Nov program: Presejanje diabetične retinopatije

Aktualno > Dogodki | piše: UKC Maribor | 28.10.2015
Oddelek za očesne bolezni UKC Maribor bo novembra začel z novim programom – presejanje diabetične retinopatije. Na oddelku bodo izvajali sistematsko presejanje za diabetično retinopatijo pri bolnikih z novo odkrito sladkorno boleznijo oz. pri sladkornih bolnikih, ki še nimajo rednih oftalmoloških pregledov.
Strokovnjaki Oddelka za očesne bolezni. (foto: UKC Maribor)
Strokovnjaki Oddelka za očesne bolezni. (foto: UKC Maribor)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gre za prvo na državni ravni urejeno preventivo slabovidnosti in slepote zaradi sladkorne bolezni. Program, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, bo med drugim potekal tudi v Izoli, Šempetru, Kranju, Murski Soboti, Celju, Novem mestu in Ljubljani. O programu in kako ga bodo izvajali, so spregovorili strokovnjaki Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor.

Predstojnica Oddelka za očesne bolezni, prof. dr. Dušica Pahor, dr. med. je o pomenu programa povedala: »Nov program presejanja diabetične retinopatije predstavlja velik napredek tako za bolnika kot tudi na nivoju nacionalnega zdravstva. Ob tem si želimo, da se o novi možnosti preprečevanja posledic sladkorne bolezni na očeh seznanijo vsi sladkorni bolniki v naši regiji kot tudi širše. S tem programom si bomo prizadevali zmanjšati invalidnost, ki lahko prizadene sladkorne bolnike«.

Jože Uršič, dr. med. je ob tem dodal: »Sladkorna bolezen predstavlja vse bolj pomemben in pereč zdravstveni problem, tako v razvitih državah kot v državah v razvoju. Diabetična retinopatija oz. zapleti sladkorne bolezni na očesnem ozadju predstavljajo enega izmed najpogostejših zapletov sladkorne bolezni in tudi glavni vzrok hudega poslabšanja vida in slepote pri aktivni populaciji. Pri preprečevanju očesnih zapletov sladkorne bolezni imajo pomembno vlogo redni presejalni pregledi. Pregledi očesnega ozadja so indicirani pri vsakem bolniku, pri katerem na novo odkrijejo sladkorno bolezen in potem kontrolni pregled enkrat letno. Z omenjenim programom lahko zgodaj odkrijemo zaplete na očesnem ozadju ter preprečujemo poslabšanje vida in slepoto«.

Asist. Levin Vrhovec je na novinarski konferenci predstavil, kako bodo preglede izvajali: »Ta program je namenjen izključno tistim bolnikom, ki imajo na novo odkrito sladkorno bolezen oz. bolnikom z že znano boleznijo, ki še nimajo rednih oftalmoloških pregledov. Bolnikom, ki bodo napoteni s strani diabetologa ali svojega osebnega zdravnika v našo ambulanto, bomo opravili fotografiranje očesnega ozadja in na podlagi slik ocenili stopnjo diabetične retinopatije. Glede na stopnjo sprememb na očesnem ozadju bodo bolniki kasneje ustrezno razvrščeni za nadaljnje spremljanje oz. zdravljenje. Ambulanta bo potekala od ponedeljka do četrtka v popoldanskem času na 3. nadstropju Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor. Bolniki pa se že zdaj lahko naročijo v našem centru za naročanje vsak dan v dopoldanskem času z veljavno napotnico, kjer bodo dobili datum in uro pregleda. Glede na izkušnje držav, ki že imajo te programe (Skandinavske države), tudi v Sloveniji pričakujemo bistveno boljšo oskrbo sladkornih bolnikov predvsem v smislu zmanjšanja invalidnosti oz. slepote. Problem te bolezni je, da pacienti ne opazijo zgodnjih sprememb oz. le te niso simptomatske, zato je pomembno, da hodijo na redne preglede. Ko enkrat bolezen postane simptomatska, je običajno že prepozno«.

Za področje naše regije je predvidenih 10.000 preventivnih pregledov presejanja diabetične retinopatije na letni ravni, ki se bodo izvajali na Oddelku za očesne bolezni UKC Maribor. Cilji sistematičnega presejanja sladkornih bolnikov za diabetično retinopatijo so povečanje dostopnosti in učinkovitosti sistema ter zmanjšanje števila bolnikov z napredovalo diabetično retinopatijo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.