Znano je, da je hrana v restavracijah veliko bolj kalorična, kot domača. Včasih pa se kljub temu, da kuhate doma in pazite, kaj jeste, zgodi, da se redite. Zakaj je temu tako? Morda nehote delate napake, ki jih razkrivamo:
Preveč olja
Oljčno olje je zdravo, toda, ali ste vedeli, da ena žlička vsebuje 125 kalorij? Mogoče pri kuhanju niste dovolj pazljivi in uporabljate preveč olja.
Prevelike porcije
Morda so vaši obroki preveliki. Če ste pred obrokom zelo lačni, potem morda nadevate preveč hrane na krožnik. Tega se boste odvadili tako, da boste jedli več manjših obrokov dnevno in nikoli ne boste občutili volčje lakote. Lahko pa si obrok pripravite tudi na manjšem krožniku. Tako bo hrane izgledalo več. Jejte počasi in dobro prežvečite.
Recepti
Recepti so navadno napisani z velikimi količinami. Če boste recept nekoliko prikrojili in npr. namesto cele skodelice smetane dodali pol in namesto 100 gramov masla, dodali le 70 gramov, se okus hrani ne bo spremenil. Pazite na recepte, ki vsebujejo veliko maščob in ostalih sestavin, ki redijo.
Prigrizki med kuhanjem
Napaka, ki jo lahko počnete je tudi ta, da med pripravljanjem hrane to nosite v usta. Ker to počnete med kuhanjem, niti nimate kontrole, koliko ste pojedli, omamni vonji, ki prihajajo iz loncev pa vam ves čas vzbujajo občutek lakote. Nikar ne jejte med tem ko kuhate.
Ostanki hrane
Po okusnem kosilu ali večerji ste siti, potem pa opazite, da se vsa hrana ni pojedla. Ker se vam je zdi škoda zavreči, jo pojeste. Hrane se res ne meče stran, saj je draga. Zato poskušajte pripravljati jedi, ki jih boste lahko uporabili še pri naslednjem obroku ali naslednji dan. Ali pa kuhajte malce manjše količine hrane.