Umetna sladila: Katerim se je bolje izogniti in zakaj

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 3.11.2016
Sladkor pri varuhih našega zdravja ni najbolje zapisan. Povzroča debelost, ta pa je vpletena v skoraj vse kronične bolezni. Problem so rešila umetna sladila in ojačevalci okusa. Ampak, ali niso morda še bolj škodljiva?
Umetna sladila lahko povzročajo raka. (foto: flickr.com)
Umetna sladila lahko povzročajo raka. (foto: flickr.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zaradi ljubezni naše družbe do sladkega so znanstveniki in proizvajalci polno zaposleni z izdelavo sintetičnih umetnih sladil. Umetna sladila ohranjajo sladek okus brez dodanih kalorij in tudi ne vplivajo na holesterol in trigliceride. Najdemo jih v številnih predelanih živilih. Zakonodaja veleva, da so navedeni na embalaži, pravi pa tudi, da je za varnost vsega, kar se znajde na prodajnih policah, odvisen proizvajalec. Če slednji dodaja snovi, ki sicer niso prepovedane, so pa dokazano škodljive za zdravje, je od nas samih odvisno, ali jih bomo vnašali vase. Zato je zelo pomembno, da postane branje sestavin na embalaži navada. Sprehodili smo se po študijah in pripravili seznam umetnih sladil in ojačevalcev okusa, ki dokazano povečujejo tveganje za raka.

Kalijev acelsurfam
Najdemo ga pod oznakami E950, Acelsurfam K, AceK. Kalijev acelsurfam je 200krat slajši od namiznega sladkorja in pol toliko sladek kot saharin. Ne zvišuje ravni glukoze v krvi, vendar vpliva na inzulin. Telo ga ne presnavlja in ga v nespremenjeni obliki izloči skozi ledvice. Med »potovanjem« skozi telo poleg zviševanja inzulina sproži tudi precejšnjo »zmedo« v matabolizmu, kar ima za posledico sistemsko vnetje, šibkejši imunski sistem, aterosklerozo, zvečano tveganje za levkemijo, raka dojk, kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB). Kalijev acelsurfam se uporablja pri peki, najpogosteje pa ga najdemo v gaziranih pijačah, beljakovinskih napitkih, žvečljivih in tekočih zdravilih in prehranskih dopolnilih ter v izdelkih, ki imajo dolgo dobo trajanja. Zanimivost: Kalijevega acelsurfama ne razgradijo niti čistilne naprave

Mononatrijev glutaminat
Najdemo ga pod oznako E620. Spada v skupino glutamatov in je nevrotoksičen. Velja za enega od zdravju bolj nevarnih, zato ga proizvajalci pogosto »zakrirejo« v drugih dodatkih, kot so glutaminska kislina, koruzni gluten, želatina, sojine beljakovine, kalcijev kazeinat, monokalijev glutamat, izvleček kvasa, hidrolizirane beljakovine… Alergija na hrano, migrena, avtizem, neplodnost, hiperaktivnost, rak, avtoimunske bolezni, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen… seznam negativnih vplivov E620 je dolg. Povezujejo ga tudi z debelostjo, revmatskimi obolenji in kroničnimi bolečinami. Stroka svetuje, naj se izogibamo tudi živilom z oznakami E622 (monokalijev glutamat), E623 (kalcijev diglutamat) in E625 (magnezijev diglutamat).

Sukraloza
Sukraloza je ena od najbolj sladkih spojin, kar jih sploh obstaja. Je 600krat bolj sladka od namiznega sladkorja, najdemo pa jo pod oznako E955. Ker je na trgu malo časa, so mnenja o njeni (ne)škodljivosti deljena. Biokemik James Brown pojasnjuje: »Sukraloza je kloriran sladkor.« Ki ga, kot kažejo študije, naše črevesje ne mara preveč. Antiseptične lastnosti klora v črevesju povzročijo neravnovesje bakterij, kar vodi v povečano prepustnost črevesja. Posledice na dolgi rok so razmah kandide, sindrom razdražljivega črevesja, Crohnova bolezen, rak debelega črevesa in danke, rak jajčnikov.

Aspartam
Aspartam so za uporabo v živilih dovolili že leta 1981. Je 200krat bolj sladek kot namizni sladkor. Sestavljajo ga fenilalanin (50%), aspartična kislina (40%) in metanol (10%). Visoke koncentracije fenilanalina povzročajo motnje pri nastanku serotonina, kar ima za posledico duševne in čustvene motnje. Ker je aspartam povezan s fenilketonurijo, ga ne bi smele uživati nosečnice in doječe matere ter novorojenčki. Aspartam namreč vpliva na živčevje. Ko so rakave celice izpostavili aspartamu, so postale bolj aktivne in gibljive. Študije kažejo, da aspartam na dolgi rok povečuje tveganje za levkemijo in limfom.

Natrijev benzoat
Najdemo ga pod oznakoE211, gre pa za spojino, ki se uporablja kot razkužilo, kot konzervans (kupite ga lahko v lekarni in dodate domači marmeladi ali stisnjenemu sadnemu soku) in kot ojačevalec okusa (predvsem v hrani slabše kakovosti). Največkrat ga kot ojačevalec okusa dodajajo pijačam ( celo do 35 mg na 250 ml pijače), pa tudi v mesnih in mlečnih izdelkih, lizikah, trdih bombonih. Če je v kombinaciji z vitaminom C (ki je tudi pogost dodatek v živilih), povečuje tveganje za levkemijo in limfom, povezujejo pa ga tudi motnjo pozornosti in koncentracije.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Živilo, ki preprečuje vnetje grla, zdravi prehlad, odvaja odvečno vodo iz telesa ...

Del te zdravilne zelenjave največkrat zavržemo in se ni...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.