Najboljši način, da uredite prebavo in vzpostavite ravnovesje v črevesju

Moje zdravje > Alternativa | piše: M. L. | 24.11.2016
V tretjem življenjskem obdobju ima težave s prebavo več kot polovica populacije. V prispevku najdete najboljšo rešitev, kako to težavo za vedno odpraviti.
Uredite prebavo z Laxemonom.
Uredite prebavo z Laxemonom.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Današnji način življenja, ko smo nenehno pod stresom, se premalo gibamo in jemo nezdravo, je kot nalašč za prebavne težave, kot so zgaga, spakovanje, napihnjenost, plini, bolečine v trebuhu in zaprtost. Pod drobnogled smo vzeli težavo, ki pesti kar 42 milijonov Američanov in 17 % Evropejcev – zaprtost. Le ta pogosteje prizadene ženske kot moške, v tretjem življenjskem obdobju pa ima tovrstne težave več kot polovica populacije.

Kako vemo, da smo zaprti?
Zaprtost pogosto spremlja glavobol, slabo počutje, bolečine v trebuhu, napihnjenost in bolečine pri iztrebljanju. Pogostost obiska straniščne školjke je odvisna od vsakega posameznika; nekateri jo obiščejo trikrat dnevno, drugi pa trikrat tedensko. Pomembno je, da nas ob tem ne spremljajo mučne bolečine in napenjanje, sicer vsekakor velja, da smo zaprti.



Pogosti razlogi: prehrana, neredna telesna aktivnost, starost …

Razlogov za zaprtost je veliko in pomembno je, da prepoznamo, kaj nam zaprtost povzroča.

Neustrezna prehrana; kadar pijemo premalo vode in pojemo premalo prehranske vlaknine, pogosto pride do zaprtosti.
Sprememba okolja, npr. na potovanju; po daljši vožnji z letalom ali že manjši spremembi okolja smo izpostavljeni stresu, posledica je, da se gibanje debelega črevesa upočasni, skozi črevo se vsrka več vode, posledično pa smo zaprti.
Premalo gibanja: telesna aktivnost pospešuje gibanje črevesa, kar blagodejno vpliva na našo prebavo. Prav zato zaprtost pogosto opazimo pri telesno neaktivnih.
Zadrževanje potrebe; zadrževanje je slaba navada, ki prav tako povzroča zaprtost.
Starost; starejši kot smo, bolj se gibanje črevesa upočasni.
Stranski učinki zdravil; gibanje črevesa upočasnijo na primer zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline in opiati (metadon, morfij, tramadol).

Rešitve na dlani
Ko smo prepoznali naš vzrok zaprtosti, seveda iščemo rešitve. Če najboljšo rešitev povzamemo, lahko naredite naslednje:
• Uživajte dovolj prehranske vlaknine
• Uživajte dovolj tekočine
• Poskrbite za dovolj gibanja
Uporabite prehranska dopolnila z laktulozo.

Poln krožnik vlaknine

Uživanje prehranske vlaknine boste brez težav povečali, če vam na krožniku dišijo sadje, zelenjava, ovseni kosmiči, polnozrnat kruh, polnozrnate testenine in otrobi. Prehranska vlaknina ima številne pozitivne učinke, od pospeševanja prehajanja črevesne vsebine, preprečevanja pojava raka debelega črevesja, zniževanja holesterola v krvi ter vpliva na manjše povišanje glukoze v krvi po zaužitju obroka. Zaradi svoje grobe strukture, so za dobro prebavo najbolj učinkovit vir prehranske vlaknine pšenični otrobi.



Dovolj tekočine

Kadar pijete premalo tekočine, telo pomanjkanje poskuša nadomestiti s povečanim vsrkavanjem vode iz črevesa. Črevesna vsebina vsebuje manj vode, zato se izsuši in počasneje potuje skozi prebavila, izločanje pa je lahko mučno in boleče. Pomembno je, da dnevno spijemo 2-3 litre tekočine (voda, nesladkan čaj), kadar je vroče ali pa ste telesno aktivni pa več. Brez zadostnega vnosa vode tudi prehranska vlaknina nima učinka.

Vzpostavite rutino
Lahko se vam ob občutku potrebe ravno nekam mudi, ali pa ne želite uporabiti javnih stranišč. Ker se črevesna vsebina dlje časa zadržuje v prebavilih, se vsrka več vode v telo, kar povzroči zaprtje. Pri obiskovanju wc školjke je najbolje vzpostaviti rutino, na katero se lahko naše telo navadi, najbolje je, da je to že zjutraj.

Razgibajmo telo in spodbudimo črevo
Ne smemo pa pozabiti tudi na telesno aktivnost, saj je izvrsten spodbujevalnik za naše črevesje. Vsekakor pa je pomembno, da poskrbimo tudi za naše splošno dobro počutje in zadostno količino sprostitve, še posebej, če smo redno izpostavljeni stresu.

Izogibajte se spodbujevalnih odvajal
Spodbujevalna odvajala, kot so svečke, tablete, odvajalni čaji in izvlečki Sene so namenjena samo kratkotrajni uporabi. Če te izdelke uporabljate dalj časa, se črevo poleni, kar pomeni, da brez uporabe teh odvajal ne morete več normalno odvajati. Povzročajo tudi zelo neprijetne krče in bolečine v trebuhu. Uporabite jih le v nujnih primerih, najbolje po priporočilu zdravnika.



Ponovno vzpostavite ravnovesje v črevesju z laktulozo

Pogosto tudi s spremembami življenjskega sloga ne uspemo popolnoma rešiti težav. Najboljša rešitev za vzpostavitev ravnovesja v črevesju je snov imenovana laktuloza. Ime spominja na mlečni sladkor laktozo, tudi sicer laktulozo v zelo majhnih količinah najdemo v prekuhanem mleku. Kemijsko gre za sladkor, ki pa je neprebavljiv, zato pride v debelo črevo nespremenjen. Po principu osmoze povzroči prehod vode v črevo ter tako mehča blato in pospeši ter olajša praznjenje črevesja. Ne draži črevesa in ne povzroči krčev in bolečin. Deluje tudi blagodejno na črevesno mikrobioto (mikrofloro) in pomaga vzpostaviti ravnovesje v črevesju. Zaradi visoke učinkovitosti in varnosti laktuloze se je leta 2014 v Sloveniji 82,79% zdravnikov odločilo za reševanje zaprtja z uporabo laktuloze. (vir: NIJZ)
 
Odmerek 10 g laktuloze (2 VREČKI LAXEMONA), ki jih STRESETE V VODO, ČAJ, KAVO ALI SOK začne učinkovati po približno 8 urah, zato je najbolje, da ga zaužijete zvečer, pred spanjem. Tako lahko čez noč rešite težave z zaprtjem. Laxemon je pakiran v praktične vrečke in tako PRIROČEN TER PRIJAZEN ZA UPORABO DOMA KOT NA POTI.

Največja prednost laktuloze je, da DELUJE PREKO NARAVNIH MEHANIZMOV in ne poleni črevesa, zato laktulozo lahko za vzdrževanje normalne prebave uporabljate vsak dan, neomejeno dolgo časa.

Laktulozo zaradi velike varnosti LAHKO UPORABLJAJO TUDI OTROCI, NOSEČNICE IN DOJEČE MATERE TER DIABETIKI, saj nima vpliva na krvni sladkor.



Od zdaj naprej lahko v lekarnah, Sanolaborju in drogerijah DM najdemo Laxemon, prehransko dopolnilo, ki edino v Sloveniji vsebuje laktulozo v granulah. Vsebuje tudi, dodan magnezij, ki prispeva k ravnotežju elektrolitov. Pakiran je v priročne vrečke in je tako praktičen za uživanje tako doma kot na poti.

Promocijsko sporočilo

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.