Projekt Metulj: Paliativna oskrba za bolnike in njihove svojce

Ob svetovnem dnevu paliativne oskrbe in hospica predstavljen vseslovenski projekt Metulj za bolnike z neozdravljivo boleznijo in njihove bližnje.
Bolniki z neozdravljivo boleznijo potrebujejo paliativno oskrbo. (foto: www.sxc.hu)
Bolniki z neozdravljivo boleznijo potrebujejo paliativno oskrbo. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ob svetovnem dnevu paliativne oskrbe in hospica, ki ga obeležujemo drugo soboto v oktobru in ki letos poteka pod geslom ''Mi skrbimo za vas'', so Slovensko združenje paliativne medicine SZD, Onkološki inštitut Ljubljana in Državna koordinacija paliativne oskrbe Slovenije predstavili vseslovenski projekt Metulj, katerega namen je bolnikom z neozdravljivo boleznijo in njihovim svojcem ponuditi več informacij in praktičnih znanj, ki bi olajšale skrb za bolnika z neozdravljivo boleznijo v domačem okolju. Ob tem je bil predstavljen tudi državno koordinacijo paliativne oskrbe, katere glavni cilj je omogočiti enakomeren razvoj paliativne oskrbe v vsaki slovenski regiji.

Projekt Metulj
Večina bolnikov s kronično neozdravljivo boleznijo potrebuje paliativno oskrbo. Največkrat si bolniki želijo doma preživeti večino časa v zadnjem obdobju življenja. Žal paliativna oskrba v domačem okolju mnogokrat ni izvedljiva; bodisi zaradi občutka strahu in negotovosti bolnika samega ali negovalcev (bližnjih), bodisi zaradi nezadostne ali neustrezne podpore bolniku in njegovim bližnjim. Za ustrezno oskrbo bolnika z neozdravljivo boleznijo na domu staosrednjega pomena strokovna pomoč zdravstvenih delavcev (tudi v domačem okolju) in dobro znanje bolnikov ter njihovih svojcev.

Maja Ebert Moltara
, dr. med., vodja projekta Metulj in predsednica Slovenskega združenja paliativne medicine SZD: ''Projekt Metulj je zasnovan v želji, da bolniku in njegovim bližnjim v obdobju zdravljenja neozdravljive bolezni pomaga z znanji in veščinami s področja paliativne oskrbe, ki jih lahko sami tudi uporabijo. V prvem koraku smo pripravili 20 vsebin s področja paliativne oskrbe bolnika, ki so na voljo v tiskani obliki (informativne zloženke) ter dostopne tudi na novem spletnem mestu www.paliativnaoksrba.si. Pri tem je sodelovalo več kot 40 strokovnjakov različnih strok iz cele Slovenije.''

Razvoj paliativne oskrbe v Sloveniji
Državna koordinatorica paliativne oskrbe mag. Mateja Lopuh, dr. med., je predstavila državno koordinacijo paliativne oskrbe in ob uvodu izpostavila, da je vedno večji poudarek na razvijanju paliativne oskrbe v domačem okolju. Pri oskrbi bolnika na domu aktivno vlogo prevzamejo svojci, pri čimer so jim pri negi bolnika na voljo različne oblike organizirane pomoči na domu, mobilni timi in stalna pripravljenost strokovnega osebja pa svojcem pomagajo v kritičnih trenutkih. Namen državne koordinacije paliativne oskrbe je vzpostavitev primarne mreže v vsaki regiji posebej in povezave med primarnim in sekundarnim ter terciarnim nivojem.

Mag. Mateja Lopuh, dr. med.: ''Glavni cilj je omogočiti enakomeren razvoj paliativne oskrbe v vsaki slovenski regiji, pri čimer je pomembno, da so aktivnosti prilagojene posebnostim in potrebam posamezne regije.''

Aktivnosti državne koordinacije predvidevajo tudi ustrezno izobraževanje vseh strokovnjakov v paliativnem timu, informacijsko podporo in svetovanje tako za strokovno javnost kot za laično javnost ter povezovanje vseh že delujočih organizacij na področju paliativne oskrbe v državi.
Morda te zanima tudi:

Prepoznajte in ukrepajte: Srčno popuščanje

O simptomu srčnega popuščanja govorimo takrat, ko srčna...

V domovih za starejše je bilo za bolnike s covidom-19 strokovno poskrbljeno

Danes je minister za zdravje Tomaž Gantar skupaj s stro...

Teden boja proti raku: Priporočila za zdravo življenje

Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni del...

Vloga glukozamina pri zdravljenju blage do zmerne osteoartroze kolena

S pojmom (osteo)artroza opisujemo degenerativno spremen...

Aktualno: Sproščajo se ukrepi za obvladovanje koronavirusa

V domovih za starejše so spet dovoljeni obiski, s poned...

Astmatični bolniki imajo zvišano tveganje za okužbo s koronavirusom

Danes obeležujemo svetovni dan astme, ki pa je ena od n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.