Z novim letom obvezni javljalniki CO

Aktualno > Dogodki | piše: ZPS | 3.1.2017
Če imate doma ogrevalno napravo, ki za zgorevanje kuriva uporablja zrak iz prostora, morate do novega leta v prostore obvezno namestiti javljalnik ogljikovega oksida (CO).
Javljalnik za CO (foto: ZPS)
Javljalnik za CO (foto: ZPS)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ponudniki so že začeli pritiskati na potrošnike, predvsem na starejše in tiste malo manj spretne. Kako izbrati pravi, kakovostni javljalnik CO, ki nas bo pravočasno opozoril, da je v prostoru ta nevidni in tihi ubijalec?

Najprej je treba vedeti, da javljalnik CO ni enaka priprava kot javljalnik dima. Oba sta sicer v gospodinjstvu najboljši pripomoček za opozarjanje pred povečano koncentracijo CO in požarom, oba nas pravočasno z zvočnim signalom in rdečo lučko opozorita, da je presežena dovoljena vrednost CO oziroma dima.

Ponudnikom, ki kličejo po telefonu, vabijo na predavanja in prepričujejo, da je zgolj njihov izdelek edini primeren, ne smemo nasesti. Če ga ponujajo po izjemno ugodni ceni, je to še dodaten znak za previdnost. Na trgu je namreč nemalo izdelkov, ki ne opravljajo svoje naloge. V Rapexu, sistemu za odpoklic izdelkov z evropskega trga, jih bomo našli kar nekaj; od leta 2007 do zdaj je bilo odpoklicanih 40 javljalnikov CO. Tudi ZPS je v minulem letu izdala nekaj takih opozoril. Kako naj torej potrošnik ve, da ne kupuje mačka v žaklju?

Izdelek mora imeti vso potrebno dokumentacijo, ki dokazuje, da je izdelan v skladu z veljavnimi standardi, vključno z navodili za pravilno namestitev in varno uporabo (v slovenskem jeziku, seveda). Če ima izdelek naštete oznake, skoraj ne moremo zgrešiti:
- CE;
- ime proizvajalca ali dobavitelja ali blagovna znamka;
- naziv, model proizvoda, tip plina, ki ga zazna;
- tip (A ali B), serija, serijska številka ali drugi podatki za identifikacijo proizvoda;
- standard (priporočljiv je standard EN 50291-1);
- napetost, frekvenca, nazivna velikost varovalke in način priključitve na omrežje (pri električnem napajanju);
- tip in velikost zamenljivih baterij (pri baterijskem napajanju);
- življenjska doba izdelka.

Cene za javljalnik z baterijskim napajanjem in preprosto montažo se začnejo pri 25 evrih. Za ta denar dobimo preverjeno učinkovit izdelek za namestitev na steno s sedemletno življenjsko dobo in sedemletno garancijo, ki deluje v skladu s priporočenim standardom, na povečano koncentracijo CO pa opozarja s svetlobnim in tudi z zvočnim signalom. Na tem mestu ni odveč opozorilo, da nam samo svetlobni signal ponoči, ko spimo, ne bo prav nič pomagal. Približno 15 evrov več stane izdelek z desetletno življenjsko dobo in garancijo.

Priporočljivo je redno preverjati stanje baterij, na njihovo izrabljenost običajno opozarja utripanje lučk, pri nekaterih modelih tudi zvočni signal. Pametni modeli omogočajo povezavo s pametnim telefonom, na katerem lahko spremljamo vrednost CO v prostoru. Tudi ko nas ni doma, dobimo na telefon obvestilo o aktiviranju javljalnika, slabi bateriji ipd. Bolj izpopolnjeni modeli na električno napajanje stanejo tudi več kot 100 evrov. Na voljo so še kombinirani javljalniki dima in CO, cene pa se začnejo pri 40 evrih. Za 45 evrov dobimo izdelek z elektrokemičnim tipalom za ogljikov oksid in fotoelektričnim tipalom za dim, z desetletno življenjsko dobo in garancijo.

V slovenskih bolnišnicah se vsako leto zaradi zastrupitve s CO (ta je eden najpogostejših vzrokov smrti zaradi zastrupitve) zdravi okrog 50 oseb. Okrog 20 jih umre: deset oseb na ta način naredi samomor, pet se jih zastrupi pri vdihavanju dima v požarih, pet pa jih umre zaradi zastrupitve s CO v prostorih s kurilnimi napravami, ki za delovanje porabljajo zrak iz prostora. Največ zastrupitev se zgodi v kopalnicah s plinskimi pečmi za ogrevanje vode, na vikendih s kamini in neustreznimi dimniki, pa tudi v zaprtih prostorih, v katerih uporabljajo agregate ali motorne žage. CO nastaja tudi v skladiščih peletov, a so tam zastrupitve v resnici zelo redke.

Stenski javljalnik je priporočljivo namestiti vsaj dva metra od kurilne naprave, vendar ne več kot štiri metre, in sicer v višini oči in najmanj 30 centimetrov od bližnjih sten ali stropa. To je območje, kjer se zrak najhitreje segreje in dvigne pod strop, z njim se segreva in dviga tudi CO. V spalnih prostorih je zrak že bolj ohlajen (ohlaja se tudi z njim pomešan CO) in se zato ne dviga več proti stropu. Javljalnik zato namestimo na višini, na kateri je glava, ko ležimo.

Ogljikov monoksid (bolj pravilno: ogljikov oksid) je zelo strupen plin, ki nastane pri nepopolnem zgorevanju. Je brez barve, vonja in okusa, zato ga ne moremo zaznati in ne vemo, kdaj naj bi zastrupljal. Ta nevidni in tihi ubijalec, kot ga pogosto imenujemo, lahko uhaja iz našega kamina, peči na trda goriva ali plinskega grelnika vode zaradi neprimerne vgradnje naprave, slabega vzdrževanja naprave in dimnika ter neustreznega prezračevanja. Znaki zastrupitve so zelo neznačilni. Na začetku so podobni kot pri virozi ali gripi: človek je slaboten, omotičen, vrtoglav, lahko bruha, za krajši čas izgubi zavest. Če gre za hujšo zastrupitev, se pojavi še zmedenost, dihanje je oteženo, značilna je bolečina v prsih in epileptični napad.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.