Ameriški raziskovalci so pod drobnogled postavili tuno iz konzerve in ugotovili, da je prekomerno uživanje te jedi lahko za naše zdravje zelo škodljivo, saj vsebuje živo srebro in druge težke kovine.
Tuna je riba, ki preplava veliko področje, na svoji poti pa uživa strupene in težke kovine, ki jih vsebuje morje zaradi onesnaženosti iz leta v leto več. Ko tuno konzervirajo, se živo srebro, ki je v njej še vedno ohrani in zato ga vnašamo v organizem, kar pa je lahko zelo škodljivo.
Če uživate veliko tunine iz konzerve, lahko s tem povečate riziko za pridobivanje odvečnih kilogramov, poslabša se lahko vaša imunska odpornost organizma.
Raziskava je pokazala, da je lahko v 100 gramih konzervirane tunine kar 10 do 45 mg živega srebra, v sveži tunini pa je lahko količina tudi dvakrat višja. Da bi se ognili težavam, kot so neurejena prebava in zaprtost, izguba spomina, izčrpanost, strokovnjaki svetujejo, da tunino uživate v majhnih količinah in redkeje.