Bolezni srca in ožilja. Čebula je odlična pri preprečevanju infarkta, saj vsebuje flavonoide. Poleg tega je znanstveno dokazano, da žveplove spojine, ki se nahajajo v čebuli, preprečujejo mašenje žil. Omenjene spojine tudi zmanjšujejo slab holesterol v krvi.
Kosti. Raziskave so pokazale, da čebula izboljša trdnost naših kosti. To je posebej pomembno za ženske v menopavzi, saj kosti takrat postanejo bolj krhke. Pri starejših ženskah, ki so redno uživale čebulo, se je dokazano zmanjšalo tveganje za zlom kolkov.
Protivnetno delovanje. Čebula vsebuje antioksidante, ki delujejo protivnetno. Preprečuje oksidacijo maščobnih kislin v organizmu, zaradi česar je posledično manj tudi vnetnih procesov v našem organizmu.
Ščiti pred nastankom raka. Čebula zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih vrst raka, na primer raka na debelem črevesu, grlu in jajčnikih.
Uravnava krvni sladkor. Izvrstna je pri uravnavanju krvnega sladkorja ter preprečevanju bakterijskih infekcij.
Kako jo uživamo?
Čebula mora biti pravilno pripravljena, če želimo, da bo imela zdravilne učinke na naš organizem. Če boste na primer narezano čebulo pustili na zraku dve uri ali dlje ali pa jo boste termično obdelovali več kot 10 minut, bo izgubila večino svojih zdravilnih sestavin.