Predstavljamo: Društvo podeželskih žena Toplica (2/2 strani)

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Recepta za ajdnek
Vlit ajdnek
Potrebujete 1 kg ajdove moke, 1,5 l slane vode-krop (4 žličke soli).
Poparite ajdovo moko s kropom in dodajte 2 žlici sladkorja, ter dobro premešajte. Pustite, da se ohladi. Nato dodajte 1 kg bele moke (lahko je mešana: pol mehke, pol ostre). Pripravite kvas – 2 žlici sladkorja, 8 dag kvasa, 1,2 dl mlačnega mleka, tri žlice moke in pustite vzhajati.

Zmešajte poparjeno ajdovo moko, belo moko, vzhajan kvas, dolijte 6,5 dl mleka in gnetite. Proti koncu dodajte 2 žlici olja.
Pustite vzhajati.

Za nadev potrebujete:
1/2 medu sobne temperature (za dober ajdnek gre več medu), 1 kg mletih orehov.
V dobro namazan in z drobtinami posut pekač z mokro roko dodajte testo po plasteh. Plast naj bo debela 1,5 -2 cm, po robovih naj bo testo zavihano navzgor, da se med ne dotika pekača in zato ne žge.
Na plast testa natresite orehe, približno 2 cm in zalijte z mlačnim medom.
Postopek se ponavlja praviloma trikrat, odvisno od velikosti pekača.

Povrhu premažite s stepenim jajcem in vodo, prebodite in pecite 1 uro pri 200 stopinj C (190), lahko pa ga date v pečico pri 50 stopinjah za 10 minut, da vzhaja in potem na 190 za eno uro.

Valjan ajdnek
Potrebujete ½ kg ajdove moke. Poparite jo s pol litra vrele vode. Ohlajeni ajdovi moki dodajte 70 dag bele moke (lahko je mešana), 6 dag kvasa, vzhajanega.

Posebej zmešajte 2 dl mleka, 1,5 dl olja, 2 žlici sladkorja, 1 žličko soli, 1 veliko ali dve manjši jajci. Mešanico dodajte moki.

Za nadev potrebujete 85 dag mletih orehov, 1 vanilin sladkor, ½ kozarca medu (mlačnega), 2 dl kisle smetane, mleko po potrebi (mlačno).

Ko testo vzhaja, ga razvaljajte za prst debelo in pomažite z nadevom. Pustite vzhajati v modelu in pečite kot potico.

Pri obeh vrstah ajdneka mora biti na mizi cviček, da se lažje gnete testo in lepše vzhaja.

 
Vabljeni k sodelovanju!
Če želite, da predstavimo tudi vaše društvo in objavljamo prispevke o vašem ustvarjanju in aktivnosti, nam pišite na elektronski naslov: urednistvo@mojaleta.si!
< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2
Morda te zanima tudi:

Slovenski tradicionalni zajtrk nekoč in danes

Otroci po šolah in vrtcih so se danes razveselili tradi...

Gripa: Če imate takšne znake, obiščite zdravnika

V zimskih mesecih je obolevnost za gripo večja. Ta je l...

Tedenski numeroskop: Prihajajo spremembe

Kaj lepega nam prinaša teden, ki je pred nami? Izračuna...

Misel za 27. januar

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Misel za 26. januar

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.