Potujete z agencijo? To morate vedeti!

Če potujete s turistično agencijo, je dobro, da poznate nekatera pravila. Kaj storiti, če storitve niso opravljene v skladu s pogodbo? Kaj storiti, če agencija ceno potovanja spremeni? …
Če potujete z agencijo, morate poznati določena pravila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Če potujete z agencijo, morate poznati določena pravila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili obsežen prispevek o potovanju s turistično agencijo. Kaj lahko storite, če določene stvari gredo narobe.

Če potovanje organizira turistična agencija, vam mora ponuditi storitve z vsemi lastnostmi in vsebino, kot je to napovedano v pogodbi o potovanju ali v programu.
Turistična agencija je v pogodbi ali v potrdilu o potovanju dolžna navesti vse podatke in informacije, ki jih določa Zakon o varstvu potrošnikov, npr. naziv in sedež organizatorja potovanja, podatke o voznem redu in kakovosti prevoza, podatke o kraju namestitve, tip in kategorijo objekta, natančen program potovanja ter podatke o drugih storitvah, ki so zajete v skupni ceni. Navesti mora skupno ceno za storitve, ki so predvidene v programu oz. pogodbi, rok za pritožbo in pod kakšnimi pogoji lahko potnik zahteva razvezo pogodbe.

Če pa vam organizator potovanju še pred izdajo potrdila o potovanju (voucher) izroči program potovanja, ki vsebuje vse zakonske določene podatke, mu teh podatkov ni treba ponovno navajati, ampak se lahko v potrdilu sklicuje na program.


Če storitve niso opravljene skladno s pogodbo, lahko zahtevate znižanje cene potovanja. Če obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopa od obljubljenih, imate pravico do povračila celotnega vplačila.
Če storitev sploh ni opravljena (npr. izpuščen ogled znamenitosti, skrajšan program za en dan) ali je bila slabo opravljena (npr. slabo vodstvo, premalo časa za ogled, slaba hrana, neprimerna soba) lahko na podlagi zakona zahtevate znižanje plačila cene potovanja. Če sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno drugačna od obljubljenih storitev, lahko zahtevate vrnitev celotnega plačila. Poleg zahteve za znižanje cene ali za vračilo celotnega vplačila lahko zahtevate tudi povrnitev škode, ki vam je nastala zaradi pomanjkljivo opravljenih ali neopravljenih storitev.

Po sklenitvi pogodbe se lahko cena potovanja spremeni samo, če so se zvišale cene prevoznih storitev ali zaradi spremembe menjalnega tečaja, vendar le do dvajsetega dne pred začetkom potovanja. Če se cena spremeni za več kot 10 %, pa lahko potovanje odpoveste in zahtevate vrnitev celotnega plačila.
Cena potovanja se po sklenitvi pogodbe ne sme več spremeniti. Izjemoma zakon dovoljuje podražitev iz razlogov, ki niso na strani turistične agencije (prevoz, menjalni tečaj), če je s takšno možnostjo seznanila potnika in jo izrecno zapisala v potrdilo o potovanju. Vendar je potrošnika še dodatno zaščiten, ker zakon omejuje višino dovoljene podražitve na 10 %. Dvajset dni pred začetkom potovanja pa podražitev, ne glede na razlog, ni več dovoljena.

Če zaradi podražitve upravičeno odstopite, vam mora turistična agencija v celoti vrniti vaše plačilo.

Seveda lahko iz istih razlogov pride tudi do pocenitev potovanj ( znižanje cen prevoza, sprememba menjalnega tečaja). Zato zakon določa, da morajo turistične agencije v takem primeru potniku povrniti razliko v ceni, če je možnost spremembe zapisala v potrdilo o potovanju.

Program potovanja se sme po sklenitvi pogodbe spremeniti le zaradi izrednih okoliščin (npr. naravne nesreče, teroristični napadi). Stroške sprememb nosi turistična agencija.
Turistična agencija ne sme spremeniti programa po sklenitvi pogodbe, saj se za potovanje odločamo na podlagi programa. Dovoljena je le sprememba, ki nastane zaradi izrednih okoliščin, t.i. višje sile (poplave, izbruh vulkana, epidemija bolezni, teroristični napadi …). Stroške sprememb nosi turistična agencija. Če pa so se zaradi spremembe programa stroški zmanjšali (skrajšanje programa, odpoved ogleda opere, …), vam mora turistična agencija razliko vrniti.

Dogovorjena namestitev se sme zamenjati le z namestitvijo v isti ali boljši kategoriji v dogovorjenem kraju, vse dodatne stroške pa krije turistična agencija.

Če je bil program brez utemeljenega razloga bistveno spremenjen, lahko odstopite od potovanja, agencija pa vam mora vrniti vsa plačila. Odstopite lahko tudi med potovanjem oz. ga prekinete. V takem primeru ste dolžni plačati le dejanske stroške že opravljenih storitev.

Če turistična agencija krši določbe zakona o spremembah, jo lahko kaznuje tržna inšpekcija.

Turistična agencija lahko odpove potovanje, če se ni prijavilo zadostno število potnikov. O odpovedi mora obvestiti potrošnika vsaj 7 dni pred napovedanim začetkom potovanja.
Turistična agencija lahko odpove potovanje brez povrnitve škode, če ni prijavljeno zadostno število potnikov, ki ga je navedla v potrdilu o potovanju ali pogodbi. Obvestiti vas mora v primernem roku, ki pa ne sme biti krajši od 7 dni pred napovedanim začetkom potovanja, drugače je dolžna povrniti škodo, če vam je nastala zaradi odpovedi potovanja. Seveda vam mora nemudoma vrniti vsa vplačila.

Če turistična agencija krši pravilo o pravočasnem obvestilu ali o vrnitvi vplačil jo lahko kaznuje tudi tržna inšpekcija.
 
Še več informacij boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Bloško jezero

Bloke so kraj, ki jih najdemo na robu Notranjske in sic...

IDEJA ZA IZLET: Roblekov dom

Roblekov dom stoji na razgledni točki zahodnega grebena...

IDEJA ZA IZLET: Smaragdno zeleni Zelenci

Zelenci so talni izvir Save Dolinke v občini Kranjska G...

IDEJA ZA IZLET: Karibi v osrčju Alp

V današnjem namigu vas popeljemo nekoliko dlje in sicer...

IDEJA ZA IZLET: Sabotin

V tokratnem namigu za izlet se podamo na 609 metrov vis...

IDEJA ZA IZLET: Parenzana - Pot zdravja in prijateljstva

Vsi, ki se radi gibate v naravi lahko konec tedna ali z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.