Najnovejša raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Pittsburgu je na prostovoljcih pokazala, da je zelo zdravilno, če jeste ribe. A morate jih znati jesti pravilno, v nasprotnem nimajo tako velikega pozitivnega učinka na zdravje. Tisti prostovoljci, ki so redno in pravilno jedli ribe, so imeli ob koncu študije bolj zdrave dele možganov, ki so povezani s spominom in kognitivnimi sposobnostmi. Izboljšalo se jim je tudi zdravje srca. Pravilno pripravljena riba je pečena v pečici ali na žaru, nikakor pa ne na olju, pojasnjujejo strokovnjaki.
Če boste jedli ribo iz pečice ali iz žara, bo ta manj kalorična, vaše telo bo bolje absorbiral njene zdravilne snovi.
Nasveti za pravilno pripravo rib
Preden boste ribo spekli, jo solite po okusu in premažite s pravim oljčnim ali kokosovim oljem. Ko je pečena, ji lahko dodate tudi razne začimbe, kot so česen, peteršilj, limonin sok, črni poper, ingver, rožmarin … ribo jejte skupaj s surovo, pečeno ali kuhano zelenjavo. Tako boste pripomogli, da bo vaše telo dobilo mnogo zdravih snovi.
Dalmatinci jo pečejo na žaru tudi tako, da jo le nekoliko osolijo, spečejo na obeh straneh, nato pa že pečeno in na krožniku začinijo. Nanjo nadevajo nekaj sesekljanega surovega česna, limonin sok in polijejo z žlico pravega oljčnega olja. Preizkusite in doživite to zdravo harmonijo okusov.
Riba naj postane sestavni del vašega obroka. Danes je težko dobiti svežo ribo, poskušajte jo dobiti od lokalnih ribičev, zelo zdrava je tudi postrv. Izogibajte pa se nakupu umetno gojenih rib, zamrznjenih in umetno obarvanih filejev lososa in podobno.
Če boste ribje jedi pripravljali tako, da jih boste pekli na žaru z dodatkom rožmarina ali jih pripravili v pečici na majhni količini olja, bodo zdrave. Ribe, ki jih ocvrete v olju pa niso tako zelo zdrave.