Najlepše francoske vasi

Ko pomislimo na Francijo, se nas večina najprej spomni na Pariz, Azurno obalo, Provanso ali morda na kakšno svetovno znano smučišče. Kako dobro pa poznate francosko podeželje in kakšno manj znano vas? Kaj ko bi si ob naslednjem obisku Francije vzeli nekaj časa tudi za kakšno izmed najlepših francoskih vasi?
Collonges-sur-Rouge (foto: Wikipedija)
Collonges-sur-Rouge (foto: Wikipedija)
Collonges-sur-Rouge (foto: Wikipedija) La Flotte-en-Ré (foto: photos.linternaute.com/p-mairie-de-la-flotte-en-re) La Roque-Gageac (foto: www.louisbourdon.com/perigordsite/dordogneimages.htm) Les Baux de Provence (foto: www.travelandchic.com/blog/les-baux-de-provence) Saint – Suliac  (foto: www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/fr/saint-suliac-0)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Francosko podeželje nam nudi res ogromno zanimivih in lepih krajev, ki so si glede na svojo lego lahko zelo različni. Žal pa tudi Francozi že vsaj zadnjih 50 let opazujejo zamiranje podeželja, saj mladi odhajajo v mesta, s tem pa izginja tudi lokalna dediščina. Prav zato je Charles Ceyrac z željo, da bi zaustavil propadanje francoskega podeželja, leta 1982 ustanovil združenje, imenovano Najlepše francoske vasi (Les plus beaux villages de France), čigar namen je varovati in promovirati njegovo dediščino. Danes združenje šteje 156 večjih in manjših vasi, katerih število prebivalcev ne presega 2000.

Združenje se trudi, da vasi ohranja pri življenju, saj ne želijo, da bi postale zapuščene »muzejske vasi«. Omogoča jim, da ohranjajo svoje značilnosti, posebnosti in raznolikosti. Trudijo se, da bi tako domačim kot tujim popotnikom prikazali še živečo kulturno dediščino, gostoljubje in način življenja.

Collonges-sur-Rouge
To je vas, kjer se je vse skupaj začelo in je tako prva na seznamu vasi članic. Nahaja se na jugozahodu države, v regiji Limousin. Ime je dobila po rdeči prsti iz okolice. Zato morda niti ni tako zelo presenetljivo, da je celotna vas iz peščeno rdeče barve, kar je odličen kontrast zelenju, ki jo obdaja. Na sprehodu po vaških ulicah boste odkrili zanimive stare stavbe, od katerih nekatere segajo več stoletij nazaj. Pešpoti vas bodo vodile do gradov, cerkva, pokrite tržnice in drugih posebnosti, kot so stare pralnice, razpršene po vasi.
 
PREBERITE TUDI: Kam letos na dopust? Obiščite raj na Zemlji: Sardinijo!

La Flotte-en-Ré
Majhna ribiška vasica vas bo pozdravila na severni obali otoka Ré, ki se nahaja na zahodni francoski obali v Biskajskem zalivu. Z najbližjim celinskim mestom La Rochelle je povezan s 3 km dolgim mostom. Morski valovi vas bodo zazibali v mirno in lagodno vaško življenje, ki ga preko celega leta spremljajo v pristanišču zasidrane pisane barke. Sprehodite se po pisanih in mirnih uličicah, ki jih obdajajo nizke bele hiše z modrimi ali zelenimi polkni. Na otoku si lahko ogledate ostanke nekdanje cistercijanske opatije Châteliers , nekdanjo mestno utrdbo iz 17. st., srednjeveški trg, cerkev Sv. Katarine iz 15. st. in ribiški muzej. Če ste ljubitelji morske hrane, poskusite ostrige in sveže ulovljene ribe, ki jih ribiči po dnevnem lovu prodajajo tudi na pomolu.

Les Baux de Provence
Če se odpravljate v Provanso in imate namen obiskati Arles in Avignon, se na pol poti med njima nahaja ogleda vredna dandanes predvsem turistična vas Les Baux de Provence. In prav popotniki so zaslužni za preživetje mnogih lokalnih umetnikov, obrtnikov, proizvajalcev vin in olivnega olja. Nad vasjo se nahaja mogočna trdnjava iz 11. stoletja, ki je bila v srednjem veku glavna tarča vseh pohlepnežev. Kljub močnemu mistralu s severa, ki piha vsaj 100 dni na leto, predvsem pozimi in spomladi, je razgled proti ravninam na jugu in naravnemu regijskemu parku Camargue enostavno čudovit in vreden ogleda. Kraj je pomembno bivališče številnih divjih zaščitenih živalskih vrst, kot sta egiptovski jastreb in postovka. Med suhimi skalami pa svoje zavetišče najde za te kraje zelo značilen kuščar zelenec, ki ga boste lahko opazili z vsaj malo sreče.

Saint – Suliac
Ta majhna in v bretonskem stilu urejena ribiška vasica, prežeta z legendami in prav lepo urejena, vas bo gotovo navdušila. Leži na desnem bregu rečnega ustja reke Rance južno od svetovno znanega Saint- Maloja. Vas so pred več kot tisoč leti zgradili Vikingi, a dandanes si lahko še vedno ogledate ostanke njihovih starih taborišč. Ozke in vijugaste ulice obdajajo kamnite nizke hiše iz granita, na številnih oknih in tudi med samimi kamni pa za še lepšo podobo vasi skrbijo številne pisane rože in zelenje. Središče vasi sta impresivna cerkev iz 12. stoletja in njeno pokopališče. Obalne pešpoti vas bodo popeljale do ogleda vrednih točk v bližini, kot so mlin na plimo in oseko Beauchet, stare soline Guettes, razgledne točke Puits, Grainfollet in Mont-Garrot, ki vas bodo navdušile s svojimi krasnimi razgledi. Prepustite se vaškemu vzdušju, lepoti in enkratnosti vasi.
 
PREBERITE TUDI: Ideja za podaljšan vikend potep: Valencia, Španija

La Roque-Gageac
Če se boste kdaj mudili v prelepi pokrajini Perigord, se za hip ustavite v tej majhni in v vznožje klifa zidani vasici la Roque-Gageac. Njena struktura je še vedno takšna, kot je bila v srednjem veku, čemur pričajo še vedno vidna v skalo zidana bivališča in nekdanji škofovski grad. Kasneje v renesansi so zgradili nekaj zelo lepih stavb, kot je podeželski dvorec Tarde, ki je res vreden ogleda. V začetku 19. stoletja je bil zelo pomemben rečni promet, saj so po reki Dorgogne plule številne tovorne ladje, ki so prevažale trgovsko blago, sam ribolov pa je tukaj priljubljen že od nekdaj. Sončna lega omogoča, da so vrtovi in okolica obdani z precej bujnim in pisanim mediteranskim rastlinjem. Ob sončnem zahodu pa boste lahko opazovali čarobno prelivanje barv – zlata pročelja hiš so imeniten kontrast rjavim streham. In če vse skupaj gledate v vodi, boste dobili občutek, da gledate v kakšno izmed čudovitih slik z obdobja impresionizma.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Goriška Brda

Goriška Brda so najbolj sredozemski del Posočja. Zaradi...

IDEJA ZA IZLET: Vas Vitovlje

Pod Vitovsko goro se razprostira vas Vitovlje in vas va...

IDEJA ZA IZLET: Parenzana - železnica za vse čase

Železniška proga Parenzana ali Porečanka je bila gorska...

Ideja za izlet: Trst - prestolnica kave

Ko zaslišite besedo »Trst«, katera je vaša prva asociac...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.