Najboljši nasveti, ki odpravijo zaprtost, vetrove, napihnjenost ...

Moje zdravje > Alternativa | piše: M. L. | 30.10.2015
Izmed vseh zdravstvenih težav, ki so povezane s črevesjem, je zelo hudo kronično zaprtje. V prispevku boste našli nasvete, kako ga odpraviti.
Kronično zaprtje je huda težava. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kronično zaprtje je huda težava. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Do zaprtosti prihaja zaradi nepravilnega gibanja črevesja. S to prebavno težavo se večkrat srečujejo starejši ljudje.

O zdravi in pravilni prebavi govorimo takrat, ko črevesje izpraznimo enkrat ali dvakrat v roku 24 ur. Lahko tudi večkrat, pa to še ne pomeni, da črevesje ne deluje pravilno.

Če pride do kronične zaprtosti, se to izraža tako na fizični kot tudi na psihični ravni. Ljudje, ki imajo te težave, so pod stresom, nervozni so, njihovo počutje je slabše, prihaja lahko tudi do bolezni.

Zaprtost je pogojena tudi z gibanjem. Če se gibamo premalo ali skoraj nič, je veliko večja verjetnost, da se bo črevesje polenilo in da bo prišlo do kronične zaprtosti.

Kako odpraviti kronično zaprtost in pospešiti delovanje črevesja?
Operite pol kilograma suhih fig in jih prelijte z litrom vrele vode, nato pa kuhajte na zmer ni temperaturi še pol ure. Odstavite, pokrijte in pustite, da se ohladi. Pijte po skodelicah vsaki dve uri, vmes jejte tudi fige.

Še boljši recept pa je sestavljen iz suhih fig in sliv. Skuhajte pol kilograma suhih fig in pol kilograma suhih sliv v treh litrih vode. Pustite, naj narahlo vre, dokler ne povre za polovico. Pijte po en deciliter tega pripravka pred vsakim obrokom. Zraven pojejte tudi nekaj fig in sliv. Napitek lahko uporabljate tudi še naslednjega dne.

Spodbujevalno na črevesje pa deluje tudi zelje, blitva, rdeča čebula, ječmen. Naj bodo ta živila čim večkrat na vašem jedilniku.

Skuhate lahko tudi pripravek iz ovsa in pšenice. 100 gramov ovsa in pšenice skuhajte v litru vode. Kuhajte, dokler se ne zmehča. Nato jejte ta pripravek kot prilogo pri obroku in pijte vodo, ki je ostala od kuhanja. Pomembno je tudi, da imate poleg tega pripravka majhne in lahke obroke, po večkrat na dan.

Poleg tega skrbite še za redno gibanje. Vsak dan se vsaj za pol ure odpravite na sprehod. Izogibajte se tudi stresnim situacijam, razmišljajte pozitivno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Živilo, ki preprečuje vnetje grla, zdravi prehlad, odvaja odvečno vodo iz telesa ...

Del te zdravilne zelenjave največkrat zavržemo in se ni...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

»Meni se to ne more zgoditi« – kako se zaščititi pred spletnimi prevarami

Oktober je mesec kibernetske varnosti, čas, ko se poseb...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.