Prenašali tradicijo peke novim generacijam

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 31.1.2017
Fala slonček, simbol Fala kvasa, razume svoje poslanstvo v ohranjanju in prenašanju tradicije peke na nove generacije, predvsem pa v odkrivanju veselja ob peki v krogu družine in ponovnemu ozaveščanju in poudarjanju vrednote kruha.
Finalistke (foto: Fala)
Finalistke (foto: Fala)
Finalistke (foto: Fala) Brez kvasa ne gre. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V soboto, 28. 1. 2017, se je v salonu Gorenje v Ljubljani mesilo, gnetlo, vzhajalo in peklo. Bonopan, podjetje Skupine Lesaffre, je organiziral zaključni del tekmovanja za Naj Fala kruh 2017.
Namen tekmovanja je bil mnogo več kot zgolj promocija peke kruha. Fala slonček, simbol Fala kvasa, razume svoje poslanstvo v ohranjanju in prenašanju tradicije peke na nove generacije, predvsem pa v odkrivanju veselja ob peki v krogu družine in ponovnemu ozaveščanju in poudarjanju vrednote kruha. Kruh ni zgolj izdelek, ki ga kupiš v trgovini in ga brez slabe vesti zavržeš ter naslednji dan kupiš novega, svežega.

Kruh je dobrina, ki v nas budi sladke spomine na otroštvo, kruh simbolizira blagostanje, dom in določa našo identiteto. Odnos do kruha zrcali naš odnos do sveta in tega, kakšnega želimo zapustiti prihodnjim rodovom. Še posebej tisti, ki sam speče kruh, začuti pravo vrednost kruha, začuti ponos; spoštljivost do te dobrine postane zanj samoumevna.

Izmed vseh kandidatov, ki so Fala slončku poslali svoje recepte in fotografije kruha na objavljen natečaj, je komisija izbrala deset polfinalistov, ki so 23. 1. 2017 dostavili svoj sveže pečeni kruh. Na podlagi določenih kriterijev ocenjevanja (videz, okus, inovativnost, težavnost izdelave) so izbrali tri finaliste, ki so svoj najboljši kruh pekli v soboto pod budnimi očmi strokovne komisije.

Zvezde dneva: Ivanka Rotar z mešanim rženim kruhom, Marija Golobič s pisanim kruhom in Tinca Vomer z rženim kruhom in bučnim oljem so ob burni podpori svojih domačih, prijateljev in ostalih polfinalistov odlično opravile svojo nalogo in dokazale, da jih pri peki niti medijski blišč ne more zmotiti. Ne le to, v družbi Pavla Ravnohriba, ki je povezoval program, so se zelo dobro počutile in lahko smo opazovali njihove nasmejane obraze, na katerih gubice skrbi niso našle mesta.

Mojstrice so poskrbele, da je bilo delo komisije v sestavi Dušana Bergleza, Saše Bokavšek, Roka Cankarja, Mirjam Kavčič in Marka Pulka še posebej zahtevno. Kako tudi ne, saj je bil sveže pečeni kruh v ponos ne le mojstricam, ki so jih spekle, pač pa tudi Fala slončku in vsem prisotnim, ki so opazovali vsak njihov korak.

Le natančno določenim kriterijem vprašalnika se gre zahvaliti, da je komisija na koncu enoglasno razglasila kot zmagovalko Marijo Golobič. Marija je dokazala, da ne obvlada le osnov peke, pač pa zelo dobro pozna zakonitosti postopkov peke in se upa loti združevanja treh različnih vrst testa: belega, koruznega in ajdovega. Ta inovativen pristop kombinacije treh vrst testa je zahteven izziv, saj vsako posamično testo različno reagira ob enakih pogojih peke. Zato ni enostavno doseči tako skladno celoto; na videz privlačen in po okusu harmoničen kruh.

Ob svečani razglasitvi zmagovalke in podelitvi nagrad so finalistke prejele tudi častni naziv Ambasador Fala blagovne znamke.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtlj...

Ostati FIT ni več le stvar telesa – zdaj je čas tudi za finančno kondicijo

V času, ko se življenje hitro spreminja in negotovosti ...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Predlog za branje: Poletni roman, ki vas popelje od Francije do Alžirije

Približuje se čas dopustov in s tem popolni trenutki, k...

Namesto mehčalca: Ceneje, bolj zdravo in učinkovito

Večina mehčalcev, ki jih lahko kupimo v trgovini, vsebu...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

7 zdravstvenih razlogov ZA uživanje v seksu

Seks ni samo v užitek, ampak znanstveno dokazano izbolj...

Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni učinki črne redkve

Nekateri viri ljudske medicine pravijo, da naj bi črna ...

Vse dobre lastnosti limone

Nepogrešljiva je v vsaki kuhinji, uporabljate jo lahko ...

Kako prepoznati znake toplotnega udara pri starejših

Poletje prinaša številne radosti, a tudi nevarnosti – p...

Osamljenost ruši obrambne moči imunskega sistema

Vse več raziskav kaže, da osamljenost zelo negativno vp...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.