Prebivalstvo se stara

Vedno pogosteje se za mejnik, kdaj je človek star, uporablja upokojitev. Dejstvo pa je, da je mejo težko določiti. Prebivalstvo se stara, vse več ljudi je aktivnih tudi po upokojitvi.
foto: www.123rf.com
foto: www.123rf.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Enega največjih ekonomskih in socialnih izzivov povzroča dejstvo, da se prebivalstvo stara. Pri nas je bilo ob koncu leta 2010 16,5 odstotkov prebivalcev, starih najmanj 65 let. Da se prebivalstvo pri nas stara priča tudi podatek izpred desetih let. Takrat je bilo starejših od 65 let 14,1 odstotek.

Še vedno pa se prebivalstvo pri nas ne stara s tolikšno mero, kot v nekaterih drugih državah, članicah EU. V Nemčiji, ki ima največji delež prebivalcev, starejših od 65 let, je ta odstotek 20,7, v Italiji 20,2 in v Grčiji 18,9.

Stoletniki pri nas
Ob koncu leta 2010 je bilo pri nas kar 220 ljudi, ki so praznovali 100. rojstni dan, pred desetimi leti jih je bilo trikrat manj. Kot zanimivost naj povemo še, da je med najstarejšimi prebivalci pri nas kar tri četrtine teh ženskega spola.
»Starostna meja, ki prebivalstvo deli na mlajšo in starejšo polovico, je bila v Evropi še leta 1950 pri 31. letu, leta 2005 pa pri 38. letu. Po projekcijah prebivalstva EUROPOP2008 naj bi leta 2060 razmejitvena starostna meja presegla 48 let. Glavna razloga za takšen trend razvoja sta predvsem daljša življenjska doba in manjša rodnost žensk,« poroča Statistični urad RS.

Upokojitev pri nas
Čeprav se upokojitev zaposlenemu prebivalstvu pri nas iz leta v leto bolj odmika, pa se v Sloveniji, v primerjavi z drugimi državami, upokojujejo razmeroma mladi ljudje. Tako so pri nas ženske, ki so v letu 2011 želele uveljavljati pravico do starostne pokojnine, morale biti starejše od 57 let in imeti najmanj 37 let in pol pokojninske dobe. Moški to pravico lahko uveljavljajo pri starosti 58 let ter najmanj 40 let pokojninske dobe. Ker pa se življenje podaljšuje, se podaljšuje tudi prejemanje pokojnine. Tako je bila leta 2010 povprečna doba prejemanja pokojnine za ženske 21 let in osem mesecev, za moške pa 16 let in osem mesecev. V zadnjih desetih letih se je čas prejemanja pokojnine podaljšal pri ženskah za nekaj več kot pet let, pri moških pa za skoraj tri leta.

»Zagotavljanje medgeneracijske solidarnosti je vedno težja naloga, saj se število upokojencev naglo povečuje, rast števila delovno aktivnih prebivalcev pa je počasna. V letu 2010 se je število upokojencev glede na leto 2009 povečalo za 4,1 %, povprečno število delovno aktivnih prebivalcev pa se je v tem času zmanjšalo za 2,7 %.
V letu 2010 je bilo razmerje med povprečnim številom delovno aktivnih prebivalcev in številom upokojencev 1,6.
Razmerje med povprečno neto pokojnino in neto plačo v Sloveniji od leta 2001 vztrajno nakazuje, da se pokojnine v razmerju do neto plač nižajo. Povprečna pokojnina je v letu 2001 znašala 66,3 % neto plače, v letu 2010 pa 59,7 % neto plače,
« poroča Statistični urad RS.


Vseživljenjsko učenje
Tudi med starejšimi je vse več rednih uporabnikov interneta, udeležujejo se tečajev računalništva in vse več jih je prepričanih, da je uporaba interneta enostavna, zabavna ter skoraj nujna. Socialna medmrežja povezujejo vse več tudi starejše ljudi, odstotek aktivnih na internetu se zato povečuje. Vse več starejših se udeležuje različnih oblik izobraževanja, seminarjev, tečajev ali pa se vključujejo v različna društva.

Zdrav način življenja
Tudi starejši se vse več posvečajo zdravemu načinu življenja. Redno telovadijo in skrbijo za kondicijo. Vse bolj je tudi med starejšimi razširjeno pozitivno mišljenje. Starost ne pomeni več nujno, da je človek nekoristen, odveč ali neaktiven. Vse bolj se briše meja med starimi in mladimi, vse več je medgeneracijskega sodelovanja in ne tekmovanja. In to je tudi ena od rešitev za boljšo in lepšo prihodnost v vseh življenjskih obdobjih. Starost ni bolezen, ni samota, je zakladnica modrosti, razumevanja in spoštovanja.
 
Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.