Namenjena je otrokom, mladostnikom in odraslim s sladkorno boleznijo tipa 1 ter vsem, ki bi o sladkorni bolezni radi vedeli več, ali pa samo radi jedli zdravo in slastno. Pri nastajanju in izdaji knjige je sodelovalo tudi Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. Recepte sta skrbno zbrali in uredili doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnove bolezni ter Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. živ. teh., iz Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.
Hrana je pomemben del našega življenja in se nam zdi, da jo sladkorna bolezen postavi na glavo. Zato snovalci priročnika želijo, da bo vpogled v knjigo pokazal, da je lahko svet kulinarike zabaven in pester, tudi kadar vanj vstopi sladkorna bolezen. Priročnik ima 200 strani in lepo oblikovane ter skrbno izbrane vsebine, vsebuje 104 recepte.
Prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana je ob izidu prehranskega priročnika poudaril: »Sladkorna bolezen ne pomeni, da moramo slabo jesti. Če se odločimo, da jemo slastno, lahko to počnemo z ali brez sladkorne bolezni. Priročnik je široko zasnovan, namenjen je družinam, ki bodisi imajo otroka ali odraslega s sladkornega boleznijo katerega koli tipa. Primeren je tudi za bolnike s celiakijo, v njem najdete tudi poglavje o prehrani za športnike. Izraziti poudarek v priročniku je tudi, da so jedi dobre, slastne in lepo pripravljene.«
Doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnove bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana in predsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami je povedala: »Hrana predstavlja pomemben del našega življenja. Dokler ne postane pomembna tudi za zdravje, o njej ne razmišljamo kot o zdravilu. V našem dosedanjem materialu za izobraževanje je manjkalo zelo pomembno poglavje o prehrani. Zato je postopoma začela nastajati knjiga oziroma priročnik z recepti, ki smo jih pripravili vsi, ki se srečujemo z bolniki z diabetesom. Recepte so prispevali tudi starši, otroci in vse recepte smo pripravili tudi sami ter jih po potrebi tudi dodelali. Pripravili smo celosten prikaz, kaj prehrana pomeni v našem vsakdanjiku.«
Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. živ. teh., s Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike UKC Ljubljana je poudarila: »Naše glavno vodilo je bilo, da so recepti enostavni, da si lahko marsikatere od njih otroci sami pripravijo, oziroma pri pripravi tudi sodelujejo, in so hkrati edukativne narave. Recepte smo preizkusili, marsikaterega smo popravili, da vsebuje manj sladkorja, bolj kvalitetno maščobo. Dodali smo tudi ta vidik, kako hitro narašča sladkor v krvi, in da so primerni za sladkorne bolnike ter da so še vedno slastni in lepi tudi na pogled. Vsi so energijsko in hranilno ovrednoteni, kar pomeni, da bodo otroci zlahka tudi sami preračunali, koliko ogljikovih hidratov bodo zaužili z obrokom.«
Mihaela Jurčec, podpredsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami: »Društvo je prostovoljno, samostojno, humanitarno društvo, ki je bilo ustanovljeno 1995 in nudi podporo zdravstvenim delavcem in staršem otrok s presnovnimi motnjami. Društvo tesno sodeluje s Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in presnove bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana, izdaja glasilo Sladkorčki (prvič objavljeni že leta 1971), izdali smo tudi knjigo Sladkorčki in nadgradnja te knjige je ravno priročnik Sladkorčki kuhamo slastno s sladkorno boleznijo ali brez nje. Ob svetovnem dnevu diabetesa pripravljamo tudi srečanje Kluba otrok, mladostnikov in mladih odraslih s sladkorno boleznijo tipa 1 in njihovih družin. Na srečanju bomo predstavili aktualne teme, letos bo to prehrana, ki sovpada z izidom priročnika, zato letošnje srečanje nosi naslov »Sladke skrbi v kuhinji«. Srečanje je vsako leto zelo obiskano, saj se ga udeleži okrog 300 družin.«
Priročnik bo kmalu dostopen tudi širši javnosti v prosti prodaji v knjigarnah Slovenije.