Zimska nega kože

Moj čas > Nega in lepota | piše: M. L. | 10.1.2017
Hladni in zasneženi zimski dnevi predstavljajo pravi izziv za ohranjanje lepe in negovane kože. Zunaj nizke temperature, hladen veter in mrzel zrak, v naših domovih pa centralno ogrevanje ter premalo izpostavljanja na svežem zraku. Vse to se odraža na naši polti, ki postane bleda in utrujena, vsaka nepravilnost na koži pa postane veliko bolj vidna.
Koža v zimskem času potrebuje posebno nego.
Koža v zimskem času potrebuje posebno nego.
Koža v zimskem času potrebuje posebno nego. Negujte kožo s kvalitetno kozmetiko - Negujte kožo s kvalitetno kozmetiko - hranljivo olje za tuširanje Negujte kožo s kvalitetno kozmetiko - hranljivo olje za tuširanje
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
S prihodom hladnejših dni, nizkih temperatur in hladnega vetra, pride tudi do slabše prekrvavljenosti celic, s čimer se zmanjša tudi proizvodnja sebuma, ki ščiti kožo pred agresivnimi zunanjimi vplivi. Koža se zato pospešeno izsušuje, površinske celice pa odmirajo, kar se kaže s povečanim luščenjem kože.

Moramo med zimskimi, hladnejšimi dnevi, drugače negovati svojo kožo kot poleti?
Naša koža pozimi potrebuje zaščito pred mrazom, zato moramo posegati po močnejših kremah z obogateno formulo, ki vsebujejo višji delež maščobnih komponent, ki so ključne za nastanek zaščitnega sloja na kožni povrhnjici.. Poleti pa uporabljamo lahkotnejše, vlažilne kreme, ki koži povrnejo vlago. Ne glede na letni čas pa potrebujemo kremo z zaščitnim faktorjem, saj nas tudi pozimi lahko opeče sonce. V zimskem času naša koža lahko postane suha in groba na dotik, ves čas imamo občutek zategovanja. Zato potrebujemo nego, ki bo našo kožo zaščitila in navlažila ter preprečila njeno izsuševanje.

Za zimsko nego telesa se še posebej priporoča uporaba negovalnega olja za telo, saj zadrži vlago v naši koži in jo naredi vidno bolj napeto, sijočo in mehkejšo. Olje prav tako nahrani predele telesa, ki so največkrat izsušeni – dlani, komolci, kolena in stopala.

Imate težave z zelo suho kožo?
Vedno več posameznikov se sooča s suho ali zelo suho kožo in atopijskim dermatitisom.

Atopijski dermatitis je kronična vnetna kožna bolezen, za katero so značilni suha koža, draženje in vnetne lezije. Je benigna bolezen, ki ni nalezljiva, se pa ponavlja. Benigno, nenalezljivo, a ponavljajoče se stanje se odraža v obliki izbruhov, ki lahko povzročajo intenzivno srbenje in motnje spanca, s čimer vplivajo na kakovost življenja celotne družine. Atopijski dermatitis je prav tako pogosto povezan z družinsko zgodovino bolezni. Pogosto se pojavi v zgodnjem otroštvu, še pred nastopom odraslosti pa se začnejo simptomi postopoma zmanjševati ali pa celo izginejo. Vzroki so genetski in imunološki. Suha in razdražena koža ne opravlja več barierne funkcije in posledično postane prepustna za bakterije ter ostale molekule, ki povzročajo alergične kožne reakcije.

Ste vedeli, da je pri 90 % pacientov z atopijskim dermatitisom koža poseljena z bakterijo Staphylococcus aureus, ki vzdržuje vnetje? … a rešitve obstajajo!

Nasveti za nego kože pozimi
1. Posvetujte se s strokovnjakom: obiščite dermatologa ali se odpravite v bližnjo lekarno in povprašajte po ustrezni negi vaše kože v hladnejših dneh.
2. Popijte dovolj vode: poskrbite za hidratacijo, ki je pomembna za vaše zdravje, vaši koži pa bo pomagala ohranjati mladosten videz.
3. Tuširajte se z mlačno, toplo vodo: Izogibajte se izjemno vročim kopelim, saj uničijo obrambno linijo lipidov v koži, kar posledično povzroči izgubo vlage. Dermatologi poleg tega svetujejo tudi, da se ne tuširate dolgo.
4. Ne pozabite na nego ustnic in rok: poskrbite za ustrezno nego vaših ustnic in rok, da ne bodo razpokale. Koža na predelu rok je tanjša in ima manj oljnih žlez ter jo je težje ohranjati vlažno.
5. V prostoru, kjer se največ zadržujete (pisarna, dnevna soba) imejte vlažilnik zraka: ta bo poskrbel, da v vašem prostoru ne bo vroč in suh zrak, temveč bo v zraku dovolj vlage.
6. Uporabljajte vlažilno sredstvo narejeno na oljni osnovi: olje na koži ustvari zaščitni sloj in ohranja veliko več vlage kot krema oziroma losjon. A pri negi obraza pazite, saj vsa olja niso primerna za vaš obraz, nekatera lahko mašijo pore ali naredijo vaš obraz masten.

Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.