Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
24.9.2014
Odgovarja:

Pokojnina po pokojni ženi

Spoštovani, Moja prijateljica je umrla v 48 letu. Zanima me ali njen mož, ki je trenutno nezmožen za delo-bolniška že 1,5 let in invalid 3. kategorije in se predvideva invalidska upokojitev, lahko dobi po ženi kakšen dodatek, star je 47 let. Prav tako me zanima, če lahko v primeru inv, upokojitve prejema njeno pokojnino? Hvala in lep pozdrav, Aleksandra

Pokojnina po pokojni ženi comment arrow
Spoštovani,

vdova oziroma vdovec ima pravico po svojem pokojnem zakoncu pridobiti družinsko oziroma vdovsko pokojnino, ki je odvisna od izpolnitve splošnih in posebnih pogojev.

Splošni pogoji so tisti, ki morajo biti izpolnjeni na strani umrlega zavarovanca ali uživalca določenih pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, posebne pogoje pa mora izpolnjevati vdova oziroma vdovec. Slednji so taksativno našteti v 73. členu zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju. Med drugim ta člen določa, da vdovec pridobi pravico, če »…je bil do ženine smrti popolnoma nezmožen za delo ali je to postal v enem letu po ženini smrti…«. Za presojo upravičenosti do vdovske pokojnine v konkretnem primeru bi bilo potrebno pridobiti še nekatere podatke, vendar je to ena izmed pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki gredo posamezniku.

Ena izmed pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki jo lahko uveljavlja vdova oziroma vdovec, je pravica do odpravnine in oskrbnine. Do odpravnine in oskrbnine je vdovec upravičen v primeru, da ne izpolnjuje posebnih pogojev, ki so določeni za pridobitev družinske pokojnine ter hkrati izpolnjuje pogoje, ki jih zakon predvideva za pridobitev pravice do odpravnine oziroma oskrbnine.

Tako ima pravico do odpravnine vdovec, ki ni v delovnem razmerju in ne opravlja dejavnosti na podlagi katere je obvezno zavarovan. Po prenehanju izplačevanja odpravnine ima pravico do izplačevanja oskrbnine, če se je v 90. dneh od dneva zakončeve smrti prijavil pri zavodu za zaposlovanje in če izpolnjuje premoženjske pogoje za pridobitev pravice do varstvenega dodatka, oziroma ima pravico do izplačevanja oskrbnine vdovec, ki je izgubil pravico do družinske pokojnine zato, ker še ni dopolnil 55 let starosti če se je v 90. dneh od dneva izgube pravice do družinske pokojnine prijavil pri zavodu za zaposlovanje in če izpolnjuje premoženjske pogoje za pridobitev pravice do varstvenega dodatka.

mag. Mateja Likozar Rogelj,
univ. dipl. pravnica
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.