Če pomivate posodo ročno, vam bodo ti nasveti pomagali, da bo ta čista hitreje in brez velikega truda. Če uporabljate za pomivanje posode pomivalni stroj, vam bodo ti nasveti pomagali, ko bo vaša posoda zares umazana in bo potrebovala čiščenje še preden jo zložite v stroj.
Ščetka ali gobica za pomivanje posode?
Gobica za pomivanje posode je dobra izbira za kozarce, skodelice in tisto posodo, ki ni preveč umazana. Za vse ostalo pa je veliko bolje, če kupite ščetko z držalom. Z njo boste umazanijo, ostanke hrane povsem enostavno odstranili iz krožnikov, loncev, ponev. Poleg tega pa lahko ščetke za pomivanje posode veliko bolje oskrbujete – operete jih lahko kar v pomivalnem stroju, medtem ko se na gobicah za pomivanje posode nabirajo bakterije.
Posodo namakajte
V korito natočite vročo vodo in najbolj umazano posodo potopite vanjo. Dodajte tudi detergent za ročno pomivanje posodo, žličko sode bikarbone. Nato pustite posodo nekaj minut in medtem opravite kakšno drugo delo. Čez čas, ko boste pričeli pomivati, bo umazanija šla veliko hitreje stran in posoda bo prej čista.
Kako čistiti krožnike?
Če imate polno krožnikov, jih najprej namočite. To naredite tako, da med dva krožnika podložite vilice ali žlico in tako zlagate vse. Natočite vanje še vodo, da bodo vsi mokri in počakajte, da strjeni ostanki hrane odstopijo. Nato bo pomivanje teh povsem enostavno in hitro.
Naravni detergenti
Pomivalno korito zamašite, nalijte toplo vodo, dodate lahko polovico manj detergenta za posodo, če ga boste mešali s sokom polovice limone, z decilitrom kisa za vlaganje ali z žličko sode bikarbone. Prihranili boste denar, posoda pa bo prav tako čista in sijoča.
Zažgana hrana
Najhitreje boste rešili lonec ali ponev, v katerem se vam je zažgala hrana in se prismodila tako, da vanj vlijete nekaj vode, dodate žličko pecilnega praška in postavite na štedilnik, kjer pustite vreti nekaj minut. Zažgana hrana bo odstopila brez težav!