Kava ali koencim Q10? Psihostimulans ali pristna celična energija?

Staranje je zapleten biološki proces, ki ga pospešujejo prosti radikali. Ti so na celični ravni odgovorni za okvaro mitohondrijev ‒ energetskih central, v katerih nastaja življenjska energija ATP. Okvara mitohondrijev zmanjša sposobnost celic za pridobivanje energije, kar vodi v poslabšanje zmogljivosti celic in vseh tkiv v telesu. Navzven to čutimo kot utrujenost in upočasnjeno umsko ter fizično zmogljivost, zmanjša pa se tudi sposobnost telesa, da se upira okužbam.
Koencim Q10 v celicah skrbi za nastanek celične energije in ščiti membrane pred poškodbami s prostimi radikali.
Koencim Q10 v celicah skrbi za nastanek celične energije in ščiti membrane pred poškodbami s prostimi radikali.
Koencim Q10 v celicah skrbi za nastanek celične energije in ščiti membrane pred poškodbami s prostimi radikali. Koencim
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Delovanje mitohondrijev lahko izboljšamo z dodajanjem koencima Q10 ‒ molekule, ki ima glavno vlogo pri nastajanju življenjske energije ATP in je ena redkih snovi, ki v terapevtskih odmerkih izboljša počutje in telesno zmogljivost.

Koencim Q10 je edini v maščobah topen antioksidant, ki ga celice sesalcev proizvajajo same
Koencim Q10 v celicah skrbi za nastanek celične energije in ščiti membrane pred poškodbami s prostimi radikali. S staranjem lastna proizvodnja koencima Q10 upada v vseh tkivih, najopazneje pa v srčni mišici. Dodajanje koencima Q10 zato najbolj koristi ravno srčni mišici, ki tako pridobi moč oziroma boljšo stisljivost. S pregledom bioloških tkiv so ugotovili, da je lahko količina koencima Q10 v tkivu 40-letnika že precej manjša kot pri mladostnikih, pri še starejših pa je lahko tudi do 60 % manjša.

Manj koencima Q10 so odkrili pri kardiomiopatijah (bolezenske spremembe srčne mišice), ishemični bolezni srca (bolezenske spremembe zaradi slabe prekrvitve mišice), degenerativnih mišičnih boleznih, nekaterih oblikah raka, zanimivo pa je tudi odkritje, da se delež koencima Q10 v srcu zmanjšuje sorazmerno s stopnjo (težo) srčne bolezni.

S hrano težko nadoknadimo naravne izgube koencima Q10
Koencim Q10 v večjih količinah najdemo v mesu (govedina, perutnina) in ribah, v precej manjših pa v zelenjavi in mlečnih izdelkih. Dnevni vnos s hrano je skromen (od 3 do 5 mg). Za vidne terapevtske učinke (izboljšanje telesne zmogljivosti) je treba vnesti v telo vsaj 60 mg na dan.

                 

Vplivi koencima Q10 na telo
Koencim Q10 omogoča, da v mitohondrijih nastaja energija, hkrati pa kot antioksidant preprečuje poškodbe mitohondrijev, s čimer prepreči njihovo propadanje. Več ko je kakovostnih mitohondrijev, več je življenjske (celične) energije ATP v celicah, boljše delujejo tkiva in mišice.

Ker preprečuje poškodbe membran, vzdržuje tudi optimalno delovanje naravnih fizioloških funkcij membran – omogoča normalno delovanje receptorjev, encimov in prenašalcev, vseh procesov, ki so temeljnega pomena za polno zmogljivost organov.

Koristi jemanja koencima Q10

Koencim Q10 preučujejo na zelo različnih področjih, najbolj raziskan in potrjen pa je njegov vpliv na srčno-žilne bolezni.
fidimed.si/vsi_proizvodi/utrujenost/11/fidi_koencim_10_naravni_koencim_q10/
Velika italijanska multicentrična študija je pokazala, da se je bolnikom s srčnim popuščanjem, ki so jim poleg terapije z zdravili dodajali koencim Q10, v kar 80 % izboljšal videz kože (modrikavost), zmanjšala se je tudi oteklost gležnjev in izboljšalo dihanje.

Koencim Q10 je namenjen vsem, ki jim peša srce. Pomaga tudi pri utrujenosti in oslabelosti, zato je odličen dodatek tudi za mlajše odrasle ‒ je namreč ena redkih snovi, pri katerih je ob jemanju mogoče občutiti izboljšano počutje, boljšo telesno zmogljivost ter toleranco na napor.

Kot antioksidant ohranja holesterol v takšni obliki, ki je manj škodljiva za poškodovano žilno steno, zato ga je priporočljivo jemati tudi za ohranjanje prožnosti žil.

Izdelki s koencimom Q10 na slovenskem trgu
Dokazano je, da deluje le koencim Q10 v trans obliki. To je edina izomera, ki jo organizem lahko koristno uporabi. Prav tako je smiselno sočasno dodajanje vitamina E, saj se okrepi antioksidativni učinek koencima Q10 na tkiva. Koencim Q10 namreč regenerira vitamin E v tkivih, ki poleg koencima Q10 preprečuje oksidacijo holesterola – nastanek aterogene oblike holesterola.

V pripravkih s koencimom Q10 se uporabljajo različne oblike koencima Q10 : kristalinične, vodotopne ali oljne oblike. V Sloveniji je najbolj priljubljena oljna oblika s kombinacijo koencima Q10 in vitamina E, ki se zaužita s hrano dobro absorbira, najbolje v odmerkih, porazdeljenih čez dan.



Fidi koencim 10® – DOBRA ENERGIJA ZA TELO IN SRCE
V Sloveniji so Fidi koencim 10® mehke kapsule prvo in še vedno edino registrirano zdravilo s kombinacijo koencima Q10 in vitamina E. Močna funkcionalna enota dveh učinkovin izboljša zaščito ožilja in drugih tkiv pred oksidativnimi poškodbami prostih radikalov. Številni uporabniki, redni in občasni, prepričljivo dokazujejo, da je to legendarno zdravilo še danes prva izbira za izboljšanje splošnega počutja in kakovosti življenja. Primeren je za zdrave odrasle, ki razmišljajo o preventivi (zaščiti pred aterosklerozo), kot za kronične bolnike, ki jih izčrpavajo bolezni. Lahko pa z njim poskusijo tudi tisti, ki potrebujejo samo kakšen mesec ali dva dodatne energijske podpore po stresu ali po preboleli bolezni.
FKO0215-10, februar 2015

Promocijsko sporočilo


Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.