Pravilni načini varčevanja

Gospodarska situacija in življenje nasploh je postalo zelo razburljivo, stresno in hitro. Zato je toliko bolj pomembno, da poskušamo nekaj sredstev privarčevati. Preberite si, kako pametno varčevati in na kaj je potrebno paziti pri posameznih naložbah.
Vsaka naložba naj bo fleksibilna in varna. (foto: www.sxc.hu)
Vsaka naložba naj bo fleksibilna in varna. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Po statistiki gledano v Sloveniji še vedno močno zaupamo bankam, ki pa niso najbolj varne naložbe. Nudijo sicer možnost hitrega razpolaganja s sredstvi, kar je dobro, kot alternativa dolgoročni naložbi, pa to vsekakor ni dobra izbira. Paziti je potrebno tudi na različne oblike dolgoročnih depozitov, ki morajo obvezno vsebovati možnost predčasnega dviga. Zakaj? Ker imamo v primeru, da vežemo denar za leto dni in se izkaže, da potrebujemo sredstva pred iztekom dobe vezave, lahko velike probleme z izplačilom. Zato svetujem, naj bo vsaka naložba fleksibilna, hitro razpoložljiva in varna. S fleksibilno naložbo se lahko namreč lažje in hitreje prilagajamo trgu in trenutnim življenjskim situacijam.

Večina zavarovanj, ki se močno tržijo v Sloveniji, niso primerna za starejše od 50 let. Je pa sklenitev takega zavarovanja seveda odvisna od odgovornosti, ki jo nosite. Če je družina še vedno odvisna od vaših prihodkov, je ta oblika zavarovanja obvezna.

Varčevanje preko zavarovalnic je v današnjih časih najbolj varno naložen denar, gledano seveda dolgoročno. Dolgoročno pomeni nad 10 let. Ljudje so močno razočarani nad zavarovalnicami v Sloveniji. Zakaj? Zato, ker zavarovalne produkte prodajajo prodajalci, katerih edini namen je prodati produkt in ne svetovati stranki. Določene stranke sploh ne potrebujejo takšno obliko varčevanja oz. za tako obliko varčevanja sploh niso primerne. Nato po treh letih ugotovijo, da imajo, po vsej verjetnosti, manj sredstev, kot so jih dejansko vložile in nastane, pa ne bom pretiraval, panika. V 80 odstotkih primerov se zgodi prodaja, kar je najslabša oblika reakcije. Prava rešitev bi bila v tem, da bi vam polico pregledali finančni svetovalci, s katerimi bi se posvetovali in pripravili finančni plan za naprej.

Dobra naložba so tudi plemenite kovine, predvsem investicijsko zlato in srebro. Moje mnenje glede omenjenih kovin je zelo pozitivno. Pozitivno iz davčnega vidika, ker ob nakupu in prodaji niste obdavčeni in ker zlato ohranja vrednost denarja. Preživelo je vse vojne, borzne zlome, gospodarske krize, je v fizični obliki in lahko z njim vedno razpolagamo. Ker je po njem veliko povpraševanja, ga lahko tudi lažje prodamo.

Najslabša oblika »zadrževanja« denarja, pa je denar doma v nogavici. Kot prvo, ni pretoka denarja, denar mora krožiti, kot drugo, denar doma izgublja vrednost. Kar preverite, koliko denarja ste pred letom dni odšteli za polni tank rezervoarja avtomobila, koliko pa ga odštejete danes. Da o hrani sploh ne govorimo. Ker ni pretoka, je tudi močno omejen pritok denarja.

Veliko ljudi je kupovalo delnice NKBM. Tisti, ki so jih po nakupu hitro prodali, so lepo zaslužili. Tisti, ki so jih obdržali, so danes malo slabše volje. Delnica Krke ni ravno visoko, je pa podjetje v dobri kondiciji. Za banke lahko rečemo celo, da so blizu rdeče barve.

Želim povedati, da malokdo ve, kam in kdaj vložiti sredstva, da bi dosegal visoke donose. To tudi ni namen našega svetovanja. V teh časih je namreč najbolj pomembno, da ohranimo vrednost že vloženih sredstev. Zato je zelo pomembna razpršitev sredstev, med kovine, obveznice, banko, saj s tem ohranjamo srednjo linijo nihanja, omejimo visoke padce in si zagotovimo miren spanec.

Kako varčevati, ko ste v pokoju in imate 20 tisoč evrov privarčevanih sredstev?
Kako pametno varčevati v situaciji, ki je sedaj prisotna na trgu, ko ste v pokoju in uživate v drugem obdobju svojega življenja. Pomembno je pametno in odgovorno ravnati z denarjem, ki ste si ga prislužili oz. ga privarčevali. Priporočam, da greste v korak s časom, saj se stil in način življenja spreminjata, in tako je potrebno spreminjati tudi varčevalne komponente.

Vendar, kje varčevati, za kakšno dobo?
Mesečno pokojnino uporabite za plačevanje računov oz. za sprotne mesečne obveznosti. Tisti, ki nimate visokih pokojnin, si boste težko privoščili dodatno mesečno varčevanje. Imate pa privarčevanih 20 tisoč evrov, s katerimi je potrebno pametno razpolagati in jih navsezadnje tudi oplemenititi. Dolgoročne in rizične naložbe preko zavarovalnic ali kupovanje različnih delnic ne priporočam. Priporočam pa, da 80 odstotkov privarčevanih sredstev (16 tisoč evrov) investirate v banko, kot vezano vlogo. Letna obrestna mera za enkratni znesek nad pet tisoč evrov znaša med 3,50 in 4,50 odstotka (odvisno od banke). Pomembno pri bančnih vezavah je, da imate možnost predčasnega dviga sredstev. To pomeni, da lahko, kljub letni vezavi, takoj upravljate s svojimi sredstvi oz. vam je denar vedno na voljo. Priporočam tudi nakup investicijskega zlata, vendar v obliki enkratnega zneska. Predlagam, da nakupu namenite približno štiri tisoč evrov.

Zakaj zlato?
Ne zato, ker ima konstantno rast oz. ker bi na zlatu močno zaslužili. Razlog se skriva v ohranjanju vrednosti denarja. Dejansko imate investicijsko zlato doma v fizični obliki ali, še bolje, v sefu banke. Pomembno vlogo igra tudi veliko povpraševanja na trgu po zlatu, kar posledično pomeni, da ob sami prodaji ne boste imeli težav. Iz davčnega vidika gledano pa je pozitivno to, da zlato ni obdavčeno. Ne ob nakupu in ne ob prodaji. Pri zlatu je zelo pomembno, kje ga kupite, po kakšni ceni in kaj vam prodajalec ob nakupu nudi.
Tako boste del sredstev v višini štiri tisoč evrov dobro in varno naložili za dobo petih let, ostalih 16 tisoč evrov pa boste imeli, kljub letni vezavi sredstev na banki, stalno na voljo in pod kontrolo. Pa še nekaj malega boste privarčevali.
 

Če imate vprašanje za finančnega svetovalca Iztoka Reklja, mu ga lahko zastavite TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...

Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.