Pravica do življenja

Moj strokovnjak > Moj terapevt > Psihologija | piše: | 11.5.2017
Sem žena in mati poznih srednjih let. Otroka sta že odrasla in imata svojo družino. Pred petimi leti se je mož poškodoval v prometni nesreči in posledično ostal hrom. Glede na to, da sem še v službi, nisem mogla skrbeti zanj in dala sem ga v dom. Sprva je bilo težko sprejeti spoznanje, da je tako, sčasoma pa sem to sprejela kot del življenja, ki ga živim. Pogrešam pa toplino, nežnost, pogovor nasprotnega spola, torej vse tisto, kar nimam. Sprašujem se, če imam pravico, da imam prijatelja, če je to primerno glede na situacijo.....?
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pozdravljeni,

situacija v kateri ste zagotovo ni lahka, prav tako ne dilema, s katero se soočate. Vsekako so vaše potrebe po toplini, bližini, nežnosti, torej po partnerskem odnosu, normalne, pričakovane in vsekakor pomembne, nikakor ne bi bilo dobro, če bi jih na daljši rok ignorirala. Niste napisala nič o tem, kakšen je bil vaš odnos z možem pred nesrečo in kakšen je sedaj, koliko so se vaša čustva spremenila po nesreči, koliko sta se odaljila ipd., predvidevam pa, da se je marsikaj spremenilo. Kolikšen vzrok za spremembe je nesreča in njene posledice in koliko kaj drugega, je najbrž težko oceniti. Pomembne se mi zdijo tudi informacije o tem, ali se o vaši dilemi lahko pogovorite z možem ali nameravate razmerje morda skrivati pred njim, morda tudi pred otroci…
Oblikovanje nove partnerske zveze morda ne bi pomenilo, da možu več ne bi stala ob strani in mu še naprej pomagala, skratka polno je odprtih vprašanj, verjetno tudi za vas. Naj omenim še to, da obstaja razlika med pomočjo in žrtvovanjem, tem, da zanemarjamo svoje potrebe in želje, da lahko nudimo maksimalno oporo drugi osebi.

Pomembni se mi zdijo predvsem vaši pomisleki, razlogi, zaradi katerih dvomite, da imate pravico do tega, da vstopite v novo partnersko zvezo. Verjetno vas najbolj skrbijo reakcije vaših bližnjih, predvsem otrok, posledice, ki bi jih nova partnerska zveza prinesla vaši družini in njen vpliv na vaše najpomembnejše odnose. Najbrž vsaj malce poznate stališča otrok glede tega, če ne in če se vam zdi primerno, se lahko o vaši dilemi z njimi pogovorite. Morda boste na začetku naletela na odpor katerega od njih, morda celo na obtoževanje bližnjih ali pa okolice. O tem, kaj je primerno in kaj ne, seveda obstajajo različna mnenja in nemogoče je presoditi, kdo ima prav, sploh v tako kočljivih situacijah. Menim, da je najbolj pomembno, kako glede vaše prihodnosti in svojih potreb ter želja čutite vi. V kolikor bi se dvomi nadaljevali, vam zelo prioročam pogovor s psihoterapevtom, kateri bi vam jih pomagal razjasniti.

Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam,
Alja Fabjan,
Integrativna psihoterapevtka

aljafabjan@t-2.net
www.terapija.si
https://www.facebook.com/psihoterapija.aljafabjan?ref=hl

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.