Mogočna zgodba prijateljstva

Aktualno > Dogodki | piše: Saša Pivk Avsec | 4.5.2016
V letošnjem letu mesti Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines praznujeta 50. letnico pobratenja in sodelovanja. Združilo ju je trpljenje ljudi v času druge svetovne vojne.
Podpisovanje listine leta 1966.
Podpisovanje listine leta 1966.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V obeh občinah sta bili namreč koncentracijski taborišči. V tržiški, koncentracijsko taborišče Ljubelj, podružnica Mauthausna, v Sainte-Marie-aux-Minesu pa podružnica taborišča Natzweiller-Strutthof. Ujetniki obeh taborišč so gradili predor. V francoskem je bilo zaprtih veliko Slovencev, na Ljubelju so bili najštevilčnejši Francozi. Na teh temeljih se je leta 1966 rodila želja po povezovanju, sodelovanju in pobratenju.

Listino o pobratenju sta 8. maja 1966 v Sainte-Marie-aux-Minesu in 29. maja 1966 v Tržiču, podpisala takratna župana Paul Baumann in Tine Tomazin.
»To je naše tretje srečanje s Francozi. S pobratenjem smo postavili živ spomenik v usodnih dneh okupacije izpričani solidarnosti, samozavesti, pogumu v odporu proti okupatorju, humanizmu, skratka vrednotam, ki so bile tudi sestavine slovenskega partizanstva. Tržičani pa smo si s pobratenjem odprli okno in vrata v svet. Od nas je odvisno, samo od nas, kaj hočemo videti oz. kaj smo sposobni videti,«, je ob podpisu prisege dejal Tine Tomazin, župan Občine Tržič med letoma 1965 in 1967, podpisnik listine o pobratenju in častni občan mest Sainte-Marie-aux-Mines in Tržič.

Mesti, ki ju loči 577 km zračne razdalje in več kot 800 km, imata številne podobnosti. Obe ležita v dolini in sta obdani s hribi, v obeh mestih je bila zelo razvita tekstilna industrija, razvoj mest pa je v zgodovini temeljil na rudarstvu. V francoskem mestu so kopali srebrovo rudo, v Tržiču pa rudo, iz katere so pridobivali živo srebro.
»Ko ob francoski in botrski nemški zastavi vidiš še slovensko in tržiško, ko se v daljni Alzaciji v tišini pokloniš žrtvam pred Slovenskim spomenikom, sprehodiš skozi tržiški portal, ustaviš pred tamkajšnjim predorom, ki je povezoval in ločeval kot Ljubeljski, ko srečaš do sedaj neznane ljudi, ki vedo veliko o Sloveniji, Gorenjski, Tržiču, takrat, šele takrat se te dotaknejo sporočila in čustva, kako mogočna zgodba prijateljstva je stkana,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Prijateljstvo in tesno sodelovanje na različnih področjih traja še danes. Ob 50. letnici pobratenja mest občinska Komisija za mednarodno sodelovanje v Tržiču pripravlja več dogodkov. Ob tej priložnosti bo izšla tudi knjiga z naslovom Mogočna zgodba prijateljstva je stkana, avtorja dr. Bojana Knifica.

»Zavedali smo se, da je nemogoče zapisati oziroma prikazati celotni obseg in vse bogastvo aktivnosti, prireditev, srečanj in drugih dogodkov, še posebej pa ne vseh osebnih stikov in prijateljstev, ki so se stkala v 50-letnem obdobju pobratenja. Zlasti to je tista prava vrednost, ki jo je treba še posebej ceniti in ki potrjuje, da pobratenje ni živelo in se ohranjalo zgolj na formalni, uradni ravni,« je knjigi na pot zapisal Jože Klofutar, predsednik Komisije za mednarodno sodelovanje na Občini Tržič, ki ob obletnici pobratenja napoveduje naslednje dogodke:

· Četrtek, 19. maj 2016, ob 18. uri - odprtje razstave z naslovom Odkrit pogled in čvrst stisk rok  v galeriji Atrij Občine Tržič.

· Sobota, 21. maj 2016, ob 19. uri - slavnostni nastop FS Karavanke v Dvorani tržiških olimpijcev.

· Petek, 3. in sobota, 4. junij 2016, ob 19. uri - nastop Glasbene šole Tržič v Kulturnem centru in Pihalnega orkestra Tržič v Dvorani tržiških olimpijcev – obe prireditvi sodita tudi v okvir praznovanja 35-letnice praznovanja pobratenja z Ludbregom (Hrvaška).

· Od četrtka, 9. do nedelje, 12. junija 2016 bodo osrednji dogodki ob obletnici pobratenja s prisotnostjo francoskih prijateljev in sicer:

- otvoritev razstave v Paviljonu NOB – četrtek, ob 17. uri,

- slavnostni mimohod po Trgu svobode – petek, ob 18. uri,

- slavnostna akademija – petek, ob 19. uri v Dvorani tržiških olimpijcev,

- spominska slovesnost na Ljubelju, tradicionalna prireditev, ki letos po vsebini in pomenu sodi v sklop praznovanj ob 50-letnici pobratenja – sobota, ob 11. uri. Slavnostni govornik bo Boris Pahor.

· Od 13. do 16. julija bodo Tržičani sodelovali na praznovanju v pobratenem mestu Sainte-Marie-aux-Mines.

Častno pokroviteljstvo nad praznovanjem 50. letnice pobratenja mest je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Morda te zanima tudi:

Oranžna faza: V ponedeljek se odpirajo vse trgovine

S ponedeljkom se odpirajo vrata vseh trgovin po državi....

Tedenski horoskop: Dom, ljubezen in mir niso podarjeni

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Center Vič bo poskrbel za varen in sladek pust

Zapeljite se po brezplačni krof.

V Centru Interspar Vič ponovno odprtje trgovin

V Centru Interspar Vič se danes znova odpirajo vse trgo...

V Cityparku okrepili higienske standarde

Nakupovalna središča SES v Ljubljani ponosni lastniki c...

Delo bolnišničnih farmacevtov je v času cepljenja proti covid-19 izredno pomembno

Bolnišnice ne potrebujejo samo gotovih zdravil. Magistr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.