Najpogostejša vprašanja o upokojitvi

Moje finance > Denar | piše: Petra Logar | 21.1.2014
Zakon o upokojitvi tudi letos prinaša nekaj novosti. Če razmišljate o tem, da bi se v letošnjem letu upokojili, pa ne razumete vseh pogojev ali vam niso znani, preberite odgovore na najpogostejša vprašanja. V prispevku smo jih zbrali nekaj in natančneje razložili.
Imate dovolj delovne dobe za upokojitev? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Imate dovolj delovne dobe za upokojitev? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Imate dovolj delovne dobe za upokojitev? (foto: FreeDigitalPhotos.net) Pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine Znižanje upokojitvene starosti na račun otrok. Znižanje upokojitvene starosti za delo pred 18. letom. Bonusi za daljšo delovno aktivnost. Bonusi za daljšo delovno aktivnost.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na elektronski naslov urednistvo@mojaleta.si smo prejeli pismo, v katerem nas bralka Nevenka prosi za pomoč za obrazložitev splošnih pogojev za upokojitev v letošnjem letu.

Po pomoč smo se obrnili na pravnika Dušana Bavca, ki je odgovoril na bralkina vprašanja:

Julija 2014 bom dopolnila 57 let in 39 let pokojninske dobe. Kdaj bom izpolnila pogoj za upokojitev brez vsakršnega odbitka?
Za upokojitev letošnjem letu veljajo za ženske naslednji splošni upokojitveni pogoji: starost 58 let in 4 mesece in 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe.

Če se mi pogoj glede starosti zniža za 16 mesecev, zato, ker sem mati dveh otrok, bom še vedno prejemala polno pokojnino ali so kakšni odbitki?
Starostni pogoj 58 let in 4 mesece se na račun dveh otrok in to zgolj na zahtevo, ne pa tudi po uradni dolžnosti, zniža za 16 mesecev, torej na 57 let, toda le v primeru, če imate izpolnjene pogoje za starostno, ne pa tudi, če bi imeli pogoje za predčasno pokojnino. Pogoji za starostno pokojnino so izpolnjeni, v kolikor imate (ta podatek v vprašanju ni preciziran) zahtevanih 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa, NE pa z dokupom.
V tem primeru seveda prejemate polno pokojnino, brez kakršnikoli odbitkov.

A lahko poleg skrbi za otroke uveljavljam še 1,5 mesecev dela pred dopolnjenim 18. letom starosti ali je moč uveljavljati le enega od kriterijev? Ali uveljavljanje le-tega vpliva na višino pokojnine?
Zakon sicer teoretično dopušča zniževanje starosti tako na račun otrok kot tudi dela pred 18. letom, toda do zakonsko določenega spodnjega praga, ki v prehodnem obdobju znaša 56 let, po preteku prehodnega obdobja pa bo znašal za ženske 57 let.
To pomeni, da bi lahko znižali upokojitveno starost na podlagi obeh kriterijev in dopolnili pogoje za starostno upokojitev pri 56 letih ter 10 mesecih in pol, če boste imeli hkrati 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa.

Kako bi na višino pokojnine vplivalo nadaljevanje z delom tudi po izpolnjenih pogojih za upokojitev npr. če bi delala še pol leta ali leto dlje, kot bi bilo treba?
Če nadaljujete z delom po izpolnitvi pogojev za upokojitev še največ za nadaljnja tri leta, pokojninske dobe bistveno ugodneje vrednotijo kot sicer, in sicer v višini 4% letno oz. za največ možna tri leta ugodnejšega vrednotenja za 12 % .
Ob tem lahko do svojega 65. leta vsak mesec uveljavljate 20 % pokojnine, kot bi jo, če bi se upokojili, a se ne. Poudarjam, da tega ZPIZ ne izplačuje po uradni dolžnosti, ampak le na vlogo zavarovanke.

Vsekakor pa priporočam, da si informativni izračun tako datuma upokojitve kot višine pokojnine pridobite tudi na ZPIZ-u, na njihovih spletnih straneh www.zpiz.si, pa si lahko tudi sami izračunate datum upokojitve.

 
Če imate tudi vi vprašanje o upokojitvi, nam pišite na naslov urednistvo@mojaleta.si in poskušali bomo najti odgovore!
Morda te zanima tudi:

Super recept, ki hitro okrepi kri in izboljša počutje

Za dobro krvno sliko je zelo pomembna raven hemoglobina...

Imate težave s hrbtenico? Preberite trik, ki jih takoj olajša

Če imate tudi vi bolečine v hrbtenici, križu, v vratu, ...

3 stvari, ki povzročajo krizo srednjih let pri ženskah

Ste se kdaj vprašali, zakaj prihaja do tako imenovane k...

Naredite sami: Zdravilo za ščitnico in boljšo kri

Ta močna kombinacija sestavin vzpostavlja fizično in en...

Ko ljubezen prežene vse strahove …

Minljivi smo bolj kot se pogosto zavedamo. In šele takr...

Sedem idej za virtualno druženje s prijatelji

Preženite dolgčas in preberite 7 idej za virtualno druž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.