Kako ločiti pravi česen od kitajskega?

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: K.Z. | 20.9.2017
Česen je zakladnica zdravja, ima številne zdravilne lastnosti. A kitajski česen, ki se prodaja po naših trgovinah ni dober, zato se mu je bolje izogniti. Kako prepoznati pravi, domači česen?
Kitajski česen je cenejši, a mnogo manj kvaliteten od domačega. (foto: www.123rf.com)
Kitajski česen je cenejši, a mnogo manj kvaliteten od domačega. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kitajski česen je običajno večji od domačega, v sredini ima zeleni del. Navadno je cenejši od domačega, je pa žal tudi sumljive kakovosti. Kitajski česen namreč radioaktivno obsevajo, da preprečijo razvoj glivic, plesni in kaljenje, ali pa ga impregnirajo v kemikalijah, ki imajo podoben učinek.

Česen je velik vir zaslužka, njegova cena je visoka. Kar 80 odstotkov svetovne proizvodnje česna je v rokah Kitajcev. Tudi pri nas v proizvodnjah in predelavi hrane večinoma uporabljajo kitajski česen, saj je lažje dosegljiv in cenovno ugodnejši.

Nekateri viri trdijo celo, da je kitajski česen gnojen s človeškimi fekalijami. Da ima tako lepo belo barvo, ga pobelijo s klorom in z zmesjo žvepla in oglja. Na tak način izgleda bolj zdrav in privlačnejši za kupce.

Preden kupite v trgovini česen, poglejte njegovo državo izvora. Četudi je kitajski cenejši, kupite raje domač česen. Ta je veliko bolj zdrav in užiten za uporabo.

Še bolje pa je, če imate to možnost, da ga sami zasadite na domači njivi. Tak česen bo kmalu vreden več od zlata.
Morda te zanima tudi:

Tedenski numeroskop: Kje pa vas Karma žuli? (piše priznana numerologinja)

Pred nami so karmični tedni leta. To preprosto pomeni, ...

Varno na kolesu nekoč in danes

Program Varno na kolesu, ki poteka na pobudo družbe But...

S pravim robotskim sesalnikom ne poskrbite le za dom, ampak tudi za okolje

Robotski sesalniki hitro postajajo prva izbira za ljudi...

Temna soba? To je 5 sobnih rastlin, ki dobro uspevajo v temnejših prostorih

Nekatere sobne rastline so tako nezahtevne, da dobro us...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Tedenski numeroskop: Karmični datumi v post-mojstrskem tednu!

Le kaj bi lahko šlo narobe? Hm, le zakaj? Včasih potreb...

Spremeniš lahko samo samega sebe

Sedaj seveda vedno bolj spoznavam, da človek lahko spre...

Trpotec – neverjetna rastlina, ki celi rane, odpravlja kašelj in ureja prebavo

Rastlina, ki raste pred vašim pragom je izjemno zdravil...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.