Pozor, ne jejte ingverja in še nekaterih živil!

Moje zdravje > Alternativa | piše: K.Z. | 17.9.2017
Nekatera zelo zdrava živila, med njimi so tudi ingver, borovnice, grenivka, v določenih primerih niso priporočljiva in je celo bolje, da se jih izogibate. Preberite v prispevku, kdaj je bolje, da nekaterih zdravih živil ne jeste!
Če jemljete določena zdravila, nekatera hrana ni priporočljiva. (foto: www.123rf.com)
Če jemljete določena zdravila, nekatera hrana ni priporočljiva. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ljudje, ki jemljejo zdravila proti zgoščevanju krvi, naj bodo previdni pri uporabi ingverja, karija, grenivke, mandarine in borovnice, svetujejo strokovnjaki.

Tisti bolniki, ki že dlje časa jemljejo zdravila proti zgoščevanju krvi – antikoagulante, morajo biti pazljivi pri izbiri živil in jedilnika. Antikoagulanti so zdravila, ki jih predpišejo ljudem, ki imajo težave s srčno aritmijo, ki so nagnjeni k trombozi in bolezni srca, preprečujejo nastanek kapi.

Če bolniki jemljejo antikoagulane, morajo biti previdni pri jemanju nekaterih drugih zdravil, ki redčijo kri in tako delovanje le teh še povečajo. To so aspirin, brufen, diklofen, ranisan, eritromicin. Zdravila, ki pa zmanjšujejo učinek antikoagulantov pa so nekateri antibiotiki, vitamin K, zdravila proti epilepsiji.

Bolniki, ki redno jemljejo antikoagulane imajo redne zdravniške preglede, kontrolo krvi in morda dietno prehrano.

Tudi nekatere vrsta hrane ima podobne učinke, kot zdravila in se je potrebno posvetovati z zdravnikom, če jo lahko uživate. Takšna hrana je ingver, kari, cimet, origano, pepermint, višnje, rozine, borovnice, grenivka, pomaranče in mandarine.

Prav tako je dobro, da se izogibate tudi živilom, ki vsebujejo vitamin E, saj ta vpliva na rast vitamina K. to je špinača, brokoli in vitaminski napitki z vitaminom E. prav tako lahko na terapijo z antikoagulanti vplivajo alkohol, večje količine česna, oljčno olje (vsebuje omega 3 maščobne kisline, ki redčijo kri).

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Skoraj polovica žensk se med menopavzo zredi

Študije so pokazale, da se ženske med 40. in 53. letom ...

Neverjetna moč črne kumine

Črna kumina je ena najbolj zdravih rastlin na svetu. Po...

Test: Se tudi vaša srčna črta na obeh dlaneh ujema?

Dajte skupaj dlani, rahlo jih upognite in preverite, če...

Kaj vam lasje povedo o vašem hormonskem stanju – in kaj pomaga, ko začnejo izpadati

Lasje so veliko več kot le del zunanje podobe – so tudi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.