Zmernost je ključ do zdravega življenja, do dobrega počutja. To pa velja tudi pri uživanju zelo zdravih živil, ki preprečujejo mnoge bolezni in je prav, da so na našem jedilniku pogosto.
Soja
Soja, ki ni gensko spremenjena – ta je zdravju škodljiva in popolnoma neprimerna za uživanje, je zelo zdravo živilo. Pomaga pri zniževanju nevarnega holesterola in uravnava krvni tlak. A sojo morate jesti v zelo majhnih količinah. V nasprotnem si lahko naredite veliko škodo. Obvezno jo morate prej namočiti v veliki količini vode, pustiti čez noč, nato dobro oprati in skuhati. Kuhana pa naj bo le kod dodatek k jedem.
Pomaranče
Zdrave in okusne pomaranče vsebujejo veliko vitaminov. Odlične so za prebavo, pospešujejo metabolizem, pomagajo pri hujšanju, dvigujejo odpornost. Ampak, ker vsebujejo tudi kislino, lahko povzročijo draženje želodca, zato jih jejte zmerno in ne več kot dve dnevno. če pa imate težave z refluksom, jih raje ne jejte.
Špinača
Tudi šinača spada med zdrava živila, vsebuje mnogo zdravilnih snovi, ki dobro vplivajo na naše telo. A najbolje je, če jeste domačo in surovo špinačo. Takšno lahko dodate k solati, med smutije, kot prilogo. Če jo kuhate, to storite nad paro in za kratek čas. Nekateri strokovnjaki za prehrano pa svarijo, da bi se je morali tisti ljudje, ki imajo ledvične kamne, popolnoma izogibati.
Česen
Česen je pravi zaklad zdravja. A zelo zdravilen in pozitiven je le v manjših količinah. Z njim ne smete pretiravati, saj lahko v nasprotnem privede do velikih zdravstvenih težav. Prekomerno uživanje česna lahko povzroči redčenje krvi, krvavenje, želodčne težave, prav tako pa je lahko krivec za glavobole ali utrujenost. V povprečju zdrava oseba ne bi smela pojesti več kot štiri stroke dnevno.
Voda
Tako zdravilna je, naše telo jo nujno potrebuje, a prevelike količine lahko naredijo veliko škodo zdravju. Voda odplavlja iz telesa hranilne snovi, redči natrij. To pa lahko privede do poškodbe možganov ali do zastrupitve. Pijte jo, osem do deset kozarcev dnevno, a ne pretiravajte!