Leča - zdravilna stročnica

Moje zdravje > Prehrana | piše: Kristina D. Zalar | 14.1.2016
Strokovnjaki za prehrano so si enotni – to je zelo zdrava stročnica, ki bi jo morali jesti čim bolj pogosto! Zakaj, preverite v prispevku!
Z lečo lahko zadovoljite dnevne potrebe po vlakninah. (foto: freeimages.com)
Z lečo lahko zadovoljite dnevne potrebe po vlakninah. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Leča je, na veliko škodo, zapostavljena stročnica. Nanjo pozabimo, a to nikakor ni prav, saj je zelo zdravilna.

Tako kot ostale stročnice, je tudi leča izvrsten vir rastlinskih proteinov in zato bi morala biti tudi na krožnikih vegetarijancev in veganov bolj pogosto. Poleg tega pa je to rastlina, ki se jo zelo lahko vzgoji, ni zahtevna, celo izboljšuje kvaliteto zemlje na vrtu.

Leča je bogata s številnimi minerali, prevladujejo folat, baker, železo, mangan, cink. Ker vsebuje mnogo proteinov, nas nasiti za dalj časa.

Ena skodelica kuhane leče vsebuje toliko vlaknin, da zadovolji dnevno potrebo. Zdravilne vlaknine, ki jih naše telo potrebuje, pa boste našli tudi v ostalih stročnicah, v sadju, zelenjavi, semenih, oreščkih in žitaricah.

Kako leča vpliva na naše telo?
Ureja in zdravi prebavo, odpravlja napihnjenost, zaprtost, preprečuje krče in vetrove. Raziskave pa so pokazale, da je dobro počutje v veliki meri odvisno od dobre prebave.

Jejte lečo!
Dnevni priporočeni vnos vlaknin je 25 za ženske in 38 gramov za moške. Teh potreb pa največkrat s prehrano ne zadovoljimo, saj dnevno zaužijemo le okrog 11 do 19 gramov vlaknin. Zato jejte lečo.

Katero lečo izbrati?
Več vrst leče poznamo, najpogosteje pa izbiramo med rdečo, rjavo, zeleno in črno. Vse te vrste imajo zdravilne vrednosti, vse so dobrodošle na našem krožniku.

Rdeča leča – najbolj drobna je rdečkasto oranžna leča, ta se tudi najhitreje skuha. Ima pa to slabost, da se zelo hitro razkuha in spremeni v pire. To vrsto leče največkrat uporabljamo za razne mineštre. Z njo lahko jedi tudi zgostite.

Rjava leča – ta leča je najpogosteje na prodajnih policah. Je nekoliko večja od rdeče, niti se ne razkuha. Tudi ta leča je primerna za razne zelenjavne juhe in mineštre, iz nje lahko pripravite odličen pasulj.

Zelena leča – tudi ta leča se ne razkuha, primerna je za razne solate ali prikuhe.

Črna leča – tudi črna je primerna za solate, za prikuhe. Pri kuhanju ohranja obliko. Ker je izrazito črne barve, je primerna tudi za estetsko urejene krožnike.
Povzeto po lifepressmagazine.com
Morda te zanima tudi:

Jesenska poslastica z jabolki in orehi

V prispevku boste našli recept, ki bo zagotovo postal e...

Misel za 30. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Česa in kako se učijo starejši študenti

Študenti Slovenske univerze za tretje življenjsko obdob...

Odlični triki, ki odpravijo še tako trdovratne madeže

V prispevku boste našli super nasvete, s katerimi boste...

FOTO ideje: Jesenska okrasitev vhodnih vrat

Jesen je tu in z malce domišljije si lahko ustvarite le...

Kratke misli: To pa moramo shraniti

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.