Mora Božiček "ubogati" vnukove želje v pismu?

Moji odnosi > Družina | piše: Helena Primic | 25.12.2023
Božiček ni trgovina, v kateri bi si otrok lahko izbral karkoli. Zato ta dober mož včasih »uboga«, drugič pa njegovi palčki pač izdelajo drugačno darilo. Kako pomagati vnuku, da bo to lažje sprejel?
Čeprav otroci nestrpno čakajo na Božičkova darila, najbolj hrepenijo po božičnih praznikih, polnih razumevanja, veselja in ljubezni. (Foto: Freepik.com)
Čeprav otroci nestrpno čakajo na Božičkova darila, najbolj hrepenijo po božičnih praznikih, polnih razumevanja, veselja in ljubezni. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čeprav je naloga starih staršev, da svoje vnuke razvajajo - jim kdaj pa kdaj kupijo kakšno igračko ali sladkarijo, ki je starši nočejo (Pri tem vendarle pazite, da ne boste zašli predaleč od vzgojnih vrednot staršev!), se za božič in novo leto starši pogosto jezijo, da je daril enostavno preveč, predvsem pa, da so za otroka večinoma nepotrebna.

Kaj torej vnuku pustiti pod smrečico? Mora biti točno to, kar je napisal v pismu Božičku ali je Božiček lahko "neubogljiv"?

 

Otrokove želje vs. otrokove potrebe

Tako starši kot stari starši oziroma vsi odrasli, ki skrbimo ali varujemo otroke, moramo imeti ves čas pred očmi pomembno razliko med otrokovimi željami in potrebami. Pri vzgoji vnuka in tudi pri izbiri božično-novoletnega darila zato ne pozabite, da skrbite predvsem za vnukove potrebe in ne želje.

To seveda ne pomeni, da mu ne smete uresničiti prav nobene njegove božične želje, pa čeprav bi mu vi raje kupili kaj drugega. Toda prav tako pa ni prav nič narobe, če bo Božiček pod smrečico pri babici in dedku pustil nekaj drugega kot to, kar si je otrok zaželel v pismu Božičku. Saj veste, Božiček že ve, zakaj se je odločil tako, kot se je.

Večina otrok zelo dobro ve, kaj si želi. Toda ne vedo pa dobro, kaj potrebujejo za to, da bodo njihove temeljne potrebe zares zadovoljene. Saj poznate tisto, ko otrok zelo vztrajno in glasno sporoča, kaj si želi, potem ko pa to dobi, po pol ure ta najbolj zaželena igrača na svetu pristane v kotu, ker je čisto brezvezna?

Večina odraslih ob takšnem otroku najprej pomisli, da je otrok razvajen in zato nehvaležen. Toda v resnici gre le za »navadnega« otroka, ki pač tako kot vsi otroci tega sveta, še ne ve, kaj zares potrebuje za to, da bo zadovoljen in srečen. Zato za zdrav razvoj nujno potrebuje odgovorne odrasle, ki znajo reči otrokovi želji ne, ko vedo, da je v nasprotju z otrokovimi potrebami.

In pri tem nam ni potrebno vnuka prav nič prepričevati, kako ta in ta igrača ni dobra zanj in bo s to, ki smo jo mu mi izbrali, zagotovo bolj zadovoljen. Čisto dovolj je, če vnuku s svojimi besedami sporočite: »Glej, vidim, da si zelo želiš to igračko. Toda jaz ti je ne bom kupila. In razumem, da si sedaj zato razočaran, žalosten in jezen name.«

In potem vnuku dopustite, da izrazi vsa svoja čustva frustracije ter ga ne kregajte, naj že neha komplicirati, se dreti in biti tako zelo zahteven otrok. Pač, vnuk si je nekaj zaželel, vi pa ste mu to odvzeli in zato je normalno, da sedaj žaluje. Na način, ki ga trenutno zmore.

 

Božiček ni trgovina!

Toda, da pa Božiček ne bi prinesel tega, kar je vnuk v pismu napisal in celo narisal … to pa je za otroka preveliko razočaranje, zato tega starši in stari starši zares ne smemo narediti svojim otrokom in vnukom, je prepričanih veliko odraslih.

Toda, vprašajte se: bi vnuku zares kupili karkoli bi si zaželel v pismu Božičku? Tudi pravo pištolo na primer? Zagotovo ne. Konec koncev Božiček ni trgovina, v kateri bi si otrok lahko izbral karkoli. Zato ta dober mož včasih »uboga«, drugič pa njegovi palčki pač izdelajo drugačno darilo.

Ker mu je zmanjkalo igrač. Ker so palčki zboleli. Ker je ugotovil, da takšne igrače sploh ni v njegovi omari. Ali ker je vedel, da bo to darilo, ki je vnuka pričakalo pod babičino in dedkovo smrečico, ravno pravo za tega mladega glasbenika (če je nadomestno darilo glasbilo), izjemno športnico (če je namesto še ene barbike hči dobila žogo) ali radovednega znanstvenika (če mu je Božiček pod smrečico pustil knjigo).

Vnuk bo seveda veliko bolj razočaran, če bo prepričan, da Božiček vedno »uboga« vse želje, ki jih otroci zapišejo v pisma. Zato mu lahko že pri pisanju pisma predlagate, da zapiše več želja, saj Božiček ne more vedno uresničiti vseh otroških želja, četudi se zelo trudi in za vsakega otroka dobro premisli, kaj bi otroka zares najbolj razveselilo.

 

Ko Božiček uboboža …

Čeprav je nekaterim odraslim to nepredstavljivo, je tudi pri nas vse več staršev in starih staršev, ki enostavno nimajo dovolj denarja za božično-novoletna darila.

»Zakaj pa Božiček meni ni pustil nobenega darila? Pa saj sem bil priden!« so slišati razočarane in žalostne besede otrok, ki se staršem in starim staršem v socialni stiski globoko zarežejo v srce.

Otroku, ki verjame v Božička, je prave razloge nemogoče pojasniti. Zato je za otroka veliko nežnejša rešitev, če mu Božiček pod smrečico pusti nekaj, kar otrok nujno potrebuje ali ste že nekaj mesecev vnaprej prihranili posebej za to priložnost – kapo, ki bi mu jo v vsakem primeru kupili, ali čokolado, ki jo je pred meseci soseda podarila za otroke.

Sicer to ne bo to, kar si otrok želi in je v pismu zapisal Božičku, toda otroku, ki je na svoji koži izkusil socialno pomanjkanje, ne bo težko razumeti, da je tudi Božičku letos zmanjkalo igrač, lesa, žebljev … Vsekakor bo skromno in praktično darilo veliko lažje sprejel in razumel kot prazen prostor pod smrečico.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Ženski orgazem je popolnoma drugačen od moškega

Številni moški in ženske vaginalne krče na četrti ravni...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo va...

7 zdravstvenih razlogov ZA uživanje v seksu

Seks ni samo v užitek, ampak znanstveno dokazano izbolj...

Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake tesnobne navezanosti

Vas je pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potre...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.