Prva obletnica otvoritve centrov medgeneracijskega učenja

Centri medgeneracijskega učenja, ki delujejo pod okriljem slovenskih ljudskih univerz, so v teh dneh obeležili prvo obletnico svojega delovanja. Slavnostni uvod v vseslovensko medgeneracijsko druženje in učenje je predstavljala prireditev Sinergija za učenje, ki je potekala v Ljubljani na Javnem zavodu Cene Štupar - CILJ, in je prek Zveze ljudskih univerz Slovenije združila udeležence najrazličnejših generacij, mentorje, podpornike, ambasadorje iz medijskega sveta in organizatorje dogodkov, ki tekom leta potekajo v okviru Centrov medgeneracijskega učenja.
Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol)
Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol)
Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol) Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol) Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol) Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol) Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol) Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol) Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol) Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol) Sinergija za učenje (foto: Jernej Kokol)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Dan so pričeli z lutkovno predstavo Mačje mesto, ki so jo pripravili otroci stari od 6 do 12 let pod vodstvom mentorice Maje Eržen, in je del rednega programa medgeneracijskih dogodkov, ki potekajo na Javnem zavodu Cene Štupar - CILJ.

Druženje se je nadaljevalo s predstavitvama dveh različnih a hkrati tudi sorodni zgodbi, saj obe temeljita na uspešnem medgeneracijskem sodelovanju. Mag. Irena Bohte iz Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj in Alenka Žumbar Klopčič, podjetnica in predstavnica Tashke – torbice z zgodbo in dobrim namenom, sta spregovorili o zaposlitvenih priložnosti, ki si jih lahko ustvarimo s pomočjo medgeneracijskega sodelovanja.
Mag. Bohte je predstavila projekt O TI ERBIJA, izobraževalni program o oblikovanju tekstilnih izdelkov z elementi kulturne dediščine. Alenka Žumbar Klopčič pa je njeno prestavitev dopolnila še s primerom Tashke, torbice z zgodbo in dobrim namenom, ki je prav tako produkt medgeneracijskega sodelovanja. Skupaj s predstavniki kulturnega društva Fran Maselj Podlimbarski, ki so prikazali pletenje tradicionalne slovenske slamnate kite, je predstavila, kaj vse zmoremo ustvariti, če se medsebojno povežemo in prepustimi sinergiji, ki jo omogoča povezovanje različnih generacij.

Ob tej priložnosti je Zvezdana Mlakar, ki je vodila dogodek Sinergija za učenje, na oder povabila tudi častno gostjo, Informacijsko pooblaščenko RS Mojco Prelesnik.
Prelesnikova je ob tej priložnosti pozdravila dogajanje v sklopu Centrov medgeneracijskega učenja in poudarila: "Čas v katerem živimo zaznamuje individualizem, zato tako mladi kot stari pogosto doživljamo občutek socialne izolacije. Vsa prizadevanja za medgeneracijsko sodelovanje so zato za družbeno skupnost zelo dragocena. Ne le materialna varnost, izjemnega pomena je tudi čustvena opora in prav zato pri medgeneracijskem sodelovanju in učenju pridobivamo vsi. Mladi poleg pridobivanja znanja in veščin oblikujejo stališča do staranja in starejših ljudi, razvijajo občutek odgovornosti do skupnosti, odnos do vseživljenjskega učenja ... Starejši pa ohranjajo zdravje in vitalnost, oblikujejo pozitivno stališče do mlajše generacije, prenašajo tradicijo in socialne veščine, pridobivajo nova znanja. Znanje bogati vse - tiste, ki ga dajejo in tiste, ki ga dobijo -zato z njim ne varčujmo, ampak bodimo velikodušni.”

V enem letu se je v sklopu vseslovenskega projekta zvrstilo več kot 750 medgeneracijskih dogodkov, v katerih je sodelovalo kar 12.000 oseb. Raznoliki dogodki, ki se odvijajo na 19 ljudskih univerzah po vsej Sloveniji, so se zasidrali v srca udeležencev, ki se radi vračajo. Generalni sekretar ZLUS mag. Igor Kotnik je ob uspešnem razvoju projekta poudaril: "Izjemno sem vesel, ko vidim različne skupine udeležence delavnic, ki potekajo znotraj Centrov medgeneracijskega učenja. Med njimi so različne generacije, subkulture pa tudi ranljive skupine, ki velikokrat nimajo možnosti za izobraževanje in so odrinjene na rob družbe. Ponosen sem, da lahko vsem skupaj pomagamo razviti pozitivne zgodbe zadovoljnih udeležencev."
V tem duhu bodo Centri medgeneracijskega učenja nadaljevali svoje poslanstvo tudi v prihodnje.

Sledile so predstavitve dobrih praks tudi na lokalni ravni, in sicer so svoje izkušnje iz Centrov medgeneracijskega učenja predstavili gorenjski predstavnici, direktorica Ljudske univerze Radovljica Mateja Rozman Amon in direktorica Ljudske univerze Kranj Mateja Šmid.

Dogajanje je popestril tudi glasbeni vložek, ki ga je za udeležence pripravila ambasadorka medgeneracijskega učenja Urška Majdič s kitaristom Matjažem Marinom. Urška pa občinstva ni navdušila zgolj s pozitivno glasbo, pač pa tudi mislijo usmerjeno v povezovanje vseh generacij ter pozivom, da moramo te prakse gojiti še naprej, saj lahko le s tovrstnimi aktivnosti pripomoremo k boljšemu jutri.

Sledilo je omizje na temo pomena neformalno pridobljenih znanj ob vstopu na trg delovne sile, ki jo je vodila Zvezdana Mlakar, v razpravi pa so sodelovale uspešne poslovne ženske; Barbara Gogala iz zavoda RS za zaposlovanje, pomočnica direktorice Andragoškega zavoda Maribor Alenka Sagadin Mlinarič, mag. Irena Bohte iz Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj ter ambasadorka medgeneracijskega učenja Benka Pulko.
Složno so pritrdile, da se v tovrstnem znanju zagotovo skriva velik potencial, ki pa ga moramo Slovenci še dojeti in se naučiti kako to maksimalno izkoristiti na karierni poti. Zvezdana Mlakar je omizje zaključila z mislijo, da nas na tem področju čaka še veliko dela ter da lahko zgolj s povezovanjem in odprtim srcem dosežemo zastavljene cilje, pri tem pa ne smemo pozabiti na vrednote in pomen pridobljenega znanja.

V teh dneh je dogajanje v Centrih medgeneracijskega učenja po vsej Sloveniji še posebej pestro. V Ljubljani v prostorih Ceneta Štuparja poteka tečaj znakovnega jezika, v Kranju so se udeleženci prelevili v slikarje za en dan, v Kopru so se nekateri prvič spopadli s svojim spletnim naslovom. Kočevske babice bodo z zgodbicami navduševale najmlajše poslušalce, v Trebnjem se učijo klekljanja. Na Ptuju poteka predstavitev nordijske hoje, v Celju pa lahko udeleženci preizkusijo tudi medgeneracijsko jogo. Več o dogajanju na lokalnih ljudskih univerzah najdete na posameznih spletnih straneh in na www.zlus.si.
Morda te zanima tudi:

Tedni vseživljenjskega učenja – priložnost za nov začetek

Med 4. septembrom in 9. oktobrom različni prireditelji ...

Vseživljenjsko učenje mora postati vrednota

Od 4. septembra do 9. oktobra 2020 v Sloveniji poteka 2...

Nepravilno shranjeno zdravilo lahko škoduje zdravju

Splošno pravilo za shranjevanje zdravil je, da se jih d...

Recite znanju DA

Zdaj je čas za vpis na Univerzo za tretje življenjsko o...

Vlada RS: Z novim letom višja pokojnina za nekatere upokojence

Predlog zakona, ki ga je podprla Vlada RS bo imel vpliv...

KOLUMNA U3ŽO: Danes je človek odvisen od svoje razvitosti

Informacijska družba prinaša velike spremembe, ne le v ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.