Odposlani zadnji izračuni dohodnine

Moje finance > Denar | piše: Finančna uprava RS | 1.6.2016
Finančna uprava RS je v drugem in hkrati zadnjem svežnju z datumom odpreme 31. 5. 2016 poslala še zadnjih 579.996 informativnih izračunov dohodnine za leto 2015.
Finančna uprava RS poslala še drugi in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine. (foto: freeimages.com)
Finančna uprava RS poslala še drugi in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Od 31. 3. 2016, ko je bilo zavezancem izdanih prvih 930.430 informativnih izračunov, jih je tako letos skupaj izdanih 1.510.426.

Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. V kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. 6. 2016 podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 EUR do 400 EUR. Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Finančne uprave RS. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor (30. 6. 2016) samodejno postal odločba.

Zavezanci, ki bodo prejeli informativne izračune z datumom odpreme 31. 5. 2016, bodo lahko izkoristili pravico do ugovora do 30. 6. 2016. Sicer pa je datum vračila preveč plačane dohodnine 29. 7. 2016, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. 8. 2016.

V drugem svežnju bo informativne izračune prejelo 579.996 zavezancev, od tega 125.514 (21,6%) z doplačili, 345.055 (59,5%) z vračili, 109.427 (18,9%) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 42.958.408 EUR doplačil in 178.798.616 EUR vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 342 EUR, povprečni znesek vračila pa 518 EUR.

Ostali zavezanci, ki so v letu 2015 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. junija 2016 na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami (ne glede na višino prejetega dohodka), in sicer do 1. avgusta 2016.

Novost: Za leto 2015 je informativni izračun dohodnine izdan vsem davčnim zavezancem, ki so imeli kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka.

Dohodki iz tujine: V letno davčno osnovo za odmero dohodnine se vključujejo tudi dohodki, ki jih rezidenti Republike Slovenije prejmejo v tujini. Če so zavezanci dohodke, prejete v tujini, napovedali že med letom, so ti dohodki vključeni v informativni izračun dohodnine. Če pa zavezanci dohodkov, prejetih v tujini, niso napovedali že v letu 2015, so dolžni te dohodke napovedati najpozneje v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine. Odbitek tujega davka se prizna pri izračunu ali poračunu dohodnine na letni ravni le, če zavezanec uveljavlja odbitek tujega davka v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine (ne glede na predhodno uveljavljanje tujega davka pri odmeri akontacije dohodnine) oziroma v napovedi za odmero dohodnine. Ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma letni napovedi za odmero dohodnine je treba priložiti ustrezna dokazila o obstoju davčne obveznosti v tujini; tj. znesek davka, plačanega v tujini, osnovo za plačilo davka ter dejstvo, da je znesek davka, plačan v tujini, dokončen in dejansko plačan.

Stroške prehrane in prevoza v zvezi z delom v tujini mora zavezanec uveljavljati na zakonsko predpisan način, sicer izgubi pravico, t.j. najkasneje v roku za vložitev ugovora na informativni izračun dohodnine oziroma v roku za vložitev napovedi za odmero dohodnine, če mu informativni izračun ni bil izdan, to je do 1. avgusta 2016. Podrobnejše informacije glede dohodkov, doseženih iz zaposlitev v tujini pri tujem delodajalcu so objavljene na spletni strani Finančne uprave RS.

V letno davčno osnovo pa se ne vključujejo več prejeti dohodki, doseženi z oddajanjem premoženja v najem in dohodki, doseženi z opravljanjem dejavnosti, če se davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Navedeni dohodki so obdavčeni cedularno.

Informativni izračuni dohodnine bodo zavezancem od 1. junija dalje dostopni tudi elektronsko prek sistema eDavki, če imajo digitalno potrdilo in so v omenjeni sistem registrirani. To pomeni, da ima v tem primeru zavezanec možnost vpogleda v svoj informativni izračun dohodnine prek svojega računalnika.

Tako kot pretekla leta, zavezanci prejmejo informacijo o morebitni izdaji njihovega informativnega izračuna na iTočki (od 1. 6. 2016 dalje), ki je dostopna na uvodni spletni strani Finančne uprave RS: www.fu.gov.si. iTočka bo na to vprašanje odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko.

Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine Takokakor pri prvi tranši informativnih izračunov dohodnine, bi radi tudi na tem mestu opozorili, da v nekaterih primerih prihaja do manjših razlik (nekaj centov) med zneski dohodkov, ki so navedeni v IID in zneski, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca dohodkov. Do omenjenih razlik prihaja zaradi različnega zaokroževanja zneskov. Izplačevalci dohodkov so namreč davčni upravi poročali na mesečnem nivoju, zavezancem pa so poročali na letnem nivoju.

Tako zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz IID in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 EUR. Pri veliki večini zavezancev, kjer bo zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, bodo te znašale nekaj centov, večja razlika (do 1 EUR) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.