Pravilna nega obraza

Prekomerno sončenje, kajenje, prehrana, stres, teža in dedna zasnova na naši koži z leti pustijo določene posledice. Koža zaradi staranja novih celic ne proizvaja tako hitro kot nekoč, zato postaja tanjša, bolj nagnjena k suhosti in manj elastična. Pojavljajo se gube, zmanjšajo se obrambne sposobnosti kože, tudi pigmentacija postaja neenakomerna. Kako jo negovati?
Negi obraza vsakodnevno posvetite nekaj minut. (foto: www.sxc.hu)
Negi obraza vsakodnevno posvetite nekaj minut. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Preventivni ukrepi
Nikoli ni prepozno, da začnete skrbeti za kožo in tako preprečiti nadaljnjo škodo. Zelo pomembno je, da se soncu ne izpostavljate prekomerno in direktno. Poskrbite za primerno zaščito: uporabite kremo za sončenje z višjim faktorjem, kakovostna sončna očala in klobuk s širokimi krajci. Tudi nekatere kreme za nego kože na obrazu že vsebujejo zaščitni faktor, prav tako pudri ter barvne kreme.

Vezivno tkivo v koži počasi izgublja sposobnosti vezave vode, zato koža postaja izsušena. Če pijete dovolj vode, izboljšate izgled kože, preprečite dehidracijo, voda pa pomaga tudi pri razstrupljanju telesa.

Vlaga preprečuje, da se koža izsuši, poka ali lušči, zato je tudi najpomembnejši dejavnik pri njeni negi. Koži po celotnem telesu se morate vsakodnevno posvečati. Zadostna vlažnost zagotavlja zdravo in voljno kožo, ki ob redni negi takšna tudi ostaja.

Vsak dan – zjutraj ali zvečer – naj bi vsaj 15 minut posvetili negi kože. S čistilnim mlekom, po možnosti kremnim, vsak večer z obraza temeljito odstranite ličila. Za obraz ni priporočljivo uporabljati trdih mil ali pilingov (primeren piling vam lahko enkrat mesečno naredi kozmetičarka). Tonik ni obvezen; če ga uporabljate, poskrbite, da je namenjen negi starejše kože in da ne vsebuje alkohola. Po toniku je čas za nanos kreme. Priporočljiva je uporaba kreme za področje okoli oči, saj ima potrebne sestavine za glajenje gubic. Najpomembneje pa je, da na koncu na obraz in vrat nanesete vlažilno kremo, saj vaša koža potrebuje vlago. Okoli oči in ustnic si kremo vtirajte z rahlimi krožnimi gibi, s čimer preprečujete nastanek novih gubic. Vsaj enkrat mesečno naj bi si privoščili pravo nego obraza pri kozmetičarki, ki bo poskrbela za vašo kožo ter vam svetovala pri izbiri izdelkov.

Kaj koža potrebuje in s čim jo lahko nahranite?
Pozorni morate biti na sestavine, ki jih vsebujejo kreme za nego kože. Tuje in domače blagovne znamke vam iskanje pogosto olajšajo že same, preostane vam le izbira med izdelki v sekcijah za nego mlade kože, nego kože po 30. letu ali za nego starejše kože.

Pri tem bodite pozorni na naslednje sestavine:
Vitamin A – vašo kožo pomaga ohranjati zdravo, saj zavira staranje in omogoča obnavljanje. Posledica pomanjkanja tega vitamina je suha in groba koža. Vitamin A pomaga pri zdravljenju aken, gubanju kože in pri pigmentacijah, ki se pojavijo zaradi kroničnega izpostavljanja soncu. Največ vitamina A vsebuje korenje.

Preprosto masko iz korenja pa si lahko pripravite tudi doma: Potrebujete en velik korenček in žlico oljčnega olja. Korenček olupite ter ga zmešate v kašo s sokom. Sok odcedite (lahko ga tudi spijete). Kašo zmešate z oljem, jo nanesete na obraz in pustite delovati od 15 do 20 minut.

Zrelim tipom kože prijajo tudi gabez, kamilica, med, ognjič, oljčno olje in olje iz pšeničnih kalčkov.

Vitamin C – pomaga pri zmanjšanju škodljivih učinkov sonca na koži. Poskrbite, da je vaša prehrana obogatena z vitaminom C, ali pa uporabljajte kreme, ki spodbujajo tvorjenje kolagena.

Vitamin E – podobno kot vitamin C je tudi vitamin E močan antioksidant za preprečevanje negativnih učinkov sonca, ščiti pa tudi pred UV svetlobo. Pomaga pri zmanjševanju gub, koži pa zagotavlja vlažnost, saj preprečuje izgubo vode in kožo ohranja prijetno, mehko in gladko.

Koencim Q10 – je naravni antioksidant v telesu, njegov namen je boj proti prostim radikalom, ki pospešujejo staranje naše kože. Skozi leta začne raven koencima Q10 v telesu upadati, s tem pa se zmanjšuje sposobnost regeneracije celic in njihova odpornost proti stresu.

Hialuronska kislina – prisotna je v vseh tkivih telesa in je ne smete podcenjevati. Njena vloga je zadrževanje vode v tkivih. Pripomore tudi pri nastajanju kolagena in elastina. Hialuronsko kislino se v kozmetiki uporablja pri negi obraza, prisotna je v najrazličnejših kremah, dobiti pa jo je mogoče tudi v ampulah, ki jih večinoma uporabljajo kozmetičarke.

AHA-kisline – te sadne kisline pogosto zasledimo v produktih, ki obljubljajo zmanjšanje gubic in izboljšanje stanja kože. AHA-kisline so v kozmetiki v uporabi že od samih začetkov. Večinoma vsebujejo kisline grozdja, limon in drugih citrusov, mandljev in marelic. Vse sestavine pripomorejo k pomlajevanju kože in gladijo drobne gubice. V številnih kozmetičnih salonih se prav z AHA-kislinami izvajajo posebne nege obraza za izboljšanje kože, kar pa lahko izvajajo samo usposobljeni delavci in tega ne smete poskušati sami. Tovrstne nege se izvajajo samo v jesenskem in zimskem času, saj je koža po negi zelo občutljiva in je ni priporočljivo izpostavljati vročemu soncu. Za nadaljnjo domačo nego vam kozmetičarka priporoči produkte, ki se jih ne da dobiti v redni prodaji.

Kolagen in elastin – znana je njuna vloga v boju proti staranju. Kolagen in elastin sta beljakovini, ki pomagata tvoriti vezivno tkivo v telesu. V mladosti je naša koža sijoča, mehka, elastična in napeta. Ko pa se začenjamo starati, naše telo kolagena in elastina ne more več proizvajati tako hitro in v zadostnih količinah, posledično naša koža postaja zgubana, povešena in brez sijaja. Kolagen daje tkivu moč in prožnost, elastin pa omogoča, da se tkivo vrne v prvotno obliko.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.