Odkrili več kot 1.300 primerov raka!

V Sloveniji je bilo s programom Svit po do zdaj znanih podatkih pri kolonoskopijah in preiskavah, ki so jim sledile, že v prvih dveh presejalnih krogih odkritih več kot 1.300 primerov raka, pri čemer je bilo najmanj 70 odstotkov primerov raka odkritih v zgodnji fazi, kar omogoča učinkovito in uspešno zdravljenje ter kakovostno življenje.
S programom Svit lahko odkrijejo raka v zgodnji fazi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
S programom Svit lahko odkrijejo raka v zgodnji fazi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) organizira dvodnevni strokovni posvet Programa Svit, ki se ga je udeležilo okoli 200 strokovnjakov z različnih področij. Domači in tuji strokovnjaki so osvetlili različne teme zagotavljanja kakovosti pri izvajanju programa, možnosti nemedikamentoznega obvladovanja bolečin pri kolonoskopiji ter predstavili primere dobrih praks vključevanja lokalnih okolij v program. V Sloveniji je bilo po do zdaj znanih podatkih pri kolonoskopijah in preiskavah, ki so jim sledile, že v prvih dveh presejalnih krogih odkritih več kot 1.300 primerov raka, pri čemer je bilo najmanj 70 odstotkov primerov raka odkritih v zgodnji fazi, kar omogoča učinkovito in uspešno zdravljenje ter kakovostno življenje.

Z iztekom leta 2014 se bo končal že tretji dveletni krog izvajanja Programa Svit – državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Preventivni Program Svit omogoča odkrivanje bolezni v zelo zgodnji fazi, ko znaki še niso očitni. Samo z rednim testiranjem lahko človek, ki se počuti povsem zdrav, odkrije, da se v telesu dogajajo spremembe, ki bi sčasoma lahko pripeljale do razvoja zelo nevarne bolezni. Zdravljenje je v zgodnji fazi veliko uspešnejše, v nekaterih primerih pa je mogoče celo preprečiti, da bi se bolezen razvila.

»Celovito obvladovanje rakavih bolezni, ki vključuje celovito preventivo, zgodnje odkrivanje, presejanje, diagnostiko in terapije, rehabilitacijo z psihosocialno pomočjo in paliativno oskrbo, je med prioritetami zdravstvenih politik, tako v Sloveniji kot na ravni EU,« je povedala vršilka dolžnosti Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Mojca Gobec in dodala: »Zelo pomembna so prizadevanja za preprečevanje rakavih bolezni, saj bi jih vsaj tretjino lahko preprečili. Tudi zgodnje odkrivanje rakavih bolezni ima pomemben vpliv na preživetje, zato so evropski ministri so že leta 2003 podprli priporočila za uvedbo presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu, dojki ter danki in debelemu črevesu, ki pomenijo zavezo za uresničevanje teh programov v državah članicah.«

Poudarila je, da je Slovenija med tistimi državami v EU, kjer se izvajajo populacijski programi presejanja na nacionalni ravni, skladno s priporočili in smernicami kakovosti. Z letom 2015 je program SVIT dostopen ljudem do 75 leta, zato je pred nami velik izziv, kako privabiti v program čim več ljudi, ki jim je namenjen, saj Svit rešuje življenja.

Odkritih več kot 1.300 primerov raka in več kot 13.000 predrakavih sprememb
Rak debelega črevesa in danke je v svetu tretja najpogosteje odkrita oblika raka, za rakom pljuč in dojke. V letu 2012 je bilo v EU odkritih 345 tisoč novih primerov. Pojavlja se pogosteje pri moških kot pri ženskah. V Sloveniji je bilo po do zdaj znanih podatkih pri kolonoskopijah in preiskavah, ki so jim sledile, že v prvih dveh presejalnih krogih (to je v letih 2009–2012) odkritih več kot 1.300 primerov raka, najpomembnejše pa je to, da je bilo najmanj 70 % primerov raka odkritih v zgodnji fazi, kar omogoča učinkovito in uspešno zdravljenje ter kakovostno življenje. Odkritih in s kolonoskopijo odstranjenih je bilo tudi več kot 13.000 predrakavih sprememb. Na ta način preprečujemo, da bi se rak sploh razvil in vplivamo na manjše število novo nastalih rakov (na incidenco).
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.