Opera La Boheme Giacoma Puccinija

Aktualno > Dogodki | piše: Uredništvo | 3.4.2014
Brezčasna, strastna in pogosto prikazana zgodba o nesrečni ljubezni mladih boemov v Parizu s prve polovice 19. stoletja. V glavnih vlogah mlade zvezde. Popularna opera Giacoma Puccinija La Bohème v neposrednem prenos iz Metropolitanske opere v New Yorku v kinematografih Cineplexx 5. aprila ob 19. uri. 15-milijonti gledalec in čez 2000 dvoran v 66 državah sveta.
Opera La Bohème Giacoma Puccinija. (foto: Cineplexx)
Opera La Bohème Giacoma Puccinija. (foto: Cineplexx)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Opero La Bohème Giacoma Puccinija, ki je bil že za časa svojega življenja izjemno popularen skladatelj, so premierno izvedli v Torinu, v gledališču Regio leta 1896. Dirigiral je takrat še mladi Arturo Toscanini. Delo je hipoma osvojilo celotno Italijo in tujino, še istega leta so ga izvedli v gledališču Colón v Buenos Airesu, v ljubljanskem Nemškem gledališču pa že leta 1898.

Navdih za opero je bil roman Prizori iz življenja boemov Henryja Murgerja (libreto sta napisala Giuseppe Giacosa in Luigi Illica), ki je na podlagi lastnih izkušenj revnega pisatelja v Parizu opisal življenje tamkajšnjih umetnikov, polno upov, sanj, veseljačenja, a tudi razočaranj, bridkosti in bolezni. Pucciniji je iz te osnove ustvaril delo, ki je postalo ena najpopularnejših oper na svetu in stalnica v programu vseh opernih gledališč. Pravijo, da je moč La Bohèm v impresivnem prvem vtisu, številnih skritih zakladih, ki jih odkrivamo ob ponovnih poslušanjih, čudovitih in izjemno liričnih melodijah, ki gredo hitro v uho, dramatični, čustveno nabiti zgodbi, ki je življenjska, verjetna ter mešanica veselja in bolečine.

Zgodba je postavljena v Pariz okrog leta 1830. Po francoski revoluciji in vojni so tamkajšnji umetniki izgubili tradicionalno podporo aristokracije in cerkve. Vlogo mecenov prevzema vzpenjajoče se meščanstvo, vendar še nima pravega posluha za umetnost in njene ustvarjalce. Umetniki se počutijo nekako vzvišene in nad postavljenimi družbenimi in moralnimi vrednotami in normami. To izražajo tudi s svojim oblačenjem, načinom govora in odnosom do spolnosti. V bitki za preživetje, ki ga označujeta predvsem idealistično iskanje poti do uspeha in predanost umetnosti in ljubezni, pa si vsakdanje tegobe lajšajo z zabavami.

V takih okoliščinah se spoznata pesnik Rodolfo in šivilja Mimi. Opera La Bohèm je pretresljiva pripoved o njuni strastni ljubezni in brezskrbnem odnosu do življenja, ki pa se izteče v spoznanje, da je vsakdanjost kruta, prihodnost pa negotova. Strast, ljubezen, ljubosumje, upanje se na koncu združijo v bolečini ob neizbežni smrti mlade Mimi.

Operno delo La Bohèm si lahko ogledate v soboto, 5. aprila, ob 19. uri v kinematografih Cineplexx v Kopru, Kranju, Novem mestu, Celju in Mariboru v neposrednem prenosu iz Metropolitanske opere v New Yorku.

Tako boste mogoče postali 15-milijonti gledalec oziroma gledalka, ki prenose iz slovite operne hiše spremlja v živo od leta 2006. Ti zdaj potekajo v več kot 2000 dvoranah v 66 državah sveta.

Tokratna produkcija se lahko pohvali še s podatki, kot je ta, da v njej sodeluje 80 pevcev v zboru, 100 statistov in 35 otrok, ki jih oblači 34 asistentov kostumografa. V prvih dveh dejanjih konzumirajo pravo hrano (kruh, pečenega piščanca in krompir, solato, sokove). Na odru se pojavita konj in mula, med predstavo porabijo okrog sedem kilogramov umetnega snega.

La Bohèm je na programu Metropolitanske opere že 58. sezon, njena ponovitev 5. aprila pa bo že 1.256. Poleg neposrednega prenosa v več kot 2000 dvoran po svetu bo potekal tudi radijski prek Toll Brothers-Metropolitan Opera International Radio Networka; poslušalo ga bo nekaj milijonov ljudi.

Puccinijevi operi La Bohèm bo dirigiral Stefano Ranzani, ki je nastopil v vodilnih opernih hišah, kot so Dunajska državna opera, Teatro alla Scala, Teatro Colón idr. Vlogo mladega pesnika Rodolfa poje italijanski tenorist Vittorio Grigolo (letnik 1977); ob debutu leta 2010 v Covent Gardnu v Londonu so zapisali, da je to eden najbolj fantastičnih debutov, kar jih je bilo slišati zadnje čase v tej sloviti ustanovi. Vlogo Mimi bo pela romunska sopranistka Anita Hartig (letnik 1983). V ostalih vlogah bodo: Susanna Phillips, Massimo Cavalletti, Patrick Carfizzi, Oren Gradus, Donald Maxwell.

Ogled opere v HD sliki na velikem platnu s kristalno jasnim zvokom je posebno doživetje, ki ga ne gre zamuditi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.