Še vedno to jeste? Takoj prenehajte ...

Včasih je hrana, na kateri je pisalo, da je z okusom sadja ali sira, resnično to tudi vsebovala. Kaj pa danes? Večina hrane je umetna, število aditivov, ki jih dodajajo vanjo pa je preseglo število tri tisoč. Preberite seznam tistih, ki so strupeni in se jim raje ognite.
Berite sestavine, izogibajte se nevarnih dodatkov. (foto: pexelscom)
Berite sestavine, izogibajte se nevarnih dodatkov. (foto: pexelscom)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olestra
Olestra je snov, ki jo dodajajo hrani, da ta ne bi imela veliko kalorij, najdete jo tudi v hrani, na kateri piše, da je lahka. Ta snov preprečuje, absorpcijo maščob, s tem pa tudi absorpcijo beta karotenov in likopena. Raziskava je pokazala, da je njen učinek lahko ravno obraten: pospešuje nalaganje odvečnih kilogramov.

Aroma karamele
Aroma umetne karamele nastane s segrevanjem sladkorja. Pogosto je v njen proces proizvodnje vključen tudi amonijak. Aromo karamele najdete v raznih napitkih, omakah, kruhu, pecivu in desertih. Če je narejena iz običajnega sladkorja, potem ni toliko škodljiva. Če pa je v njen proces vključen tudi amonijak, se ustvarjajo kemikalije, ki jih povezujejo z nastankom raka.


L-Cistein - E920
L-Cistein je aminokislina, ki jo pridobivajo iz človeških las, račjega perja ali perja kokoši. Uporabljajo pa ga kot dodatek kruhovemu testu, saj izboljšuje teksturo, vonj in okus. Poleg tega pa podaljšuje življenjsko dobo živil.

Silicijev dioksid – E551
Silicijev dioksid je kemijska spojina, ki jo uporabljajo za izdelavo stekla. To zdravju nevarno spojino pa uporabljajo tudi v restavracijah s hitro prehrano. Najdete jo v čiliju, mesnih nadevih, v vrečkah sladkorja v prahu.

Saharin
Številne študije povezujejo umetno sladilo saharin z nastankom raka na mehurju. Poleg tega pa so raziskave potrdile še, da imate veliko večjo možnost, da boste predebeli, če uživate saharin namesto sladkorja.

Kalijev bromat
Kalijev bromat dodajajo moki, pripomore namreč k vzhajanju testa. Je nevaren dodatek, povzroča rakava obolenja in je v mnogih državah prepovedan.

BHA – E320
BHA povzroča rakava obolenja. Dodajajo ga masti, najdete pa ga tudi v nekaterih žvečilkah.

Delno hidrogenirano rastlinsko olje
Delno hidrogenirano rastlinsko olje pridobivajo z dodajanjem vodika nenasičenim maščobnim kislinam. Takšna olja pa so eden glavnih krivcev za nastanek srčno-žilnih bolezni. Olje uporabljajo po restavracijah za cvrtje hrane, najdete pa ga tudi v margarinah.

Sulfati
Sulfati ohranjajo barvo hrane in preprečujejo rast bakterij s pomočjo žveplovega dioksida. So zdravju škodljivi.

Karagenan – E 407
Karagenan je polisaharid, ki ga pridobivajo iz rdečih alg. Je zgoščevalec, dodajajo ga mlečnim napitkom in dietnim izdelkom. Povzroča raka, neugodno deluje na črevesje.

Azodikarbonamid
Azodikarbonamid je predelana snov, ki jo uporabljajo pri izdelavi plastike. Uporablja pa se tudi v prehranski industriji, najdete ga v hamburgerjih. Je zdravju škodljiv in v Evropski uniji prepovedan.

Titanov dioksid
Titanov dioksid je beli pigment, ki ga dodajajo v živila namesto naravnih barv. Najdete ga lahko v kremah za sončenje, v posnetemu mleku, v zobnih pastah, prelivih za solate, v smetani in glazurah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.