KUHALNICA: Velikonočna gnezdeca

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 29.2.2016
Približuje se velika noč, pripravite lep in domač ter okusen okras in z njim presenetite svoje domače in prijatelje!
Velikonočna gnezdeca in piščančki (foto: Fala)
Velikonočna gnezdeca in piščančki (foto: Fala)
Velikonočna gnezdeca in piščančki (foto: Fala) Kvas Fala je pri peki nepogrešljiv. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za testo potrebujemo: ½ kocke kvasa Fala, 1,5 dl mleka, 0,5 dl kisle smetane, 48 dag moke, 5 dag masla, 5 dag sladkorja, 1 jajce, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, pomarančna lupinica, 1,5 male žličke soli

1 jajce za premaz

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, ga prilijemo k moki, dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Ko postane testo gladko, ga damo na toplo vzhajati, posodo pokrijemo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na dva večja in en manjši del in pustimo počivati nekaj minut. Zatem razvaljamo manjši del v obliko kroga in obrežemo na primerno velikost za dno gnezdeca. Obrezane dele pregnetemo in pustimo za okraševanje kasneje. Druga dva dela razdelimo vsakega na tri dele in vsakega oblikujemo v svaljek. Po tri svaljke skupaj prepletemo v kitko – prva naj bo nekoliko debelejša kot druga kitka. Dno gnezdeca premažemo s stepenim jajcem in nanjo namestimo prvo kitko. Oba konca stisnemo ob dno, tako da pustimo malo prostora za zaključni cvet. Kitko premažemo s stepenim jajcem in nanjo namestimo še drugo kitko, ki je nekoliko tanjša. Nato oblikujemo še cvet. Pregnetene ostanke testa razvaljamo in izrežemo 4 kroge in eno paličico. Kroge zložimo v vrsto, tako da se malo prekrivajo, na sredino zadnjega pa položimo paličico kot prašnik cveta. Nato zvijemo vse kroge skupaj, tako da dobimo cvet – liste cveta z rokami še malo razpremo, da dobi cvet lepšo obliko in takšnega položimo na sredino med kitki, ki se v gnezdecu ne stikata. Iz ostankov testa oblikujemo še liste, ki jih malo pomokamo, nato pa z nožem nakažemo listne žile in te namestimo na zunanji del gnezdeca. Nato gnezdece do konca premažemo s stepenim jajcem in ga damo vzhajati na toplo. Vzhajano gnezdece postavimo v pečico in pečemo pri 175 °C približno 40 minut, da se lepo obarva.

Količina zadošča za dve gnezdeci, lahko pa iz preostalega testa oblikujete Velikonočne piščančke.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bananino pecivo

Slastno, sočno in mamljivo. Specite ga tudi vi, okusno ...

Velikonočni recept: Čokoladni zajci z arašidovim nadevom

Preberite recept in presenetite svoje domače s čokoladn...

Velikonočni recept: Gnezdeca

V prispevku boste našli odličen recept, po katerem bost...

Iz Jožičine kuhinje: Hitre kremne rezine

Jožica tokrat predstavlja recept za slastne kremne rezi...

Velikonočni recept: Lešnikova potica

Prihaja velika noč, potica ne sme manjkati. V prispevku...

Velikonočni recept: Čemažev prepleten zavitek

Tudi čemaž je lahko del velikonočne pojedine. Preberite...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.