Plečnikovo leto

Aktualno > Dogodki | piše: MOL | 7.1.2017
V letošnjem letu obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega ljubljanskega in svetovnega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je ustvaril Ljubljano, kot jo poznamo danes.
Obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega ljubljanskega in svetovnega arhitekta Jožeta Plečnika.
Obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega ljubljanskega in svetovnega arhitekta Jožeta Plečnika.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Obletnici bomo obeležili z različnimi dogodki in aktivnostmi, ki bodo potekale skozi celo leto.

Najpomembnejši slovenski arhitekt Jože Plečnik je pomembno zaznamoval tri evropske prestolnice: Dunaj, Prago in predvsem rodno Ljubljano. Tu je ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in s svojim prepoznavnim jezikom arhitekture večnosti (»architecture perennis«) v veliki meri uresničil svojo vizijo o preoblikovanju mesta v narodno prestolnico po vzoru antičnih mest.
Plečnik je v antiki iskal razumevanje načina, kako so oblike na začetku arhitekture nastale in iz tega črpal navdih pri ustvarjanju svojega prepoznavnega jezika. Po raznolikosti in obsegu ustvarjenega ga lahko uvrščamo med najpomembnejše ustvarjalce 20. stoletja in med največje, a tudi zadnje univerzalne umetnike.
Plečnikova arhitektura sicer dobro sovpada tudi z vizijo trajnostnega razvoja Ljubljane, saj je arhitekt že pred več kot 100 leti prisegal na lokalne materiale in ponovno uporabo.

Osrednji del programa, s katerim bomo obeležili Plečnikovo leto, pripravljajo Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML), del katerih je tudi Plečnikova hiša v Trnovem, v kateri sta urejena muzejska postavitev o Plečnikovem opusu in življenju ter študijski center, ogledati pa si je mogoče tudi Plečnikovo domovanje z originalnim interierom, kot ga je zasnoval arhitekt, in njegovimi osebnimi predmeti.

V Plečnikovi hiši v Plečnikovo leto vstopajo že jutri, 7. januarja 2017, ko bodo brezplačno odprli vrata obiskovalcem (ogled bo mogoč po predhodni prijavi na naslov prijava@mgml.si – do zapolnitve mest), program pa bo dopolnilo predvajanje filma Odtisi/Impressions, v katerem se mojstra spominja najstarejši živeči Plečnikov študent Tone Mlakar (95 let).

V petek, 20. januarja 2017, bo v Plečnikovi hiši odprtje razstave Plečnik na Brionih (na ogled bo do 2. aprila 2017), prve od štirih občasnih razstav, ki jih načrtujejo v letošnjem letu. Pri pripravi razstave o zadnjem v celoti dokončanem arhitektovem projektu, gradnji vrtnega paviljona na Brionih leta 1956, MGML sodeluje z Rokopisnim oddelkom Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je pridobil dragoceno donacijo dr. Lojzeta Gostiše, ki razkriva do sedaj javnosti neznane izvirne načrte paviljona in fotografije Plečnikovih obiskov Brionov. Med temi fotografijami so tudi zadnji Plečnikovi portreti, posneti jeseni 1956. Posebno dragoceno je tudi osebno pričevanje dr. Gostiše o okoliščinah, ki so botrovale izvedbi tega projekta, ki predstavlja simbolični Plečnikov testament.

Od 14. aprila do 25. junija bo v Plečnikovi hiši na ogled razstava, pripravljena v sodelovanju z Arhivom praškega gradu (avtor razstave dr. Martin Halata), ki bo osvetlila Plečnikovo snovanje preureditve in opreme zasebnih predsedniških prostorov praškega gradu ter pomembno osebno vez Plečnika s češkim predsednikom Masarykom in njegovo hčerko Alice. Na razstavi bodo predstavljeni načrti in fotografije originalno zasnovanih prostorov iz 30. let 20. stoletja ter replike stolov. Gre za pomembno temo v Plečnikovem opusu, ki tudi dandanes povezuje Prago in Ljubljano.

Sledila bo razstava s preprostim naslovom JOŽE, ki bo v Plečnikovi hiši na ogled od 7. julija do 1. oktobra 2017. Na njej bodo v sodelovanju med galerijsko-projektnim prostorom DobraVaga in Plečnikovo hišo svojo aktualno likovno produkcijo predstavili mladi ustvarjalci, ki bodo skozi umetniška dela prikazali svoje lastno doživljanje slovenskega arhitekta. Vsak od izbranih ustvarjalcev se bo v prostorih Plečnikove hiše predstavil z grafiko, narejeno po inspiraciji iz del in življenja arhitekta Jožeta Plečnika. Gre za prvo umetniško iniciativo med Kinom Šiška in MGML, na kateri bodo predstavili dela 10 umetnic in umetnikov (Mina Fina, Leon Zuodar, Miha Perne, Helena Tahir, Matija Medved, kolektiv Riso Paradiso, Adrijan Praznik & Ivana Bajec, Eva Juričan in Nez Pez), kurirana pa bo s strani mlade kuratorice Lare Mejač.

Od 14. oktobra 2017 do 3. januarja 2018 si bodo obiskovalci Plečnikove hiše lahko ogledali še razstavo kustosinje Ane Porok, na kateri bodo predstavljeni Plečnikovi izvirni načrti in arhivske fotografije za projekte, ki se povezujejo z vodo: vodnjaki, spomeniki, obeležja …, od katerih velika večina ni bila uresničenih. Posebna pozornost bo posvečena tudi realiziranim projektom v Ljubljani in drugod po Sloveniji.

Vse razstave v Plečnikovi hiši bo spremljal pester program: od predavanj strokovnjakov do vodstev z avtorji razstav, od umetniških zajtrkov na vrtu, zanimivih programov za šole in vrtce ter programov za družine do šole prostoročnega risanja.

Zanimive razstave bodo predstavljene tudi drugod po Ljubljani.
V galeriji na prostem na Krakovskem nasipu bo od 23. januarja do 28. februarja 2017 na ogled razstava Plečnikova Slovenija.
Galerija Jakopič bo od 28. marca do 4. junija na ogled postavila retrospektivno razstavo Damjana Galeta, arhitekta, ki je fotografiral, in fotografa, ki je postavljal arhitekturo v središče svojih interesov, med drugim tudi Plečnikovo arhitekturo.
Od 15. junija do 5. septembra bo Plečniku posvečena razstava na prostem, v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju, ki ga je uredil arhitekt sam.
Na Ljubljanskem gradu bo od 25. maja so 1. oktobra 2017 na ogled razstava Plečnik nad mestom, na kateri bosta predstavljena oba večja Plečnikova načrta za prenovo Ljubljanskega gradu; prvi iz leta 1931–32 za Slovensko akropolo ter drugi iz leta 1947, ki z monumentalnim oktagonom predstavlja slovenski parlament. Obiskovalci razstave si bodo lahko ogledali tudi različne fotografije in načrte za dostope na Grad ter nekdanjo pergolo, ki jo je Plečnik postavil tik ob grajski stavbi; predstavljena pa bo tudi nekdanja utrdba Šance ter delo Borisa Kobeta, ki je ob današnjem glavnem vhodu v grad po Plečnikovih načrtih uresničil določene prenove.
V času trajanja razstave bo v drevoredu proti Šancam postavljena razstava Plečnikovih načrtov za obnovo Šanc in arhivskih fotografij, ki so bile posnete v času obnove.
V okviru spremljevalnega programa na Gradu pripravljajo tudi cikel treh predavanj na temo Plečnikovega ustvarjalnega opusa, Plečnikovo čajanko – okroglo mizo, na katero bodo povabili različne strokovnjake s področja arhitekture, ter vodene oglede za različne starostne skupine.
Ob koncu leta, od 7. novembra 2017 do 7. januarja 2018, pa bo na Krakovskem nasipu na ogled še razstava Plečnik urbani čebelar, ki jo pripravlja Oddelek za varstvo okolja MU MOL.

Turizem Ljubljana

Pri Turizmu Ljubljana bodo v Plečnikovem letu ponudbo rednih vodenih ogledov dopolnili z ogledom po Plečnikovi Ljubljani, na katerem bodo udeleženci spoznali glavne znamenitosti mesta, ekskluzivno pa si bodo lahko ogledali tudi čitalnico NUK, ki je bila do zdaj za obiskovalce zaprta.

Na 3-urnem vodenem ogledu, ki bo potekal ob sredah in sobotah ob 12. uri v slovenskem in angleškem jeziku, si bodo udeleženci ogledali Tržnico, Peglezen, Šance, Gornji trg, Čevljarski most, Kongresni trg, NUK s čitalnico, Križanke in Plečnikovo hišo. Spomladi bodo dodali še dva vodena kolesarska ogleda, ki bosta popeljala udeležence izven centra, do Navja, Žal, cerkve Sv. Frančiška, ogledali si bodo tudi NUK in Plečnikovo hišo.

Udeleženci ogleda se bodo ustavili tudi v kavarni NUK, kjer bodo popili Plečnikov čaj, kot mu ga je pripravljala gospodinja Urška, postrežen v skodelici, iz kakršne je pil tudi sam mojster. Poleg si bodo privoščili še medenjak, saj je bil Plečnik ljubitelj medu, na vrtu je imel celo lasten čebelnjak.

Turizem Ljubljana v okviru vodenih ogledov ponuja tudi ogled pokopališča Žale, javno podjetje Žale pa tudi letos pripravlja teden brezplačnih vodenj po Plečnikovem vrtu Vseh svetih in po pokopališču Žale.
Obiskovalcem mesta bo v TIC na voljo tudi zemljevid po Plečnikovi Ljubljani z označenimi 39 Plečnikovimi deli v slovenskem in angleškem jeziku. Plečnikova dela bodo letos posebej izpostavljena tudi na nastopih v tujini ter v Sloveniji.

Pomembni pridobitvi Plečnikovega leta bosta tudi dve knjigi: ponatis knjige Plečnikova Ljubljana (Hrausky, Koželj, Prelovšek), ki bo na novo dopolnjena z novimi spoznanji o arhitektu, ter knjiga Noaha Charneya, ki bo Plečnika predstavil skozi oči tujca, živečega v Sloveniji. Knjigi bosta izšli pod okriljem MGML.
Morda te zanima tudi:

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame

Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje,...

Alenka Kesar predstavila knjigo Druga žena

Svojo premiero je v pravljičnem ambientu primestne vile...

Slovenija postaja starajoča se družba, zato je dodatna skrb za starejše nujna

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake mož...

Horoskop: Kaj prinaša teden?

Preberite tedenski horoskop za vsako nebesno znamenje. ...

Tedenski numeroskop: Karma bo postregla z močnimi ogledali

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Prenehanje delovanje klicnega centra BON ob vikendih in praznikih

Zaradi zmanjšanega števila klicev z 12. 9. 2020 klicni ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.