Maj, mesec zelenih površin v Ljubljani

Aktualno > Dogodki | piše: MOL | 29.4.2016
Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, vstopa v peti mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen zelenim površinam. Program v informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo bo koordiniral Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet, aktivnosti pripravljata tudi Četrtni skupnosti Moste in Jarše, ki bosta v tem mesecu zeleni ambasadorki. Konec maja se v Ljubljani začne Zeleni evropski teden.
Ljubljana (foto: P. Hieng)
Ljubljana (foto: P. Hieng)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, smo po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 smo z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledimo zastavljenim ciljem – zagotoviti kakovostno življenje vsem našim meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu.

Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj nas uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa smo edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki je prejelo ta prestižni naziv.

Točka. Zate.
Tema meseca maja so zelene površine. V Ljubljani se lahko pohvalimo, da imamo urejenih kar 542 kvadratnih metrov javnih zelenih površin na prebivalca, da smo v zadnjih letih na novo uredili 80 hektarjev zelenih površin, poleg tega pa iz degradiranih urbanih površin še vedno nastajajo nove urejene zelene površine.
Zelene površine so bile za temo meseca maja izbrane tudi zato, ker 24. maja obeležujemo evropski dan parkov.

V informacijski točki zelene prestolnice Evrope pred Mestno hišo bo vsak dan polno zanimivega brezplačnega dogajanja, med drugim izpostavljamo:
Oddelek za varstvo okolja pripravlja predstavitev projekta prenove degradiranih površin, ki so po prenovi postale zelene točke Ljubljane (četrtek, 5. maja), pogled na začetke urejanja vrtičkov kot pomembnega dela zelenih površin v Ljubljani (četrtek, 12. maja) in družbeno odgovorno akcijo Rokavice gor! (petek, 13. maja).

V torek, 10. maja, bo podžupan ter predsednik Društva zelenih nadzornikov prof. Janez Koželj predstavil omenjeno društvo, katerega glavna naloga je širjenje ideje, da lahko vsak s svojim zgledom prispeva k urejenosti našega okolja. Hkrati bo potekal tudi vpis novih članov v društvo.

Majska zelena ambasadorka - Četrtna skupnost Moste – bo 11. maja predstavila akciji Vrtiček v vsak kotiček in Za domačimi ljubčki ne ostajajo kupčki.

Vabimo vas tudi na predstavitev projekta Sava - vrnitev reke mestu; arhitekt Igor Cotič bo v petek, 20. maja, predstavil koncept oživitve degradiranega območja ob reki Savi na območju Mestne občine Ljubljana in razširitev tega koncepta od izvira do izliva reke Save.

Dan kasneje, 21. maja, bo v Točki.Zate. potekala predstavitev evropskega projekta LIFE Ljubljanica povezuje, katerega glavni cilj je bil izboljšati pogoje za migracije rib v Ljubljanici v gorvodne, povirne dele reke in s tem izboljšati stanje ogroženih ribjih vrst iz IUCN rdečega seznama.

24. maja, na evropski dan parkov, bosta potekali dve delavnici: prvo - »Virtualni sprehod po Gozdni učni poti Bistra in Barjanski učni poti« pripravlja Tehniški muzej Slovenije, drugo - »Znanstveni sprehod pod krošnjami dreves, prepoznano ščebetanje ptičev, številčnost drobnih živalic in še kaj prijetno zelenega …vam nudi GOZD EKSPERIMENTOV na Rožniku« pa Gozdarski inštitut Slovenije.

V majskem programu Zelene prestolnice Evrope bo med drugim sodeloval tudi KD Rajd, ki bo predstavil projekt preureditve degradiranega območja v kamnolomu Podutik v park za gorske kolesarje.

Poleg naštetega v Točki.Zate. maja pripravljamo še vrsto zanimivih vsebin, povezanih z zelenimi površinami, zato vas vabimo, da si celoten program ogledate na www.zelenaljubljana.si (objavljen bo v začetku maja) in pri informacijski točki.

Točka.Zate. bo od maja naprej odprta vsak dan med 10. in 20. uro.

Četrtne skupnosti – ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016

V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. 25. aprila je štafeto ambasadorstva prevzela Četrtna skupnost Moste, ki bo ambasadorka do 16. maja, ko bo štafeto predala Četrtni skupnosti Jarše.

Zeleni evropski teden
V ponedeljek, 30. maja, se bo v okviru naziva Zelena prestolnica Evrope 2016 v Ljubljani začel Zeleni evropski teden, vsakoletno srečanje, ki poteka pod okriljem Evropske komisije. Osrednja tema letošnjega Zelenega tedna je vlaganje v zeleno prihodnost in v tem okviru bodo po vsej Evropi potekali številni dogodki, s katerimi želi Evropska komisija prispevati k razpravi o tem, kako doseči pametno, trajnostno in vključujočo rast v Evropi.

Dogajanje Zelenega evropskega tedna v Ljubljani bomo pred njegovim začetkom še podrobneje predstavili.

Vabimo vas, da program, aktivnosti in dogodke zelenega leta spremljate na interaktivni spletni strani www.zelenaljubljana.si.
Morda te zanima tudi:

V Cityparku pomlad pozdravljajo z veličastnimi japonskimi češnjami

Topli sončni dnevi nas vodijo vsak dan bližje pomladi.

Tedenski numeroskop: Nehajmo loviti svoj rep

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

V šovu Kdo si ti? so se pod maskami skrivali Rok Ferengja, Emkej in Neisha

Tretji del šova Kdo si ti? Zvezde pod masko je znova na...

Oranžna faza: V ponedeljek se odpirajo vse trgovine

S ponedeljkom se odpirajo vrata vseh trgovin po državi....

Tedenski horoskop: Dom, ljubezen in mir niso podarjeni

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Center Vič bo poskrbel za varen in sladek pust

Zapeljite se po brezplačni krof.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.