Razmišljanja: Videti tja čez - goreči grm

Področje zdravja in bolezni, življenja in smrti je bolj kot katerokoli drugo povezano z vprašanji, ki segajo onstran resničnosti, ki jo vidimo, otipamo, izmerimo. Vsak se z njimi ukvarja na svoj način, tudi tisti, ki si tega niti noče priznati. Zdravje še zdaleč ni samo stvar medicine, brezhibnih izvidov in podobno, čeprav ljudem v javnosti ponujajo prav to.
Biti v sebi zdrav pomeni tudi videti smisel življenja. (foto: pexels.com)
Biti v sebi zdrav pomeni tudi videti smisel življenja. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Biti v sebi zdrav pomeni tudi videti smisel življenja, vsega svojega početja, tudi takrat, ko življenje ni ravno lahko. Biti zdrav pomeni začutiti še neko drugo resničnost, ki je onkraj dosegljivega, zaradi česar dobiva vse tu in sedaj neko novo dimenzijo.

V svojem življenju sem srečala veliko ljudi, ki so bili telesno zelo bolni in prizadeti, pa ob njih nisi nikoli imel občutka, da so bolni, O svoji bolezni in prizadetosti tudi niso veliko govorili. Nekateri med njimi so že pokojni. Za vse sem neizmerno hvaležna, da sem jih srečala. Vedno znova so mi dali novega poguma za življenje in ob njih sem vedno znova začutila, da je poleg medicine in vseh številnih oblik zdravljenja in pomoči še nekaj, kar nam daje temeljno oporo in nam pomaga živeti.

Vsak človek na svoj način išče to temeljno oporo. Važno je, da jo išče, da se ne da preslepiti mnogim obljubam za zdravo življenje, kjer gre pravzaprav samo za denar. Kdor ne sprejema življenja v celoti, tudi z boleznijo in smrtjo, bo naredil vse, da to zanika in bo hitro plen  raznih nerealnih obljub.

Sama izhajam iz krščanstva, v katerem najdem odgovore na mnoga vprašanja, ki se tičejo zdravja in bolezni, življenja in smrti. Ne tako, da bi mi bilo zaradi vere vse kar preprosto in lahko, ampak da mi pomaga zaslutiti še neko večjo resničnost, ki je za vsem tem, kar vidimo in otipamo.

V bistvu gre za duhovno dimenzijo našega življenja in pri tem mi ves čas prihaja na misel Mojzes pred gorečim grmom: 

Mojzes je pasel drobnico svojega tasta Jitra. Ko je nekoč prignal drobnico daleč v pustinjo, je prišel k božji gori Horeb. Tedaj se mu je iz sredine grma v ognjenem plamenu prikazal Gospodov angel. Pogledal je in glej, grm je gorel s plamenom, a ni zgorel. Mojzes je rekel: »Moram stopiti tja in si ogledati to veliko prikazen, kako da grm ne zgori!« Ko je Gospod videl, da prihaja gledat, ga je Bog poklical iz sredine grma in rekel: «Mojzes! Mojzes!« Rekel je: »Tukaj sem.« Bog je rekel: »Ne hodi sem! Sezuj si sandale z nog, kajti kraj, kjer stojiš, je sveta zemlja!« Potem je rekel: »Jaz sem Bog tvojega očeta, Bog Abrahamov, Bog Izakov in Bog Jakobov.« Tedaj si je Mojzes zakril obraz, kajti bal se je gledati v Boga. (2 Mz 3,1-6)

Za ta goreči grm gre. Lahko se mu samo približujemo, potem pa moramo v neki razdalji obstati in si sezuti sandale z nog. Zelo spoštljivo. Če malo pomislim na svoje življenje, se mi zdi eno samo približevanje temu gorečemu grmu, tudi ob bolezni. Morda v določenih trenutkih na to lahko pozabim, pa ne za dolgo. Nikoli se ga ne bom mogla dotakniti, nikoli pokukati v njegovo skrivnost. Morda nekoč v večnosti.           

Prispevek je iz knjige Samo, da bo zdravje, Metke Klevišar (Celjska Mohorjeva družba 2012)   

Morda te zanima tudi:

Kratke misli: Veliko povemo o sebi brez besed

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Kratke misli: Saj odlično izgledaš

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

KOLUMNA U3ŽO: Vsi Zoomi tega sveta ne zaležejo toliko kot en sam pogovor iz oči v oči

Ne glede na to, koliko smo geografsko oddaljeni drug od...

Razmišljanja: Zdravljenje

O zdravljenju bi lahko napisali še in še, z mnogih razl...

Razmišljanja: Kaj zame pomeni smrt?

Neradi govorimo o smrti in najraje se vedemo tako, kot ...

KOLUMNA: Hitenje

Me strašno moti, nerad hitim, zakaj bi, če gre vse lepo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.