Zgoraj našteto je vsakdan sodobnega življenja. Prvi, ki plača ceno, je imunski sistem, posledice pa, čeprav jih na zunaj ne opazimo, takojšnje. Odpornost pade, dovzetnost za okužbe pa se poveča. Mimogrede zbolimo za prehladom ali pa nas položi viroza.
Ste vedeli, da več kot 99 odstotkov napadov na naše telo, ki jih zakrivijo sovražni mikrobi, sploh ne opazimo? Imunski sistem z njimi opravi brez naše vednosti in brez, da bi zboleli. In zakaj negativni stres tako negativno vpliva na naše zdravje? Raziskave kažejo, da so stresni hormoni zaviralci imunskega sistema. Povzročijo, da se telo osredotoči na preživetje, ostale funkcije pa delo izklopi. Poenostavljeno rečeno: če smo pod stresom, je to tako, kot da bi bili ves čas v situaciji, iz katere bo treba pobegniti ali se boriti za preživetje.
In kaj lahko za dvig imunskega sistema storimo sami, če nam standardna priporočila: zdrava prehrana in telesna aktivnost ne pomagajo? Najprej moramo vedeti, da še zdaleč nismo edini, ki v zrelih letih pogosteje obolevamo. Odrasli za okužbami dihal, ki jih povzroča več kot 150 različnih virusov, zbolimo tudi do desetkrat na leto. Naslednji korak je preventivna krepitev imunskega sistema z betaglukani. Betaglukani so dolge molekule ogljikovih hidratov, ki so naravni spodbujevalci imunskega sistema. Delujejo tako, da se vežejo na določene receptorje v celicah, kar spodbudi izločanje posebnih snovi, imenovanih citokini, ki prepoznajo, uničijo in odstranijo povzročitelje okužb (ne samo viruse in bakterije, pač pa tudi glive). Pomena betaglukanov za zdravje so se zavedali že naši predniki, zato so jih jedli skozi vse leto. Naravni viri betaglukanov so pekovski kvas (se spomnite, kako vam je babica na jesen vsako jutro v usta »porinila« za oreh kvasa?), ječmen, oves in morske alge. Lahko pa si pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo betaglukane.
Povzeto po Food and Nutrition Sciences.