ŠTEFKINE DOBROTE: Pohorski lonec

Jurčki pridno rastejo in hitro se porodi ideja za odlično kosilo "pohorski lonec". Krasna in slastna jed na žlico za jesenske ob družbi prijateljev.
Pohorski lonec (foto: Štefka Kop)
Pohorski lonec (foto: Štefka Kop)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Količina za: 6 oseb
Čas priprave: 2 uri 30 minut

Sestavine:

300 g gobic - sveže ali zamrznjene (jurčki, lisičke)
300 g divjačinskega mesa ali piščančjega belega mesa
300 g govejega mesa
300 g svinjskega mesa
300 g krompirja
200 g kuhanega ješprena
150 g hamburške slanine ali prekajenega mesa
50 g suhih gob - jurčke
4 stroki česna ali 1 mala glava
4 lovorjeve liste
3 jedilne žlice maščobe
3 velike čebule
2 jedilni žlici belega vina - po želji
sol po okusu
poper po okusu
šetraj po okusu
majaron po okusu
Jušna osnova
2 jedilni žlici domače začimbne mešanice
2 l vode - po potrebi več

Postopek:
Ješprenj zvečer namočimo. Pred kuhanjem vodo odlijemo, dolijemo svežo vodo ga skuhamo ter precedimo. Meso, krompir in slanino narežemo na kocke.

Čebulo na drobno sesekljamo, dodamo stisnjen česen in gobe. Prepražimo na maščobi in dodamo na kocke narezano meso in slanino. Pražimo 15 do 20 minut in zalijemo z jušno osnovo. Dodamo vse začimbe po svojem okusu, lovorjev list, kuhan ješprenj ter na kocke narezan krompir.

Dodamo suhe gobe in kuhamo na nižji temperaturi cca. 1 uro lahko tudi dlje, odvisno od kvalitete mesa. V kolikor se jed zgosti dolijemo še jušno osnovo ali vodo. Proti koncu kuhanja dodamo vino. Lahko se vinu izognemo in dodamo rdeč vinski kis.

Postrežemo z domačim kruhom z bučnimi semeni.

Štefka Kop zase pravi, da jo vonj po kuhinji privlači že od otroških let, vendar moja poklicna pot ni bila povezana s kuhanjem ali peko slaščic. Kuhalnico sem v roke resno prijela pri 21 letih, ko sem prvič postala mama. Od takrat dalje je moja zvesta spremljevalka. Moje kuhanje in peka imata pridih domačnosti. Ni moderno. Vendar zelo okusno, vsaj tako pravi moja družina, ki je moj največji kritik. V večini uporabljam začimbe iz svojega vrta, ki si jih pridelam skozi vso leto.

V kuhinji pozabim na čas in misli usmerim samo v kuhanje in peko. Še vedno raziskujem in se učim, rada pomagam ter svetujem iz svojih izkušenj. Na tem spletnem mestu bom z vami delila kuharske in pekovske recepte, nasvete ter morda še kaj drugega – odvisno, kamor me bo zanesla pot.

Moja želja je približati kuhanje in peko najširši množici ter z objavljanjem enostavnih in jasno opisanih receptov opogumiti čimveč ljudi, ki še vedno oklevajo prijeti za kuhalnico. Zase, za svojo družino in prijatelje.

Pobrskajte po moji spletni strani https://stefkinedobrote.si/.

Vabljeni tudi k všečkanju moje Facebook strani,kjer nas sodeluje že več kot 17.000.

Hvala, da ste z menoj. 

Morda te zanima tudi:

ŠTEFKINE DOBROTE: Linške oči

Moja družina in prijatelji imajo najraje moje piškote L...

ŠTEFKINE DOBROTE: Sok iz grozdja – jurka

Jesen je potrkala na vrata. Grozdje je zrelo. Iz grozdj...

Iz Jožičine kuhinje: Omaka iz grozdja

Tudi iz grozdnih jagod lahko pripravite zelo okusno oma...

RECEPT BRALKE: Gobov golaž

Ste že nabrali kaj gob? Iz njih lahko pripravite okusen...

Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikov kečap

Imate tudi vi polno skledo domačega paradižnika? Iz nje...

Iz Jožičine kuhinje: Osvežilna testeninska solata

Solata je primerna za vse, ki imajo radi testenine in z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.