Preprečevanje padcev pri starostnikih

Padci so pri starostnikih pogosti in veljajo za vodilni vzrok poškodb pri ljudeh v starostni skupini 65 let in več.
Poškodbe zaradi padcev so pri starejših pogostejše.
Poškodbe zaradi padcev so pri starejših pogostejše.
Poškodbe zaradi padcev so pri starejših pogostejše. Thermana Laško
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Statistični podatki kažejo, da med ljudmi v tej starostni skupini od 30 do 40 % doživi padec enkrat letno, 15 % jih pade najmanj dvakrat letno in pri 5 % padcev pride do zloma in resnih poškodb. Padci so vzrok za 90 % zlomov podlahti, kolka in medenice. Študije so pokazale, da 6 do 12 mesecev po zlomu kolka od 22 do 75 % starostnikov ne doseže funkcionalnega statusa, ki so ga imeli pred poškodbo, zato je preventiva zloma kolka pri starostnikih zelo pomembna.

Padci imajo številne potencialne vzroke. Dejavniki, ki vplivajo na povečano tveganje padcev pri starostnikih, so slabši vid in sluh, prejšnji padci, težave z gibanjem in kognitivne težave. Poleg slabe moči mišic spodnjih udov na padce močno vpliva tudi t. i. kifotična drža. Številne kakovostne študije so potrdile, da so terapevtske vaje učinkovite pri zmanjševanju padcev in so prav tako povezane z manjšo poškodbo po padcu. Dokazano je bilo, da terapevtske vaje izboljšajo mišično moč in vzdržljivost skeletnih mišic ter izboljšajo funkcionalno stanje. Zaradi dokazane učinkovitosti tovrstnih vaj pri preprečevanju padcev vsakemu starostniku svetujemo vključitev v takšen program, ki ga pri nas izvajamo tako individualno kot skupinsko.

Terapevtske vaje starostniki izvajajo pod nadzorom strokovnjakov, velika prednost pa je tudi to, da se lahko vaje kombinirajo z postopki fizikalne in delovne terapije. Prav tako je izjemnega pomena hidroterapija oziroma izvajanje vaj v termalni vodi, ki je na voljo v našem zdravilišču in omogoča manjšo obremenitev nosilnih sklepov, lažje gibanje ter zmanjšanje bolečine. Obstajajo kontraindikacije za terapevtske vaje, kot so angina pektoris, terminalno srčno popuščanje, hude bolezni srčnih zaklopk, nestabilna srčna aritmija, neurejena arterijska hipertenzija, velika aortna anevrizma, anevrizma možganskih žil ali nedavna možganska krvavitev, nedavna oftalmološka operacija, akutna poškodba mišično-skeletnega sistema ali huda demenca. Pred vključitvijo v program priporočamo posvet pri fiziatru Zdravilišča Laško.

Več informacij dobite na fizioterapiji v hotelu Zdravilišče Laško, 03 7345 150, fizioterapija.info@thermana.si.
 
Preverite izjemno ugodno ponudbo za oddih v hotelih:
Zdravilišče Laško **** in Thermana Park Laško ****. KLIKNITE TUKAJ.
Obiskovalci Mojaleta.si lahko izkoristite dodatni 15 % popust. Obračuna se ob navedbi kode MOJA LETA pri rezervaciji programa.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.