že tisočletja.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.