Težave z sosedi!

Pozdravljeni! Prosim vas za nasvet zaradi soseda in sosede, ki živita nad našim stanovanjem v podnajemniškem stanovanju in se vedeta kot bi bila lastnika celotne stavbe in zemljišča okrog stavbe ter določata svoja pravila. Jaz in moja partnerka imava dva otroka in sva lastnika stanovanja z 200m2 zemljišča v več stanovanjski stavbi vse vknjiženo v zemljiško knjigo. Težave, ki jih povzročata: Kadar sin vadi igranje na diatonično harmoniko, ker se uči igrati na harmoniko takoj začneta v svojem stanovanju z enim predmetom tolči po tleh, da bi sin nehal igrati, skozi okno stresata smeti na moje zemljišče, kadar obira rože vse vrže dol pred našo okno, če nas ni doma hodi po našem zemljišču in gleda skozi okno kaj imamo v stanovanju, ko kam odhajamo in ko se vrnemo nas soseda ves čas opazuje na svojem oknu. Obrnil sem se že na stanovanjsko podjetje in so mi odgovorili, ker stanovanjsko podjetje ni lastnik stanovanja ne morejo ukrepat. Lastnik tega stanovanja je odgovoril, da ve kakšna podnajemnika sta v njegovem stanovanju in ve, da povzročata težave in nebo ukrepal, ker plačujeta najemnino je to za njega dovolj. Prosim za vaš odgovor in nasvet kaj lahko storim. S spoštovanjem Branko in Janja!
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Spoštovani,
Stvarnopravni zakonik načelno prepoveduje medsebojno vznemirjanje. Zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin, morajo lastniki teh nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje ali prostorsko povezane nepremičnine (sosednje nepremičnine), se morajo izvrševati pošteno v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje lastnika nepremičnine.
Upoštevajoč vaše navedbe vam torej predlagam, da najprej izvensodno (pisno) pozovete soseda na prenehanje motilnih ravnanj, s katerimi očitno posega v uživanje vaše lastninske pravice. V kolikor to ne bi zaleglo vam Stvarnopravni zakonik daje na voljo tožbo zaradi vznemirjanja lastninske pravice, o čemer pa se je predhodno priporočljivo posvetovati z odvetnikom.

Lepo pozdravljeni.

Žan Borštnar
za odvetnico Carmen Dobnik

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.