Prva izmenjava upokojencev pri nas

V teh dneh v medijih odmeva vest o tem, da je bila uspešno izvedena prva izmenjava dveh upokojenk pri nas, ki prebivata v domu ostarelih. Upokojenki Brigita Živec in Mihaela Roth sta opisali svojo »pustolovščino«.
Srečanje na Jesenicah. (foto: DOSOR)
Srečanje na Jesenicah. (foto: DOSOR)
Srečanje na Jesenicah. (foto: DOSOR) Prihod Brigite nazaj v Radence. (foto: DOSOR) Brigita Živec in Mihaela Roth (foto: DOSOR)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prva izmenjava starostnikov z uporabo orodja LinkedAge je potekala v prejšnjem tednu, od 14. do 17. januarja 2014, med dvema slovenskima domovoma za ostarele: Domom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice in DOSOR Dom starejših občanov Radenci, ki sta za udeleženki tudi pripravili poseben program in sprejem. Iz Radencev se je izmenjave udeležila 90-letna Brigita Živec, z Jesenic pa 73-letna Mihaela Roth.

»LinkedAge je super. Povezuje ljudi, to je pomembno v teh časih, ko se ljudi tako razdvaja in ločuje. Vsak je sam zase. LinkedAge povezuje, združuje in obenem dviguje delovanje doma in organizacijo dela ter nenazadnje poslovanje na višjo raven. Če vidijo ljudje v drugem domu nekaj dobrega, lahko prenesejo to v domači dom,« je povedala udeleženka izmenjave iz Doma upokojencev Jesenice Mihaela Roth.

Tudi udeleženka izmenjave iz Doma starejših občanov DOSOR Radenci Birgita Živec je bila nad izmenjavo navdušena, pohvalila je izvirno idejo in dodala, da je izmenjava »za osebo, ki se zna prilagoditi spremembam je to dobrodošlo razvedrilo.«

Ob petkovi vrnitvi in srečanju obeh sta si bili enotni, da sta se imeli odlično in da bosta LinkedAge priporočili naprej ter spodbudili več sostanovalcev, da zberejo pogum in dobijo varno in novo izkušnjo spoznati drugi dom in novi kraj.

»Jaz sem bila takoj za stvar. Gre za to, da tudi stanovalci in stanovalke gredo na dopust, vidijo drugo okolje. Upajmo, da se bo nadaljevalo,« je dogodek komentirala tudi direktorica Doma upokojencev Jesenice Vera Bergant.

»Mobilnost in avanturizem nista ravno lastnost, ki bi jih pripisovali starejšim, a v Dosor-ju imamo kar nekaj stanovalcev, ki te lastnosti posedujejo. Zato je bila za Dosor vključitev v platformo LinkedAge povsem spontana in logična odločitev.

Nekaj izkušenj imamo s stanovalci iz tujine (Avstrija, Kanada,Nemčija, ZDA, Venezuela …) in svojo priložnost snujemo tudi na tujih trgih. Verjamemo, da bo velika večina populacije želela starost preživljati v domačem in znanem okolju, blizu svojih. Oblikuje pa se populacija, ki bo starost vzela kot priložnost za realizacijo svojih še ne izživetih sanj, ciljev, želja … med katere morda spada tudi spoznavanje novih krajev in tkanje novih socialnih vezi. Ustvarjena in sedaj že preizkušena platforma Linked Age, je zagotovo dobro orodje v pomoč tistim, ki bodo starost, ne glede na vse omejitve, ki jih prinaša, vzeli kot izziv in ji dali pomen enakovrednega in polnega življenjskega obdobja
,« je povedala Mateja Hauser, direktorica Doma starejših občanov DOSOR Radenci.

Kaj je LinkedAge?
LinkedAge je globalno komunikacijsko orodje, ki z oddajo neizkoriščenih kapacitet omogoča socialnim zavodom, da ustvarijo nov vir prihodkov, hkrati pa orodje LinkedAge ponuja tudi možnost izmenjave med stanovalci različnih domov po vsem svetu, kar je dodana vrednost v ponudbi domov. To pomeni, da že platforma poišče enake pare profilov starostnikov na različnih destinacijah, ki želijo potovati v enakem časovnem obdobju, ter jima ponudi izmenjavo sob v izbranem obdobju, kar so tudi prvič izvedli v januarju v Sloveniji.

Komunikacijsko orodje LinkedAge, pri katerem gre v celoti za slovensko idejo, je med drugim podprlo tudi največje evropsko združenje domov za ostarele The European Association for Directors and Providers of Long-Term Care Services for the Elderly (E.D.E).

LinkedAge s svojo socialno infrastrukturo spodbuja predvsem razvoj turizma za seniorje. Prav mobilnost starejših ter promocija seniorskega turizma sta ena od prednostnih nalog Evropske unije na tem področju, zato je ideja LinkedAge še posebej privlačna, ker s svojo ponudbo starejšim ponuja kratkoročno bivanje v obliki počitniške izkušnje.

Projekt LinkedAge je bil do sedaj povsod sprejet z velikim zanimanjem in navdušenjem, saj se zaradi demografskih sprememb vsi akterji zavedajo, kako nujno je prilagoditi trg aktivnemu starostniku. Prav LinkedAge s svojo inovativno idejo, ki jo komunikacijsko orodje omogoča, stremi k temu.

»Pri LinkedAge se zavedamo, da prihajajo nove generacije starejših, ki imajo drugačne poglede na mobilnost in so motivirane k drugačnemu preživljanju starosti, kot so bile generacije do sedaj. LinkedAge vsem skupaj ponuja možnost varne izkušnje in aktivnega staranja. Veselimo se novih zgodb, ki jih bodo med nas prenesli tisti, ki se bodo vključili v naš program in aktivno preživljali seniorska leta,« so povedali organizatorji projekta.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.