Projekt medgeneracijskega povezovanja uspešno zaključen

Po dobrem letu, se je konec aprila zaključil medgeneracijski projekt Društva Novita. Že samo ime projekta, Od 0 do 100 – SKUPAJ, pove, da je bil naš glavni cilj povezati starostne skupine v skupno ustvarjanje, druženje in izobraževanje. Konkretneje, povezati otroke in starostnike pod mentorstvom mladih izvajalcev Društva.
Projekt Od 0 do 100 – SKUPAJ se je zaključil. (foto: Društvo Novita)
Projekt Od 0 do 100 – SKUPAJ se je zaključil. (foto: Društvo Novita)
Projekt Od 0 do 100 – SKUPAJ se je zaključil. (foto: Društvo Novita) Foto: Društvo Novita Foto: Društvo Novita Foto: Društvo Novita
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Spomnimo, začetki segajo v leto 2012, ko je na podlagi zaznav s terena prišla ideja, da je potrebno na področju medgeneracijskega povezovanja, če ga želimo ponovno vpeljati v sfero družbe, v praksi še marsikaj postoriti. Tako se je rodil projekt Od 0 do 100 – SKUPAJ, katerega namen je bil združiti otroke in starostnike različnih kultur v skupno ustvarjanje in povezovanje z aktivnim vključevanjem, prostovoljnim delom, da razvijajo svojo ustvarjalnost, samopodobo, izboljšajo medsebojne odnose, pridobijo nova znanja in kompetence ter da postanejo aktivni in strpni državljani. Sodelovali so stanovalci treh domov za starejše občane v Ljubljani in učenci treh osnovnih šol iz Ljubljane.

Opazili so, da so dandanes otroci večinoma časa prepuščeni sami sebi. Veliko družin, predvsem v mestih, ne živi več skupaj s starimi starši. Otroci imajo zelo malo stika s starejšimi. Igrajo se namesto s pravimi prijatelji z virtualnimi, preproste družabne igre pa so zamenjale računalniške, živijo nezdravo. Po drugi strani, starejši, v večini ne razumejo odraščanja današnjih otrok in zato prihaja večkrat do medsebojnega nerazumevanja in nepotrebnih konfliktov.

Projekt je potekal preko izobraževalno ustvarjalnih delavnic, v katerih so se vsi udeleženci poistovetili z vlogo učitelja in učenca. Vsak je imel priložnost podeliti svoje znanje in izkušnje ter se kaj novega naučiti. Ves čas pa je bil poudarek na skupnem ustvarjanju in druženju mladih in starih, za dosego cilja vsake aktivnosti. Zaradi lažje izvedbe in vključenosti starostnikov so aktivnosti potekale v sodelujočih domovih za starejše občane. Delavnice so prilagajali letnim časom in nekaterim praznikom.

Tako so za novo leto izdelovali Drevo želja. V času Miklavža so oblikovali Snežake presenečenja, pred poletnimi počitnicami so pripravljali skupno malico (sadno kupo), starejši so pripovedovali o svojem otroštvu, življenju brez elektrike, zvezkov, elektronike, sladkarij. Za lažjo predstavo so prinesli stare predmete, ki so zbudili marsikateri spomin pri starejših in začudenje pri otrocih. Posadi so rožice in vrtnarili, odkrivali so razlike med starostnimi obdobji. Predvsem pa so se vsakič učili en od drugega, se med seboj spodbujali in si pomagali. Starost ni bila ovira za nobeno opravilo. Vsako aktivnost je spremljalo petje, ki je prijetno povezalo zbrane. Skupno so izvedli več kot 30 delavnic, v katerih je sodelovalo več kot 1150 udeležencev (otrok, starostnikov in izvajalcev). Najmlajši udeleženci so bili stari 6 let, najstarejši udeleženec šteje 107 let.

Zaradi dolžine projekta in dveh šolskih let (marec 2013 – april 2014), so ga razdelili na tri obdobja. Prvo obdobje je potekalo od začetka projekta do poletja, drugo od septembra do novega leta in tretje od januarja letos do zaključka. Za zaključek so pripravili dve kulturno družabni prireditvi z razstavo slik, nastalih med celotnim projektom. Bistvo teh prireditev je bilo, da so v programu sodelovali in nastopali ravno udeleženci projekta. Tako so otroci pripravili različne točke, ravno tako tudi starostniki. Ob razstavljenih fotografijah so skupaj obujali spomine na skupna ustvarjenja in druženja.

Projekt se je zaključil, namen so dosegli v celoti. Med projektom so dobili kar nekaj povpraševanj o možnosti vključitve in sodelovanja v projektu iz različnih strani. V vsem času niso zaznali nikakršnih težav, ovir s strani sodelujočih. Pri udeležencih so vidne spremembe v sprejemanju in razumevanju drug drugega. Ustvarjanje, učenje in druženje je lahko zabavno tudi z osebno 70 let mlajšo ali starejšo. Starost prinese modrost in življenjske izkušnje. Mladost pa navihanost in eksperimentiranje. Ko to združimo, dobimo enkratno kombinacijo, kjer lahko vsak prispeva tisto kar najbolje ve in zna, za dosego postavljenega cilja. Izjemno se je v času projekta spremenila komunikacija in odnos do druge starostne skupine. Otroci so spoznali, da starejši kljub starosti še zelo veliko zmorejo in znajo. Njihove življenjske zgodbe so, za današnjo mladino, nekaj posebnega in nepredstavljivega. Zato so jih v spraševali o vsem mogočim. Starejši so vsaj za ta čas pozabili na vsakodnevne tegobe in osamljenost ter si povrnili občutek koristnosti in vključenosti v družbo. Udeleženci so se skupaj z izvajalci veliko naučili in skupaj, na malce drugačen način, preživeli nekaj prostega časa.

Ob zaključku smo izdali knjižico z naslovom projekta Od 0 do 100 – SKUPAJ. V kateri so poleg opisa projekta, namena in poteka aktivnosti, vključeni tudi prispevki, mnenja in vtisi udeležencev ter strokovnega osebja.

Ne glede na to, koliko si star, vedno se je lepo igrati in uživati v družbi kjer si sprejet, ne glede na vse.

Projekt je bil sofinanciran s strani Evropske unije, v okviru programa Mladi v akciji.
Več informacij o projektu si lahko preberete na spletni strani www.drustvo-novita-org.
Morda te zanima tudi:

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame

Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje,...

Misel za 24. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Misel za 23. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Alenka Kesar predstavila knjigo Druga žena

Svojo premiero je v pravljičnem ambientu primestne vile...

Slovenija postaja starajoča se družba, zato je dodatna skrb za starejše nujna

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake mož...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.